Zaterdag 03/12/2022

Koninklijke Delphine: 'Ik hou van deze plek'

Delphine is deze week gastdocent aan Hoger Instituut voor Schone Kunsten

Delphine is deze week een van de gastdocenten aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Antwerpen. Op zich is dat niets opzienbarends. De in Londen residerende kunstenares van koninklijken bloede is slechts een van de tientallen internationale kunstenaars, curatoren, directeurs, schrijvers of (kunst)filosofen, die elke maand door het HISK worden uitgenodigd om er met de kandidaat-laureaat-kunstenaars in dialoog te treden. In het verleden kwamen zwaar(dere) gewichten als Rob Scholte, Ilya Kabakov, Wim Delvoye, Jan Fabre, Jan Hoet er ook al lesgeven, evenwel zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan werd gegeven.

Maar gezien de aanhoudende 'vele vragen van de pers' (en opdat Delphine in alle rust verder zou kunnen werken) hielden directeur Johan Swinnen en voorzitter Willem Elias gisteren in het voormalig Militair Hospitaal een blitzpersconferentie. Blitz, niet alleen door de snelheid waarmee de zaak werd afgehandeld, maar ook vanwege de talrijke fotografen die er maar niet genoeg van kregen om de blonde - zoals steeds stralende - kunstenares te flitsen. Delphine stond erop de pers te woord te staan samen met de andere gastdocenten. Onder hen de internationaal gewaardeerde Bulgaarse kunstenaar Nedko Solakov, wiens werk vorige zomer nog op de Biënnale van Venetië te zien was, Enrico Lunghi (directeur van Casino, Forum d'art contemporain in Luxemburg), Rolf Sachsse (kunstenaar en tentoonstellingsmaker uit Bonn), Hubertus von Amelunxen (stichter en directeur van de International School of New Media in Lübeck) en Marie-Puck Broodthaers, incontournable sinds ze met haar Elsense galerie Hyper Space Delphine onder haar hoede nam. Collega-kunstenaar Oleg Kulik, die net als Delphine een aantal werken in papier-maché heeft gemaakt - herinner u de koe van Watou die vorig jaar ook in het S.M.A.K. werd geëxposeerd - stuurde zijn kat.

Van de gastdocenten wordt verwacht dat ze op dinsdag zichzelf en hun werk voorstellen en van woensdagochtend tot zaterdagmiddag de ateliers van de 36 kandidaat-laureaten die daarvoor hebben ingeschreven, bezoeken. De gastdocenten logeren samen op dezelfde plek in Antwerpen, waardoor het 'kruisbestuivende' werk ook na de uren voort kan worden gezet.

Kende Delphine het HISK? "Neen, maar ik ben zeer verheugd dat men mij heeft uitgenodigd. Ik hou van deze plek, er heerst een ontspannen sfeer van kunstenaars onder elkaar. Het is leuk om over mijn werk en dat van anderen te kunnen praten, het leidt tot nieuwe inzichten." Ambieert Delphine een carrière als lesgeefster? "Helemaal niet, het is de eerste keer dat men mij vraagt. Dank u", aldus de immer glimlachende Delphine.

"Ik dank u voor uw talrijke opkomst", merkte directeur Johan Swinnen nog fijntjes op. "Jammer dat er niet zoveel belangstelling was voor onze persconferentie van 19 december, waar we de Open Ateliers aankondigden en de lamentabele toestand van de gebouwen hebben aangeklaagd."

Het HISK is sinds 1996 gehuisvest in het Arsenaal, een fantastische plek waar de 36 kandidaat-laureaten elk over voldoende atelierruimte kunnen beschikken. Het complex is echter dringend aan renovatie toe, op sommige plekken regent het binnen, en de stad Antwerpen blijft doof voor de vraag om eigenaar van het gebouw te worden. Wie weet kan de visite van Delphine alsnog voor een gunstige afloop zorgen.

Nica Broucke

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234