Woensdag 06/07/2022

Koningin Mathilde beklemtoont belang hulp aan kinderen uit conflictsituaties

Koningin Mathilde heeft bij de Verenigde Naties in New York het belang benadrukt van de sociale re-integratie en psychosociale rehabilitatie van kinderen die getroffen werden door gewapende conflicten. "Fysieke gevolgen van gewapende conflicten zijn duidelijk en kunnen genezen", zei ze tijdens een panelgesprek. "Emotionele wonden echter zijn niet altijd zichtbaar en kunnen veel langer of zelfs altijd blijven." De koningin brengt in New York een werkbezoek aan de VN samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De koningin is erevoorzitter van het VN-kinderfonds Unicef. De problematiek ligt haar nauw aan het hart, zei ze. De koningin wees op een recent rapport van Unicef, waaruit blijkt dat bijna 250 miljoen kinderen momenteel in plaatsen verblijven die door gewapend conflict zijn getroffen.

Kinderen die dergelijke traumatische situaties meemaakten, hebben speciale hulp nodig, "vooral psychosociale steun, lang nadat het gewapend conflict is geëindigd", aldus de koningin. "Vaak hebben ze jarenlang de kans niet gehad naar school te kunnen gaan." Volgens de koningin hebben ze dan ook onderwijsprogramma's nodig op maat van hun specifieke noden en de ontwikkeling van hun vaardigheden.

"Onderzoek toont aan dat efficiënte re-integratieprogramma's voor kinderen niet alleen cruciaal zijn voor hun eigen welzijn, maar ook een kritieke factor zijn voor duurzame vrede en veiligheid", aldus de koningin. "Op een manier zijn zulke programma's een preventieve maatregel en een instrument om de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken."

Jonge mensen doelwit

"De veranderende aard van oorlogsvoering in verschillende delen van de wereld maakt het steeds moeilijker om deze kinderen te beschermen", aldus de koningin. Ze stelde nog dat gewelddadig extremisme de laatste jaren grote negatieve gevolgen heeft voor deze kinderen. "Jonge mensen zijn vaak het direct doelwit van daden die bedoeld zijn om een maximum aan burgerslachtoffers te maken." Een andere uitdaging ziet zij in het gebruik van sociale media om minderjarigen te rekruteren.

"We moeten ons inzetten in programma's op de lange termijn, we moeten een alomvattende aanpak ontwikkelen", aldus nog de koningin. "We moeten alle kinderen bereiken die door conflicten zijn getroffen, niet alleen kindsoldaten, en we moeten bewust zijn van de diversiteit van betrokken kinderen." De koningin wil inzetten op conflictpreventie, via oplossingen op de lange termijn om oorzaken van conflict, zoals armoede, te beperken en uit te roeien.

Koningin Mathilde was 'keynote speaker' tijdens het panelgesprek, minister Reynders moderator. Dit event op hoog niveau was georganiseerd door België samen met het bureau van Leila Zerrougui, de speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor kinderen en gewapende conflicten. Voorts maakten Anthony Lake (het hoofd van Unicef), Gilbert Houngbo (vicedirecteur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO), Ilse Derluyn van het coördinatiecentrum voor kinderen in kwetsbare situaties en Leila Zerrougui deel uit van het panel. Ook een voormalige kindsoldaat uit Sierra Leone bracht een getuigenis.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234