Woensdag 12/08/2020

Federale formatie

Koning weigert kamp te kiezen: paars-geel krijgt nog een kans

Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR).Beeld Photo News

De koning heeft Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens, de nieuwe voorzitters van MR en CD&V, aangesteld als informateurs. Het onervaren duo krijgt tien dagen om de kansen van een paars-gele regering te testen. Wordt duidelijk dat N-VA niet mee wil regeren, dan komt paars-groen weer op tafel.

De koning trekt met de aanstelling van Coens en Bouchez CD&V en MR in bad. Beide voorzitters herhaalden steevast dat de twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens, PS en N-VA, hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. “Een regering met N-VA blijft ons plan A”, zei Bouchez nog in deze krant. Volgens CD&V heeft de N-VA van Bart De Wever nooit een eerlijke kans gekregen van informateur Paul Magnette (PS).

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Nu komen er twee informateurs aan het roer die dat wel zullen doen. Tenminste: als N-VA nog geïnteresseerd is. Precies dat zal volgens de Vlaamse christendemocraten de komende dagen moeten blijken. Pas als duidelijk kan worden vastgesteld dat een paars-gele regering niet mogelijk is, kan er gewerkt worden aan een paars-groene formule, aangevuld met CD&V. Met andere woorden: de piste waar Magnette de voorbije weken aan werkte is nog niet afgeschreven. In die zin weigert de koning kamp te kiezen.

Werkbare meerderheid

Het was Open Vld die uitdrukkelijk naar beide partijen wees, net omdat ze alle opties openhielden. De Vlaamse liberalen waren de voorbije dagen hopeloos verdeeld over deelname aan paars-groen. Daarom dat Open Vld weigerde dat iemand uit de eigen rangen zou worden uitgestuurd.

Ook de PS kan leven met het duo. Voorzitter Magnette weet dat CD&V nodig is om de paars-groene regering aan een werkbare meerderheid te helpen. De christendemocraten twijfelden nog, maar nu mogen ze zelf vaststellen dat paars-geel niet mogelijk is, zo luidt de redenering.

N-VA-voorzitter Bart De Wever, die nochtans solliciteerde voor de job als nieuwe informateur, lag moeilijk voor de Franstaligen. Maar ook Open Vld stelde zijn veto. Volgens hen heeft De Wever zelf de deur gesloten met zijn harde uithaal maandag. Om de “paars-groene pap” die Magnette in de mond had, zou er “Vlaamse tandpasta” nodig zijn, zei hij. “De schade die de Open Vld-top heeft aangericht is gigantisch”, klonk het.

‘Met open vizier’

“Hopelijk is de paars-groene piste van de baan”, reageert De Wever nu. Hij wil het gesprek met het nieuwe duo “met open vizier” aangaan. De vraag is welke kansen paars-geel nog heeft. Op het socio-economische vlak zijn er zeker raakpunten met MR en CD&V, maar wat met het communautaire? Bouchez, die Belgische vlaggetjes als manchetknopen draagt, zei al meermaals dat over dat onderwerp niet gesproken kan worden. “Dan wordt het plan B”, zei hij. Paars-groen, dus. Nochtans blijft N-VA het thema op tafel leggen.

Het is opvallend dat zowel de twee informateurs nog maar net partijvoorzitter zijn. Coens werd vrijdag pas verkozen, Bouchez een week voordien. Op het allerhoogste niveau hebben ze geen ervaring. Maar met deze formule kalmeert de koning ook de strijd tussen CD&V en Open Vld om het premierschap. Geens nu al aan zet laten komen, zoals her en der werd gesuggereerd, zou geïnterpreteerd kunnen worden als een voorafname in die zin. “Als je hem nu laat doen, marcheert hij recht de Zestien binnen”, valt te horen bij Open Vld.

Voor Rutten tikt de tijd. In maart staan er voorzittersverkiezingen gepland, zodat ze intern kan worden uitgedaagd en het premierschap uit haar handen kan glippen. Die verkiezingen uitstellen, zoals enkele prominente medestanders suggereren, zal moeilijk vallen bij de achterban.

Herlees de liveblog:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234