Vrijdag 15/01/2021

Aanslag Manchester

Koningin Elizabeth: "Hele land geschokt door aanslag"

Beeld EPA

De Britse koningin Elizabeth II heeft geschokt gereageerd op de aanslag van gisteravond in Manchester. Ook andere Europese leiders reageren met afschuw. Russisch president Vladimir Poetin is bereid "de samenwerking in de strijd tegen de terreur te ontplooien" met Groot-Brittannië.

"Het hele land is geschokt door de dood en door de wonden van zovelen in Manchester, volwassenen en kinderen die van een concert genoten", zo heeft de Queen vandaag gereageerd. "Ik weet dat ik namens iedereen spreek, wanneer ik mijn medeleven betuig aan iedereen die is getroffen door deze afschuwelijke gebeurtenis, in het bijzonder de familie en vrienden van hen die zijn gedood of gewond zijn geraakt."

De Britse vorstin prees ook de hulpdiensten. "Ik wil alle leden van de hulpdiensten bedanken, die met professionaliteit en zorg hebben gereageerd", zei Elizabeth. "En ik wil mijn bewondering uitspreken over de manier waarop de inwoners van Manchester met menslievendheid en mededogen hebben gereageerd op deze barbaarse daad."

Ook de Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla hebben geschokt gereageerd op de aanslag. "Dat zoveel mensen, waaronder een groot aantal jonge concertgangers, hun leven hebben verloren in deze schrikwekkende wreedheid, vervult ons met intens verdriet", zo staat in een statement dat Clarence House vandaag heeft verspreid.

"Woorden kunnen niet beschrijven wat zoveel gezinnen nu moeten voelen in deze ongelooflijk moeilijke tijd. Wij leven mee met iedereen die zo tragisch geliefden heeft verloren of op een andere manier zijn getroffen", zeggen Charles en Camilla.

Trump: "Kwaadaardige ideologie uitroeien"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vanuit Bethlehem, waar hij vandaag een ontmoeting had met de Palestijnse president Mahmoed Abbas, gereageerd op de aanslag in Manchester. "Ik zal hen geen monsters noemen, omdat ze van die term zouden houden. Vanaf nu noem ik ze 'losers', want dat is wat ze zijn."

"De terroristen en extremisten en iedereen die hen steunt, moeten voor altijd uit onze samenleving geweerd worden", aldus Trump. "Deze kwaadaardige ideologie moet volledig uitgeroeid worden en onschuldige levens moeten beschermd worden."

Ook Trumps voorganger Barack Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met de slachtoffers van de aanslag in Manchester. "Amerikanen zullen altijd schouder aan schouder staan met de inwoners van het Verenigd Koninkrijk", schreef hij op Twitter.

Russisch president Vladimir Poetin liet volgens staatspersbureau RIA Novosti weten dat hij zijn medeleven heeft betuigd aan de Britse premier Theresa May."We veroordelen deze cynische, onmenselijke misdaad. We hopen dat de breinen achter de aanslag de straf niet ontlopen die ze verdienen."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft met "droefheid" en "ontzetting" gereageerd op de aanslag. "Het is onbegrijpelijk dat iemand een vrolijk popconcert uitkiest om zoveel mensen om het leven te brengen of zware verwondingen toe te brengen", aldus Merkel. Ze verzekerde de mensen in Groot-Brittannië dat "Duitsland aan hun zijde staat."

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd aan zijn Britse ambtgenoot Theresa May. "Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama", aldus Rutte in een tweet. "Dit went nooit. En het slaat je koud om het hart als je je realiseert dat hier zoveel jonge mensen bij betrokken zijn. We spreken onze steun en ons diepe medeleven uit in de richting van slachtoffers, nabestaanden en de Engelse bevolking. Dat heb ik namens het kabinet vanmorgen ook gedaan via Theresa May."

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron heeft met "afgrijzen" en "consternatie" kennis genomen van de bloedige aanslag. Macron zal een onderhoud hebben met de Britse premier Theresa May. De Franse eerste minister Eouard Philippe veroordeelde het "lafste terrorisme" dat "specifiek, en bewust" zeer jonge mensen als doelwit heeft genomen.

De Europese Unie heeft Groot-Brittannië van haar solidariteit verzekerd. "Vandaag treuren we met jullie", aldus Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. "Morgen zullen we aan jullie zijde daaraan werken samen met jullie degene te bestrijden die onze manier van leven willen vernietigen." Groot-Brittannië heeft bij de EU de aanvraag ingediend om uit de Unie te stappen, maar is tot 2019 nog volwaardig EU-lid.

De NAVO heeft Groot-Brittannië verzekerd van haar steun in de strijd tegen het terrorisme. "Mijn gedachten zijn bij de jonge mensen en allen die door de barbaarse aanval in Manchester getroffen zijn", aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondgenootschap op Twitter.

Paus: "Barbaars"

Paus Franciscus reageert aangeslagen op de "barbaarse" aanslag. De paus "is erg triest door de vele tragische overlijdens en gewonden", luidt het in een mededeling van het Vaticaan. De paus getuigt zijn medeleven voor de slachtoffers van "deze daad van zinloos geweld" en bedankt de veiligheids- en hulpdiensten voor hun "genereuze inspanningen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234