Zaterdag 04/02/2023

NieuwsVaccinatie

Koninklijke Academie Geneeskunde adviseert verplichte vaccinatie gezondheidspersoneel

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde wijst op de 'zeer gunstige verhouding tussen voordelen en risico’s van vaccinatie'. Beeld ANP
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde wijst op de 'zeer gunstige verhouding tussen voordelen en risico’s van vaccinatie'.Beeld ANP

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) en haar Franstalige tegenhanger ARMB willen dat het gezondheidspersoneel verplicht gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. De academies wijzen op de deontologische plicht van gezondheidswerkers om een voorbeeld te zijn voor hun patiënten.

Redactie

Zo staat het in een advies van 19 juli dat op de website van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde gepubliceerd is: de academie beveelt “de verplichte vaccinatie aan voor al het verzorgende en niet-verzorgende personeel van ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen, evenals voor alle artsen, andere gezondheidszorgbeoefenaar en mantelzorgers, betrokken bij (ambulante) zorg”.

In het advies steunt de academie het beleid van de federale en de deelstaatregeringen om de vaccinatie voort te zetten en te promoten. Ze staat ook achter het beleid om het collectieve belang van de bescherming van de volksgezondheid te bevorderen en tegelijkertijd de grondrechten van de burgers in een vrije en democratische samenleving te respecteren, luidt het nog.

Daarnaast beveelt ze aan om net als in andere landen gebeurt een verplichte vaccinatie in te voeren voor al het zorgpersoneel. Voor de mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, stellen ze bijkomende beschermingsmaatregels voor zoals covid-safe-maatregels of professionele herplaatsing.

De academies wijzen voorts op de deontologische plicht van gezondheidswerkers om een voorbeeld te zijn voor hun patiënten en op de analogie met de verplichte vaccinatie tegen hepatitis C. In ons land zijn er bovendien veilige en werkzame vaccins tegen Covid-19 beschikbaar, en er is een “zeer gunstige verhouding tussen voordelen en risico’s” van vaccinatie.

“De verplichte vaccinatie kan dus worden opgevat als een onderdeel van de sociale solidariteit, van de plicht om de gezondheid van alle leden van de samenleving te beschermen, in het bijzonder van kwetsbare groepen. De minimale risico’s van vaccinatie dienen bijgevolg een hoger belang inzake volksgezondheid”, besluit het advies.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234