Maandag 26/10/2020

Koningin Fabiola (86) is overleden

Beeld BELGA

Koningin Fabiola is gisternamiddag in het Kasteel Stuyvenberg op 86-jarige leefijd overleden. Ze is in haar eigen woning, kasteel Stuyvenberg, gestorven. Het is nog niet bekend wanneer de begrafenis zal plaatsvinden, de ministerraad komt om 13 uur bij elkaar om de begrafenis te regelen.

"Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin en de Leden van de Koninklijke Familie melden met zeer grote droefheid het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola vanavond in het Kasteel Stuyvenberg te Brussel", aldus het officiële persbericht van het Paleis. "Koning Albert en koningin Paola, prinses Astrid en prins Lorenz, en prins Laurent zijn in het kasteel Stuyvenberg aangekomen", meldt de woordvoerder van vanavond even voor 21.00 uur. Eerder waren koning Filip en koningin Mathilde al naar Stuyvenberg gekomen.

Snel
Volgens de nieuwsredactie van VTM is de toestand van koningin Fabiola vandaag nog snel achteruitgegaan. Dat premier Charles Michel vandaag al zijn activiteiten om dringende persoonlijke redenen heeft afgezegd, had niets te maken met het overlijden van de vorstin.

Het was geen geheim dat koningin Fabiola al enkele jaren sukkelde met haar gezondheid. Hierdoor was ze al anderhalf jaar niet meer in het openbaar verschenen.

"De gezondheidstoestand van koningin Fabiola was sinds 2009 erg verzwakt, na de longontsteking die ze toen had opgelopen", zegt Rafike Yilmaz, woordvoerster van het paleis. "De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig."

Over het precieze tijdstip van het overlijden had de woordvoerster nog geen informatie. "Ik kan wel zeggen dat ze in het Kasteel Stuyvenberg is overleden", zegt Rafike Yilmaz. "Koning Filip en konigin Mathilde zijn nu bij haar. Ook de andere leden van de koninklijke familie zijn op de hoogte gebracht van het overlijden, net als de premier en de andere autoriteiten van het land."

De laatste keer dat de koningin zich in het openbaar liet zien was bij de herdenkingsviering van koning Boudewijn in juli 2013. Ook op het huwelijk van prins Amadeo moest ze missen door gezondheidsproblemen.

Begroeten
"Vanavond staat de familie centraal. Koning Filip en koningin Mathilde zijn in het kasteel Stuyvenberg, waar koningin Fabiola overleed." Dit weekend zal de koninklijke familie beslissen hoe de plechtigheden zullen verlopen.

Hoogstwaarschijnlijk zal ook de bevolking de kans krijgen om het lichaam van koningin Fabiola te groeten. "Maar de praktische organisatie zal eerstdaags duidelijk worden", laat het paleis weten.

Koningin Fabiola had al enkele jaren te kampen met een zwakke gezondheid. "Toch waren er de voorbije dagen geen indicaties dat ze zou overlijden", aldus De Bauw. Haar stoffelijk overschot blijft zeker tot morgen in het kasteel Stuyvenberg.

Begrafenis
"Over de organisatie van de begrafenis neemt de regering een afwachtende houding aan", zegt Barend Leyts, de woordvoerder van premier Michel. "Het is nu aan de koninklijke familie om haar wensen in dat verband bekend te maken. Eens die wensen bekend zijn, zal de regering samenkomen om een en ander praktisch uit te werken." Inmiddels raakte bekend dat de federale ministerraad morgennamiddag samenkomt om de begrafenis te regelen. Dat kondigde eerste minister Charles Michel aan.

Beeld BELGA
Koningin Fabiola op het militair défilé op de nationale feestdag in 2009.Beeld PHOTO_NEWS

Dona Fabiola, Fernanda, Maria de las Victorias, Antonia, Adelaida de Mora y Aragon, werd op 11 juni 1928 in Madrid geboren, als het derde van zeven kinderen. Ze trouwde op 15 december 1960 met koning Boudewijn, waardoor ze op 32-jarige leeftijd de vijfde koningin der Belgen werd.

Na het overlijden van koning Boudewijn in juli 1993 behield Fabiola haar titel van koningin. Ze bleef de jaren nadien erg actief en woonde tal van concerten, tentoonstellingen en prijsuitreikingen bij.

De jongste jaren doken er gezondheidsproblemen op en verdween Fabiola meer van het publieke toneel. Haar laatste officiële optreden dateert van 31 juli 2013, toen Fabiola de herdenkingsmis bijwoonde naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn. Op 31 juli van dit jaar moest ze om gezondheidsredenen verstek laten gaan bij de 21ste verjaardag van Boudewijns heengaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234