Maandag 24/01/2022

Update

Koningspaar steekt Ford-arbeiders hart onder de riem

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Onder een stralend blauwe hemel zijn koning Filip en koningin Mathilde om iets na 11 uur deze voormiddag aangekomen aan het provinciehuis van Limburg. Het bezoek gebeurde in het kader van de Blijde Intredes en is intussen afgerond. Rond 14.45 uur stapte het vorstenpaar opnieuw in de wagen voor de terugrit naar Brussel.

Toon Mast en Hanne Adriaen

De koningin, gekleed in een licht jurkje met opvallende print, en de koning werden aan het provinciehuis hartelijk welkom geheten door provinciegouverneur Herman Reynders. Daarna werden ze voorgesteld aan de gedeputeerden, burgemeesters en de rest van zo'n 120 genodigden, onder wie een aantal Bekende Limburgers zoals racepiloot Anthony Kumpen, tweesterrenchef Bert Meewis, modeontwerper Stijn Helsen, tienkamper Hans Van Alphen, kunstenaar Piet Stockmans en muzikant Reginald Penxten. Filip en Mathilde tekenden vervolgens het Gulden Boek van zowel de provincie Limburg als van de stad Hasselt.

Ford
De meest opvallende ontmoeting had het vorstenpaar met acht vertegenwoordigers van autofabrikant Ford Genk en de rechtstreekse toeleveringsbedrijven. De koning en koningin namen de tijd om even te praten met de mensen die weldra door de sluiting van de fabrieken hun werk zullen verliezen. Ze toonden zich erg begripvol en zeiden de bekommernissen van de werknemers te zullen delen met hun politieke gesprekspartners.

De koning en koningin ontvingen ook nog een kleine attentie. Ze hadden zelf gevraagd om het cadeautje beperkt te houden en de rest van het budget te schenken aan een goed doel. In dit geval is dat het Streekfonds Een Hart voor Limburg, dat zich inzet voor de minderbedeelde kinderen in de provincie.

Erelid
Een uur na hun aankomst reed het vorstenpaar verder naar het centrum van Hasselt, waar een bezoek werd gebracht aan de Oude Gevangenis. Die wordt momenteel gebruikt door de Rechtenfaculteit van de Universiteit Hasselt. De koning werd er onder meer benoemd tot erelid van de studentenvereniging Miezerik. Koning Filip en koningin Mathilde werden opgewacht door de praesidia van alle studentenverenigingen van de UHasselt. Het vorstenpaar wisselde er enkele woorden met de praeses en vice-praeses van de studentenverenigingen Themis en Miezerik. Omdat die laatste 40 jaar bestaat, reikten zij een erelint uit aan de koning. "Je krijgt niet elke dag de kans om een koning tot erelid te benoemen, ook al is die eer normaal alleen weggelegd voor personen die een uitzonderlijke daad voor onze club hebben verricht", zegt Xander Jackers, praeses van Miezerik. "Bovendien is het een mooie afsluiter van ons feestjaar."

Schoolkinderen
Na een sobere werklunch in de ambtswoning van gouverneur Reynders, trok het koningspaar naar het stadhuis van Hasselt. Langs het parcours werden ze toegejuicht door het grote publiek. Onder meer 2.000 schoolkinderen waren op de uitnodiging ingegaan om het vorstenpaar welkom te heten.

Het Hasseltse stadsbestuur had maar liefst 5.000 vlaggetjes in de Belgische driekleur laten drukken om uit te delen aan de sympathisanten van het koningshuis. Op de trappen van het stadhuis kreeg het vorstenpaar bloemen en Hasseltse streekproducten als speculoos, jenever, paté en brood. Er werd een foto gemaakt met de Langeman, een kunstwerk van een zittende reus met harnas uit 1810, die al voor de achtste keer met een nieuw koningspaar op de foto mag.

Te voet naar de Markt
Daarna werden de koning en koningin even gescheiden, waarbij Filip het officiële gedeelte, zoals de begroeting van de oudstrijders, voor zijn rekening nam. Mathilde ging op hetzelfde moment een praatje maken met vertegenwoordigers van allerlei sociale organisaties.

Tot slot van het vorstelijk bezoek, dat over de hele lijn prima is verlopen, ging het koningspaar te voet naar de Grote Markt van Hasselt, waar de grote menigte hen stond op te wachten en er tijd werd vrijgemaakt om de felicitaties in ontvangst te nemen. Rond 14.45 uur stapte het vorstenpaar opnieuw in de wagen voor de terugrit naar Brussel.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234