Maandag 25/10/2021

'Koning van de weg' Laurent nog maar eens dik op de bon

Zeven verkeersovertredingen maken in een paar minuten tijd. Het lijkt makkelijker dan het is. Prins Laurent kan het. Zowel het koninklijk paleis als het parket van Brussel hebben bevestigd dat de prins in februari een 'topprestatie' aan zijn palmares verkeersovertredingen toevoegde.

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Prins Laurent lijkt niet altijd op de hoogte van de heersende verkeersregels, vooral dan wanneer hij gehaast is. In februari dit jaar overtrad de prins maar liefst zeven verkeersregels op rij en dat in niet veel meer dan een paar minuten. De reden voor zoveel wegpiraterij die hij opgaf aan de agenten die hem onderschepten, was dat hij gehaast was. Het bericht werd gisteren bevestigd door het koninklijk paleis en het parket van Brussel. Laurent, die al een aantal overtredingen op zijn kerfstok heeft, maakte het dit keer al te bont toen hij in de Brusselse Regentstraat, ter hoogte van de Zavel, richting Justitiepaleis sjeesde.

Ongeduldig zit de prins 5 februari 's ochtends aan het stuur van zijn Mercedes E55 AMG (ter waarde van ongeveer 80.000 euro en met 360 pk en een maximumsnelheid van 250 km/h). Hij wacht voor een rood licht, maar het duurt hem te lang. Hij trakteert zijn voorligger eerst nog op een ongeduldig claxonconcert en haalt hem als dat niet helpt in.

In een enkele beweging heeft Laurent daarbij zeven verkeersovertredingen gemaakt. Niet alleen reed hij door het rode licht en gebruikte hij de claxon onterecht, om de voorligger in te halen, vlamde de prins ook over een volle witte lijn en negeerde hij het inhaalverbod. De 'inhaalstrook' links van hem is namelijk een rijvak voor de tegenliggers. Bovendien haalt Laurent de voorligger ook in zonder zijn richtingaanwijzers te gebruiken. De snelheid waarmee de prinselijke wagen wegstoof, paste verder niet echt bij stadsverkeer en regenweer. Laurent had op dat moment zijn veiligheidsgordel niet om en had om de een of andere mysterieuze reden zijn mistlampen aangestoken terwijl er van mist geen sprake was.

Jammer genoeg voor de prins is de blauwe auto die 'hardnekkig' voor het rode licht bleef staan een anonieme politiewagen. Het verkeersgedrag van de prins werkt als een rode lap op een stier op de agenten en de politiewagen zet meteen de achtervolging in. Aan het Justitiepaleis wordt de prinselijke wegpiraat onderschept. Maar wanneer Laurent de agenten op zich af ziet komen, roept hij uit dat hij vreselijk gehaast is. Nog voor de agenten hem kunnen antwoorden dat gehaast zijn geen reden is om aan de lopende band zware verkeersovertredingen te maken, snelt Laurent verder naar de Louizaplaats. Door plankgas te geven kunnen de agenten de prins een tweede keer echt klem rijden.

De rekening is gepeperd. Procureur Benoît Dejemeppe van het Brusselse parket stelde het proces-verbaal voor de zeven verkeersovertredingen. Het ging om een bedrag van 485 euro, dat prompt door de prins betaald werd. Op de vraag of de prins en speciale behandeling kreeg antwoordt Dejemeppe negatief. "Alles is verlopen volgens de normale procedure en het bedrag dat Laurent betaald heeft is stipt berekend volgens de geldende tarieven. Zijn rijbewijs is niet ingetrokken, maar dat zou voor u en mij ook niet het geval zijn. En dat de agenten de prins geen alcoholtest zouden hebben afgenomen, ligt volgens mij aan het feit dat het tien uur 's ochtends was", zegt Dejemeppe. De procureur beklemtoont dat alle leden van de koninklijke familie bij verkeersovertredingen aan dezelfde regelingen onderworpen zijn als Jan met de pet. "Behalve de koning. Die kan misschien wel een overtreding begaan, maar het is grondwettelijk bepaald dat hij nooit een boete kan krijgen", zegt Dejemeppe.

Hoewel zelf geen koning, waant Laurent zich al veel langer koning van de weg. Wijlen koning Boudewijn kwam zelf tussen toen zijn neefje met zijn BMW tegen 220 km/h over de weg scheurde. Boudewijn wilde dat Laurent daarvoor aangepakt werd zoals iedereen. Ook politici, onder wie premier Verhofstadt, hebben al herhaaldelijk hun ergernis geuit over het feit dat Laurent denkt zich alles te kunnen veroorloven in zijn prinselijke bolides en vragen dat hij zijn rijgedrag bijstuurt.

Alleen de koning zelf is de echte koning op de weg en kan nooit een boete krijgen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234