Maandag 28/11/2022

Koningin Victoria was buitenechtelijk kind

britse troon komt toe aan ernst van hannover, de echtgenoot van caroline van monaco

Brussel

Eigen berichtgeving

Nica Broucke

De spraakmakende escapades van Lady Diana en haar majoor Hewitt of de Camilla-tapes waarin prins Charles zijn minnares opbiechtte dat hij jaloers was op haar tampons, zijn klein bier vergeleken met wat de Britse journalist Andrew Wilson gisteren aan de The Sunday Times reveleerde: het Britse koningshuis stamt af van bastaarden.

Wilson ontbloot in The Victorians, dat later deze week wordt uitgegeven, de kroon van Queen Victoria. De auteur en journalist poneert in zijn ophefmakende boek de spectaculaire stelling dat Victoria een buitenechtelijk kind was en zodoende onrechtmatig aanspraak maakte op de troon. Als klap op de vuurpijl blijkt ook prins Albert, Victoria's echtgenoot en neef, de vrucht van een buitenechtelijke relatie met een joodse kamerdienaar. Omdat de huidige Britse koningin een rechtstreekse afstammeling is van Victoria en Albert, staat de legitimiteit van het hele Britse koningshuis bijgevolg op de helling.

Volgens Wilson, die eerder al biografieën over Jezus Christus en auteur C.S. Lewis schreef, is Victoria het liefdeskind van prinses Victoire van Leiningen, de hertogin van Kent, en Sir John Conroy, de privé-secretaris met wie haar moeder een langdurige affaire had. Victoria zou dus geen dochter zijn van prins Edward, de Hertog van Kent. Ze eiste het kroontje op toen haar oom William IV, broer van Edward, in 1837 kinderloos stierf. Van dan af ging de koninklijke opvolging steeds in rechte lijn. De huidige Britse koningin is dus een achter-achter-kleindochter van Queen Victoria.

Wilson onderbouwt zijn ophefmakende these voor het merendeel met documenten uit de medische geschiedenis van de koninklijke familie. De generaties van voor Victoria waren erfelijk belast met porfyrie (van het Griekse 'porphuros' of purper), een stofwisselingsziekte die zijn naam te danken heeft aan de verkleurende urine van de patiënten. De ziekte is verantwoordelijk voor stoornissen in de opbouw van heem, de bouwstenen van hemoglobine en leidt in sommige gevallen tot krankzinnigheid. De 'madness of King George III' was aan porfyrie te wijten. Prins Edward, Victoria's officiële vader, was erfelijk belast met de purperziekte, maar sinds koningin-moeder Victoria komt de ziekte niet meer bij de royals voor.

Een tweede (medisch) bewijs, aldus nog auteur A.N. Wilson, is dat Victoria draagster was van hemofilie, een bloedziekte die bij mannen voorkomt, maar alleen langs vrouwelijke kant wordt doorgegeven. Documenten in de Koninklijke Vereniging voor Geneeskunde tonen aan dat er in de medische geschiedenis van Victoire (de moeder van Victoria) gedurende meer dan zeventien generaties geen sprake was van die erfelijke aandoening. "We mogen dus gerust aannemen dat Victoria's moeder geen drager was van de ziekte", aldus Wilson die hierin het bewijs meent te vinden dat de koninklijke familie de ziekte aan Conroy te danken heeft. Een stelling die medisch niet helemaal hard te maken is, aangezien hemofilie ook als gevolg van (ingewikkelde) genetische mutaties kan intreden.

Wilson haalt echter ook andere dan medische bronnen boven. Zo pende de hertog van Wellington in zijn memoires neer dat "Victoria haar moeder en Conroy in een intieme situatie had aangetroffen". "Victoria haatte Conroy", zegt Wilson in The Sunday Times, "en dat omdat hij de minnaar van haar moeder was." Nadat Victoria de troon bestegen had, aarzelde ze niet om Conroy van het hof weg te sturen. Hij stierf in 1854.

Christopher Hibbert, die twee jaar geleden het boek Queen Victoria: A Personal History schreef, vindt Wilsons stelling "geloofwaardig". "Conroy had ongelooflijk veel invloed op de hertogin van Kent", aldus de historicus. "Ik ben een bewonderaar van Andrew Wilson en ik denk dat hij zich voldoende heeft gedocumenteerd. Zijn hypothese is dus zeer goed mogelijk." Hibbert volgt eveneens de theorie dat Albert, de Duitse echtgenoot en neef van Victoria, het resultaat was van de buitenechtelijke relatie met de baron van Mayern, een joodse kamerdienaar aan het hof van Saksen-Coburg. "Albert leek in de verste verten niet op zijn oudere broer Ernst en hij vertoonde al evenmin de erfelijke karakteristieken van zijn vader, Ernst I" Of de koninklijke familie al dan niet rechtmatig op de troon zit, kan alleen bewezen worden na een dna-onderzoek van Victoria's overblijfselen, maar de kans dat een dergelijk onderzoek er komt, is zeer, zeer klein. Mocht het overspel van Victoire indertijd zijn uitgelekt, dan zou het Britse koningshuis er nu helemaal anders uitzien. Niemand minder dan prins Ernst van Hannover, de huidige man van prinses Caroline van Monaco, zou dan de Britse kroon mogen dragen. Hij stamt immers af van de hertog van Cumberland, de oom van Victoria (en broer van William IV). Het Britse koningshuis heeft nog niet op de bovenstaande berichten gereageerd, de kans dat ze dat alsnog zullen doen is, om evidente redenen, nogal klein.

A.N. Wilson baseert zich op historische medische documenten over erfelijke ziekten in koninklijke familie

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234