Dinsdag 07/02/2023

Koning Michel? Niet zo gauw...

Olivier Mouton is politiek journalist bij Le Vif/ L'Express en auteur van Charles Michel, portret van een jeune premier. Hij schreef deze bijdrage op uitnodiging van De Morgen.

Hij is de koning van België. De nieuwe 'numero uno', zoals Guy Verhofstadt (Open Vld) ooit werd genoemd. Dinsdag en woensdag heeft premier Charles Michel (MR) in enkele uren tijd een dubbele jackpot gewonnen. Er is een federaal begrotingsakkoord bereikt, compleet met maatregelen die de sociaal-economische activiteit moeten stimuleren - de Zweedse coalitie werkt dus nog altijd. Net daarvoor had Olivier Chastel, Michels trouwe partijvoorzitter, een Waals meerderheidsakkoord met de cdH afgesloten. Wallonië krijgt dus een regering onder leiding van Willy Borsus, een goede vriend van Michel, en de PS moet na dertig jaar regeren vaarwel zeggen aan de macht. Michel heeft zijn droom waargemaakt en mag met een gerust gemoed op Tomorrowland gaan feesten. Het kan niet op...

Brave burgers, laat u niet in slaap wiegen door de loomte van de zomer. Blijf kritisch. Jawel, Michel en de zijnen drukken hun blauwe stempel op het land. Ze communiceren goed en benutten elke kans. Maar toch zou de toekomst pijnlijk kunnen worden. In meer dan één opzicht.

Geen grote omwenteling

Om te beginnen bevestigt de federale regering dat ze afziet van een van haar belangrijkste beloften van 2014: de terugkeer naar een begrotingsevenwicht in 2018 is definitief opgegeven. De liberalen (en de N-VA) hebben er altijd op gegokt dat de economische groei België erbovenop zou helpen, de begrotingskloof zou dichten en de sociale zekerheid zou redden. Er zijn weliswaar bemoedigende signalen, maar de begroting en de sociale zekerheid blijven problematisch. Ivan Van de Cloot, een econoom van het Itinera-instituut, verwijt het team van Michel een 'pathologisch uitstelgedrag'. Bovendien hebben de woensdag aangekondigde maatregelen de vastgelopen meerderheid gedeblokkeerd, maar zijn ze lang geen grote omwenteling: we blijven in een compromiscultuur waarin elke partner een beetje mag scoren.

Maar zal het aantreden van de MR in Wallonië het zuiden van het land dan geen nieuwe zuurstof geven, in het verlengde van de federale werking? Is dat niet goed voor iedereen, ook voor Vlaanderen? Dat klopt. Maar weer blijft voorzichtigheid geboden.

De regering-Borsus belooft een hele reeks hervormingen. Maar haar meerderheid is te krap en ze heeft slechts twee korte jaren om zichzelf te bewijzen, in een met mijnen bezaaide context. De schandalen in Franstalig België hebben immers een diepe kloof met de burger geslagen en de Waalse begrotingssituatie - met de responsabilisering die door de zesde staatshervorming wordt opgelegd - is hoogst zorgwekkend.

En dan hebben we nog de chaos van de asymmetrische meerderheden (de PS blijft tot bewijs van het tegendeel aan de macht in het Brussels Gewest en de Waals-Brusselse Federatie), plus de PTB-golf die de peilingen voorspellen. Het cadeau van de cdH aan de MR is een vergiftigd geschenk.

Charles Michel heeft iets te vieren, jawel. Hij schittert als onderhandelaar en opportunist. Maar in zijn binnenste weet hij dat er nog veel valkuilen zijn tussen nu en 2019. Als de blauwe revolutie faalt, kan ze met een enorme kater eindigen: een nog grotere electorale breuk van het land in 2019, blokkeringen, de terugkeer van de communautaire twisten, een uit de hand lopende begroting, sociale woede in het zuiden, een overwinning van de PTB, onverschilligheid van de burger... De huidige triomf van de MR zou wel eens een pyrrusoverwinning kunnen blijken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234