Zaterdag 26/11/2022

AchtergrondKoningshuis

Koning Filip erkent prinses Delphine wél: ‘Eigenlijk zijn ze beiden slachtoffer van de relatie tussen Albert en Sybille’

De officiële foto doet vermoeden dat het ijs toch nog niet helemaal gebroken is. Beeld Koninklijk Paleis
De officiële foto doet vermoeden dat het ijs toch nog niet helemaal gebroken is.Beeld Koninklijk Paleis

Koning Filip doet wat zijn vader de voorbije twintig jaar steeds rigoureus heeft geweigerd: zijn halfzus Delphine in de armen sluiten. Hiermee toont de vorst zich als een familieman van de 21ste eeuw, die nieuw samengestelde gezinnen niet schuwt.

Yannick Verberckmoes

Met een gemeenschappelijk communiqué hebben “koning Filip en prinses Delphine” gisteren laten weten dat ze elkaar vrijdag voor het eerst hebben ontmoet. Halfbroer en -zus hadden drie uur om hun hele leven te bespreken. Er staat ook een foto bij waarop de twee nog wat ongemakkelijk in de camera kijken. Een geforceerde glimlach doet vermoeden dat het ijs toch niet helemaal gebroken is.

Volgens royaltykenner Jo De Poorter hebben Delphine en Filip drie uur met elkaar doorgebracht. “Ze hebben in die tijd ook geluncht en geposeerd voor een foto”, zegt De Poorter. “Drie uur om te praten over de voorbije vijftig jaar, eigenlijk is dat niet zo heel lang.”

Gezinsman

De toenadering kan op veel appreciatie van het grote publiek rekenen. Op Twitter regende het goedkeurende berichten. “Filip kan het wel”, tweette oud-hoofdredacteur Yves Desmet, een verwijzing naar de roemruchte uitspraak ‘Filip kan het niet’ van grootmaarschalk van het Hof Herman Liebaers in De Morgen.

Het is pas sinds twee weken dat Delphine zich officieel een prinses mag noemen. Dat ingevolge een arrest van het Brusselse Hof van Beroep. Voor Delphine is het het sluitstuk op een jarenlange juridische strijd om erkenning. Wat zij en Filip alvast gemeen hebben, is dat hun vader er tijdens hun jeugd nauwelijks voor hen is geweest.

“Filip heeft enorm afgezien van de relatie tussen Albert en Sybille”, zegt royaltykenner Brigitte Balfoort, die momenteel werkt aan een boek over Belgische prinsessen. “Eigenlijk zijn ze beiden het slachtoffer geworden van die relatie. Daarom is het zo mooi dat hij Delphine nu de hand reikt.”

‘Hij doet wat hij juist acht’

Met de ontvangst op het paleis van Laken geeft de koning alleszins aan dat hij nu vooral naar de toekomst wil kijken. Maar ook dat hij de vinger aan de pols heeft van de samenleving, vinden de royaltykenners. De koning staat bekend als iemand die gezinswaarden hoog in het vaandel draagt, maar dan wel als een familieman van de 21ste eeuw: pluskinderen horen er net zo goed bij als biologische kinderen.

De toenadering ligt in lijn met de brief die de koning in juni schreef, waarin hij zijn ‘diepste spijt’ betuigt voor de wanddaden die de Belgen in Congo hebben begaan. Zowel tijdens de koloniale periode, toen het land in handen was van de Belgische staat, als tijdens het gruwelbewind van zijn betovergrootoom Leopold II. Hij doet wat hij juist acht, ook als dat ingaat tegen zijn eigen familie. “Met die brief heeft hij koninklijke geschiedenis geschreven”, zegt Balfoort.

Filip is niet bang om te botsen met zijn vader, die zich jarenlang heeft verzet tegen de erkenning van Delphine. “Het is geen staatsgeheim dat hij nooit een warme verhouding met zijn vader heeft gehad”, zegt De Poorter. “Telkens als er een haar in de boter zat, kwamen Albert en Paola niet opdagen op officiële gelegenheden.”

Belga Queen

Het was niet de eerste keer dat Delphine en Filip elkaar tegenkomen. Dat gebeurde al eens toevallig, toen Delphine met haar man James O’Hare twee jaar geleden ging eten in het Brusselse restaurant Belga Queen. Even later kwamen daar ook Filip, Mathilde en prinses Elisabeth aan een tafel zitten. Ooggetuigen beschreven het tafereel aan TV Familie als “een heel speciale situatie”.

Eigenlijk verwachtte Delphine niets meer van de koninklijke familie, zei ze toen ze officieel prinses werd. Maar als er toenadering zou komen, wou ze dat ook niet koudweg afslaan. “Ze is altijd heel scherp geweest tegenover Albert”, zegt Balfoort. “Maar niet tegenover de rest van de familie. Na wat ze al die jaren heeft doorstaan, denk ik dat Filip haar geen mooier geschenk kon geven.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234