Maandag 16/05/2022

1 jaar na 22 maart

Koning onthult nieuw monument voor slachtoffers: "Aanslagen sloegen diepe wonde"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

"Laten we weer leren luisteren naar elkaar, elkaars zwakheden erkennen en daaraan werken. En laat ons vooral durven teder zijn." Dat heeft koning Filip woensdag gezegd bij de inhuldiging van een monument ter nagedachtenis van alle slachtoffers van terrorisme in de 'kleine Wetstraat' in Brussel.

Redactie

Tal van Belgische en Europese hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig, net als slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen van 22 maart 2016.

In zijn toespraak had de koning vooreerst woorden van steun voor de slachtoffers en nabestaanden van terreur en noemde hij het essentieel dat zij steun en begeleiding krijgen. "Niemand kan beweren uw beproeving ten volle te begrijpen. U die een dierbare hebt verloren en u die in lichaam en geest de diepe littekens draagt van de terroristische aanslagen. We willen naar uw lijden luisteren en eerbied tonen voor uw beproeving", aldus koning Filip.

"Na de twijfel en de verslagenheid is er de sterke wil gekomen om weer op te staan en vooruit te gaan. Eens de rust was teruggekeerd heeft ons land zichzelf ook in vraag gesteld en uit de recente gebeurtenissen de nodige lessen getrokken", vervolgde de vorst, die zijn dank uitsprak voor "al diegenen die onvermoeibaar over onze veiligheid waken, die nieuwe misdaden helpen voorkomen en die ervoor zorgen dat schuldigen worden vervolgd".

"Moorddadige waanzin"

"Met ontelbare slachtoffers over de hele wereld deelt u de diepe wonden veroorzaakt door moorddadige waanzin", besloot het staatshoofd. "Het is de verantwoordelijkheid van ons allen om onze samenleving menselijker en rechtvaardiger te maken. Laten we weer leren luisteren naar elkaar, elkaars zwakheden erkennen en daaraan werken. En laat ons vooral durven teder zijn. Op deze dag van bezinning en herdenking is ons land u dit engagement verschuldigd."

Nieuw monument

Ook de zus van één van de slachtoffers van 22 maart, de vader van het Belgische slachtoffer van de aanslag van nieuwjaarsnacht in Istanboel namen vervolgens kort het woord, net als iemand die in naam van de hulpverleners sprak.

De koning legde vervolgens een bloemenkrans neer bij het nieuwe monument voor alle slachtoffers van terrorisme, in de voetgangerszone tussen het Jubelpark en het Schumanplein in Brussel. Dit ging gepaard met een minuut stilte, waarop de Belgische en Europese volksliederen klonken.

Het kunstwerk 'Gewond maar steeds overeind tegenover het onbegrijpelijke' is van de hand van de Brusselse kunstenaar Jean-Henri Compère. Het monument van 20 meter lang en 2 meter hoog bestaat uit twee stalen platen die omhoog krullen waar ze samenkomen "zoals twee magneten die elkaar afstoten", aldus de kunstenaar. Een krachtig gebaar tegen geweld, waarbij de ruimte tussen beide onderdelen plaats biedt voor dialoog en hoop, zo omschrijft Compère het zelf.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het was het derde herdenkingsmoment van de dag met slachtoffers, hulpverleners, nabestaanden, de regering en het koningspaar. Er waren ook ambassadeurs bij. Onder de 32 doden waren vijftien buitenlanders. Eerder waren er plechtigheden op Zaventem en in het metrostation.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234