Zondag 28/02/2021

Koningin Paola is Migrant van het jaar

Onze teerbeminde koningin Paola werd uitgeroepen tot Migrant van het jaar (DM 18/12). Nou moe, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding haalt daarmee de trofee voor beste grap van het jaar. Wat heeft onze geliefde Paola daarvoor gedaan? Is zij het voorbeeld voor de migranten? Het te volgen model van perfecte integratie? Na ettelijke decennia verblijf in onze contreien spreekt ze nog altijd niet behoorlijk de taal van de meerderheid van haar 'onderhorigen'.

Het Centrum heeft daarmee de kemel van het jaar gelanceerd.

Willy Van Walleghem, Brugge

C'est arrivé près de chez nous

Pas vrijdagavond de videobeelden kunnen bekijken van de spraakmakende RTBF-reportage. Geweldig! Wat een leuke vondsten, de tiende bol van het Atomium, de tunnels die ernaartoe leiden, de tram die stopt in Tervuren, het vliegtuig dat niet durft te landen op Zaventem. Onweerstaanbaar grappig.

Formidabel dat de zender nog niet definitief platgewalst is tot een pulp producerende machine zoals met de Vlaamse tv-stations het geval is, waar VRT-mensen zelf (!) opmerken dat zoiets bij hen niet zou kunnen. Juister is te zeggen 'niet meer zou kunnen': inderdaad, de tijd van spraakmakende tv (herinneren we ons de Panorama-reportages van de jaren tachtig, de prachtige reeks van Maurice De Wilde in de jaren negentig) hebben we in het Vlaanderen van Censydiam definitief achter ons gelaten.

Bij onze Franstalige landgenoten daarentegen leeft nog de geest van Magritte, het surrealisme van Benoît Poelvoorde, de fuck-youmentaliteit van het Luikse anarchisme. Ook in het culturele Vlaanderen is die geest niet dood, maar uit de verontwaardiging bij het politieke Vlaanderen kun je al opmaken hoe zoutloos, onavontuurlijk en humorloos dat zelfstandige Vlaanderen er wel eens uit zou kunnen zien als de kaakslagflaminganten hun zin krijgen.

W. Vandeweghe, Gent

De VRT en de VPRO

Op een (misschien niet zo) willekeurige zondagavond (17/12) zond de VPRO in het programma Wereldgasten een interview uit met Wadah Khanfar, de algemene directeur van Al-Jazeera. De VRT koos op Canvas in het praatprogramma Nooitgedacht voor een gesprek met Urbanus.

Kan het verschil in niveau symbolischer worden uitgedrukt? De ene zender stelt iemand voor die het wereldnieuws mee bepaalt, onze openbare omroep presenteert onze grootste dorpskomiek. En met alle waardering voor diens komisch talent, maar als hij zich openbaart als filosoof dan horen we 'een bange blanke man' wiens levensvisie cirkelt rondom zijn 'konijnenkotelaar' en een jachtgeweer om eventuele inbrekers en kinderrovers af te schrikken.

Het gaat dan niet om het cliché van 'politiek correct', maar om het niveau van argumentatie dat vrijwel nooit het anekdotische en subjectieve overstijgt. Het decor van Thurn & Taxismag dan de illusie wekken van diepgang, dieper dan de illusie wordt niet gegraven. Op zich was dit een revelerend gesprek, het bewees dat BV's niet noodzakelijk uitblinken in een hoog soortelijk gewicht. Maar heeft Vlaanderen echt niets beters te bieden in een programma dat werd aangekondigd als een poging tot reflectie en bezinning?

Moet de VRT zich tot de VPRO verhouden als de kerktoren tot een platform van universele communicatie?

Staf De Wilde, De Haan

571 mensen op betoging

Ik was zondag ook aanwezig op de betoging ter ondersteuning van ons vaderland en ik heb persoonlijk alle mensen geteld. Bij onze aankomst aan het monument van de onbekende soldaat telde ik 571 mensen. Volgens een journalist die ik daar ter plaatse heb ontmoet, waren het er slechts 200 à 300. Het wordt dringend tijd dat de journalisten werkelijk eens de moeite nemen om de mensen te tellen in plaats van te gokken.

Ik vind 571 mensen een deftig getal. Het is een mooie start voor ons vaderland en dat aantal zal in de toekomst alleen maar groeien. Het mooiste aan de zaak is dat Pro Belgica rond prinses Rosalie de Merode, de Belgische Unie rond Hans Van de Cauter en Ruben Cottenjé, de groep Unie rond Alain Mahiat en Cedric Vloemans en de beweging B-Plus rond Tony Vandecalseyde en Emmanuel Greindl nu de handen in elkaar slaan en samen een Belgisch front hebben gevormd.

Ik droom ervan nog meer mensen te mobiliseren op een grootschalig Belgisch congres over federalisme versus confederalisme.

Andy Vermaut, Koekelare

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234