Woensdag 30/09/2020

Koningsbezoek zal verschil niet maken in Congo

Sinds koning Albert begin dit jaar de uitnodiging van president Kabila kreeg om naar Congo te komen, kende de politieke belangstelling voor Centraal-Afrika een nieuw hoogtepunt.

Tegenstanders van het bezoek stellen dat België het regime in Congo op die manier legitimeert. Maar wat ons vooral stoort, is dat de discussie rond het bezoek van de koning de aandacht afleidt van de echte problemen waarmee Congo nog altijd kampt. Zo dook vorige week het bericht op over het nakende vertrek van de vredesmissie MONUC. In tegenstelling tot het bezoek van de koning leverde dat nauwelijks politieke reacties op. Eigenaardig, want het is wel duidelijk wat het meest relevant is voor de bevolking.

Met de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid en de verkiezingen in aantocht ziet de Congolese overheid de blauwhelmen blijkbaar graag vertrekken. De kernopdracht van de MONUC is het beschermen van de burgerbevolking. De VN-vredesmacht kan pas vertrekken uit Oost-Congo als er een geloofwaardig Congolees veiligheidsapparaat klaarstaat dat die taak kan overnemen.

Dat Congo de VN nu snel buiten wil hebben is misschien ook een teken dat de overheid de presidentsverkiezingen niet zo serieus neemt. De MONUC is broodnodig, alleen al om de verkiezingen praktisch en logistiek mogelijk te maken, zoals in 2006. Nu besloten is dat de koning zal gaan, kan het debat zich misschien toespitsen op de zaken die er echt toe doen. Onze politici moeten zich bezinnen over de rol die België kan spelen bij het voorkomen van overhaaste beslissingen. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we meteen nadenken over hoe België nog kan helpen bij de heropbouw van een Congolese staat die ervoor zorgt dat zijn boeren van de landbouw kunnen leven, kinderen naar school kunnen gaan, burgers toegang krijgen tot medische zorgen. Een sterke, civiele maatschappij is daarvoor alvast onmisbaar.

Bovendien mogen die politici niet vergeten dat België allang niet meer de enige speler is als het om Congo gaat. Laat hen dus niet alleen de koning, maar in de eerste plaats de EU overtuigen van het belang van mensenrechten in Congo. Het EU-voorzitterschap is daartoe een uitgelezen kans. Wat de komende vijftig jaar zullen brengen voor Congo staat of valt niet met een bezoek van koning Albert. Wel met de vraag of de internationale gemeenschap zich eensgezind opstelt tegenover Congo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234