Maandag 14/06/2021

Koning kent opnieuw adellijke gunsten toe

Jan Fabre is grootofficier in de Kroonorde, Annie Cordy mag zich barones noemen

De koning heeft naar jaarlijkse gewoonte 'adellijke gunsten' verleend aan een groep landgenoten die zich de voorbije jaren op de een of andere wijze dienstbaar hebben gemaakt voor het land. Het aantal baronnen, ridders en grootofficieren werd bij koninklijk besluit van 4 juli 2004 aangevuld met een dertigtal nieuwelingen. De nieuwe baronessen zijn Léonie Cooreman (alias Annie Cordy), zangeres-actrice, Francine de Nave, hoofdconservator van het Museum Plantin Moretus in Antwerpen, Karin Gerard, gewezen voorzitster van de Hoge Raad voor Justitiën, Elisabeth Lhoist, weduwe van Jean Berghmans en Tony Martens, weduwe van Jan Baert, voorzitster van de uitgeversgroep Concentra.

De titel van baron wordt toegekend aan prof. Marcel Crochet, rector van de UCL, prof. Jean Cuvelier, voormalig verantwoordelijke en chirurg in het O.L. Vrouwziekenhuis Aalst, prof. Pierre de Maret, rector van de ULB, prof. Koen Lenaerts, rechter in het hof van justitie van de Europese Gemeenschappen, prof. André Oosterlinck, rector van de KUL, Jean-Pierre Berghmans, Jacques Planchard, eregouverneur van de provincie Luxemburg, Tony Vandeputte, ere-afgevaardigd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen en Eric van Weddingen, gewezen Koninklijk Commissaris voor de Harmonisatie en de Vereenvoudiging van de Fiscaliteit en erevolksvertegenwoordiger.

De heer en mevrouw François Duesberg-Martens, stichters en conservators van het Musée François Duesberg (museum voor sierkunsten) in Bergen mogen zich ook baron en barones noemen.

Robrecht Dewitte, medestichter en afgevaardigd bestuurder van Musica Antiqua (Brugge) is ridder.

Vincent en Jacques Berghmans, eigenaars en bestuurders van de Groep Lhoist en mecenassen krijgen een erfelijke baronstitel.

Naast de adellijke gunsten werd tevens een aantal burgerlijke eretekens verleend.

Judoka Gella Vandecaveye, zevenvoudig Europees kampioene en twee keer wereldkampioene, werd gedecoreerd als Grootofficier in de Leopoldsorde.

Die onderscheiding valt onder meer ook haar ex-collega Ulla Werbrouck, Olympisch kampioene in 1996 en zeven keer Europees kampioene, Vaast Leysen, gewezen voorzitter van het Rode Kruis Vlaanderen en het Vlaams Economisch Verbond, en Lilly Boeykens, gewezen voorzitter van de Nationale Vrouwenraad, te beurt. Kunstenaar Jan Fabre, die het plafond van de spiegelzaal van het koninklijk paleis bekleedde met dekschilden van Thaise juweelkevers werd aangesteld als Grootofficier in de Kroonorde. Cineaste Chantal Akerman is voortaan Commandeur in de Leopoldsorde, net als Marcel van Jole, stichter en oud-voorzitter van het MuHKA (Museum voor Hedendaagse Kunst) in Antwerpen. Acteur Pascal Duquenne, in 1996 op het filmfestival van Cannes gelauwerd voor zijn rol in Le Huitième Jour, is nu Commandeur in de Kroonorde. Dat ereteken is tevens toegekend aan architect Rutger Steenmeijer, voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234