Woensdag 01/02/2023

Koninklijke compost voor kersenbomen Boudewijn

Redding van monument op Linkeroever kost vier miljoen frank

Brussel

Eigen berichtgeving

Anne de Graaf

Tweede keer, goede keer. Deze zomer kunnen een treurwilg en 99 kersenbomen eindelijk vertrouwd wortel schieten in de aarde voor het Boudewijn-monument op de Antwerpse Linkeroever. De vzw monument koning Boudewijn startte gisteren de heraanleg van het plantsoen en bedacht een aardemengsel dat de zwaarste slagregens zou moeten opslorpen. Kostprijs: vier miljoen.

'Ik vraag u allen geen krachten te verspillen in slopende contacten." Het lijkt wel of wijlen koning Boudewijn de tekst aan het wandelmonument op Linkeroever voor zichzelf bedacht. Plassen, drollen en prikkeldraad: geen twee jaar na de inhuldiging ligt het plantsoen er verzopen bij. De bronzen koning van beeldhouwer Wilfried Pas tuurt eenzaam over de Schelde. De treurwilg en 99 kersenbomen die de sire zouden omringen, stierven een vroege dood: ze kwijnden weg in de modder. De ondergrond was te nat.

Na talloze crisisvergaderingen arriveerden de treurwilg en kersenbomen eind maart 1999, net op tijd voor de inwijding van het monument door de koninklijke familie op 5 mei. Vier maanden later was de helft van de kersenbomen dood, waarna alle bomen tegen de vlakte gingen en de vzw het terrein ontoegankelijk verklaarde. Het monument, een initiatief van de Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus, was slechts een fractie van wat architect Jo Crepain voor ogen had gehad.

Boudewijn hoeft zich binnenkort niet meer te spiegelen in de plassen. Drie aannemers begonnen gisteren met veel vertoon aan de afgravingswerken op de Linkeroever. Want vooraleer de vzw nu gaat planten, dient de ondergrond heringericht te worden als een gesofisticeerde plantenbak. Architect Jo Crepain: "Onder komen Argex-korrels, de kleibolletjes die water opslorpen. Daarbovenop komt een mengsel van Schelde-zand, mest en teelaarde. Dan zou het moeten lukken."

Zou, want als het weer slagregent zoals bij de opening in 1999 plant men helemaal geen bomen dit keer. "We stoten ons geen twee keer aan dezelfde steen", zegt Crepain, die mee de kersenbomen ging uitkiezen in Udenhout, zowat de grootste boomgaard van Nederland. "Ze zijn kleiner dan de vorige, maar ik heb er vertrouwen in. We gaan er alles aan doen opdat de bomen bij de aankomst van de Ronde van Frankrijk in juli in de grond staan. In de lente van 2002 zullen ze voor het eerst bloeien."

De renovatie kost vier miljoen. Het grootste bedrag gaat naar de afgravings- en drainagewerken. Liefst 3.600 kubieke meter slechte aarde moet plaatsruimen voor een drainagesysteem en betere teelgrond. Het 3.000 vierkante meter grote terrein wordt tot op een diepte van 1,20 meter uitgegraven en heropgevuld. "Vier miljoen is wat het zou gekost hebben als iedereen een factuur zou hebben gestuurd, maar we doen dit gratis", zegt Crepain. "De bomen zijn de charme van het project. Boudewijn kreeg ooit zaadjes van de kersenboom van de keizer van Japan. Hij plantte ze in Laken. Het werd zijn favoriete boomsoort."

Ondergrond heringericht als gesofisticeerde plantenbak

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234