Dinsdag 24/11/2020

Koning: "Damiaan en Europa voorbeelden voor ons land"

Beeld UNKNOWN

In zijn jaarlijkse kersttoespraak heeft koning Albert II opvallend veel aandacht voor de Europese Unie. Naast de heilig verklaarde pater Damiaan ziet hij ook het Verdrag van Lissabon als lichtend voorbeeld voor het overstijgen van verscheidenheid en uiteenlopende standpunten.

Aan het begin van zijn toespraak staat de koning even stil bij de economische crisis en de mensen die daardoor hun baan verloren. Daarbij heeft hij ook een woordje van dank voor de inzet van de overheden en sociale partners. Maar al snel schakelt koning Albert over op wat hij "de lichtpunten voor ons land" noemt.

Zo is er de heiligverklaring van pater Damiaan, wiens uitstraling volgens de vorst "de filosofische en communautaire tegenstellingen overstijgt". De eensgezinde waardering voor Damiaan is voor hem het bewijs dat de Belgen solidariteit en respect voor de waardigheid nog hoog in het vaandel dragen. Hij hoopt dan ook dat Damiaan kan inspireren tot grotere solidariteit, vooral voor de zwaksten in de samenleving.

Europa
Daarnaast heeft de vorst ook veel aandacht voor Europa. Voormalig premier Herman Van Rompuy wordt gefeliciteerd met zijn aanstelling tot eerste 'president', maar vooral het goedgekeurde Verdrag van Lissabon stemt de vorst tevreden.

Bij momenten klinkt de toespraak daarbij zelfs wat als een les in Europese besluitvorming. Zo benadrukt de koning het belang van het Verdrag van Lissabon, dat de besluitvorming fel verbetert doordat de lidstaten "op talrijke gebieden aan hun vetorecht hebben verzaakt. Hierdoor kunnen vele kwesties met een gekwalificeerde meerderheid worden beslecht." En ook de grotere rol voor het Europees parlement en de nieuwe Commissie komen aan bod.

Maar het zijn met name "de kracht en het dynamisme" van het Europese project die op koninklijke goedkeuring kunnen rekenen. Daarmee worden immers "met geduld en vastberadenheid alle hindernissen opzijgezet".

Een voorbeeld voor ons land, vindt Albert die aanpak. Het bewijst voor hem dat de cohesie tussen bevolkingsgroepen, die in België soms zwaar op de proef wordt gesteld, creatief maar vastberaden overstegen kan worden. Hij heeft in elk geval alle vertrouwen dat de regering en alle politieke verantwoordelijken daarin succesvol zullen zijn.

En met een "Vrolijk Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar" aan het eind sluit de koning ook dit jaar zijn kerstspeech af.

Volledige toespraak
Dit is integrale toespraak: "Dames en Heren, bij dit jaareinde denk ik opnieuw aan de talrijke personen die hun baan hebben verloren, en aan hun families. Ik kan hun ontreddering best begrijpen. De Federale regering, de regeringen van de Gewesten, en de sociale partners stellen alles in het werk om de impact van de economische crisis op de werkgelegenheid te beperken. Ik dank ze daarvoor en wil ze aanmoedigen hun actie vastberaden verder te zetten.

Niettegenstaande deze zorgwekkende toestand zijn er ook lichtpunten voor ons land. Zo sta ik erop de prachtige aanstelling van de heer Herman Van Rompuy tot allereerste permanente Voorzitter van de Europese Raad te huldigen. Die benoeming is bijzonder eervol voor hemzelf en voor ons land, en zij waarborgt vooruitgang voor Europa. Ik kom daar later op terug.

Nu wens ik eraan te herinneren dat in oktober jongstleden onze landgenoten, en talrijke personen overal ter wereld, met grote blijdschap het universele huldebetoon aan Jozef De Veuster, beter bekend als pater Damiaan, hebben toegejuicht. Bij ons overstijgt zijn uitstraling de filosofische en communautaire tegenstellingen, zoals zijn populariteit zowel in het Noorden als in het Zuiden daarvan getuigt. Het is zeldzaam, maar Jozef De Veuster mag wel degelijk een "Profeet in eigen land" worden genoemd.

Die eensgezinde waardering is het bewijs dat waarden als solidariteit en respect voor de menselijke waardigheid, waaraan Damiaan een unieke vorm heeft gegeven, nog hoog in het vaandel staan bij de Belgen. Op die wijze de weg van de radicale solidariteit ingaan tot het uiterste toe, bezorgde Damiaan universele genegenheid. Ook vandaag nog. President Obama verklaarde in een boodschap aan de Belgen, en ik citeer: " Ik wil mijn diepste bewondering uitdrukken voor het leven van pater Damiaan De Veuster. Ik wil ook mijn beste wensen overmaken aan het Koninkrijk België en aan de Belgen, die trots mogen zijn pater Damiaan tot een van hun helden te mogen rekenen." Einde citaat.

Maar Damiaan is niet alleen een heroïsche figuur. Zijn voorbeeld moet ons vandaag inspireren tot grotere solidariteit, in het bijzonder met de meest kwetsbaren in onze samenleving.

Er is ook een tweede onderwerp dat ik samen met u wou aansnijden. Het betreft de belangrijke vooruitgang die recent werd verwezenlijkt op het vlak van de Europese eenwording. Immers, het Verdrag van Lissabon werd kort geleden, door alle 27 lidstaten van de Europese Unie geratificeerd. Dit is het eindpunt van een lange en moeilijke procedure die acht jaar geleden in gang werd gezet met de Verklaring van Laken van 2001.

Die goedkeuring van het Verdrag van Lissabon is belangrijk want zij betekent de aanvang van een nieuwe etappe in de Europese eenmaking. Immers, de besluitvorming in de Unie wordt fel verbeterd want de lidstaten hebben op talrijke gebieden aan hun vetorecht verzaakt. Hierdoor kunnen vele kwesties met een gekwalificeerde meerderheid worden beslecht. Ook heeft Europa zijn eerste President, onze landgenoot Herman Van Rompuy, en zijn Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken, Lady Ashton, aangeduid. En ten slotte werd de rol van het Europees Parlement uitgebreid en zal een nieuwe Commissie worden aangesteld.

Die belangrijke voortgang zal Europa de mogelijkheid bieden nog efficiënter op te treden op binnenlands vlak en zijn rol beter te vervullen in grote internationale dossiers als het klimaat, de economische en financiële internationale onderhandelingen, de ontwikkelingssamenwerking en de vrede in de wereld. Die voortgang weerspiegelt ook de kracht en het dynamisme van het Europese project dat hindernissen met geduld en vastberadenheid opzijzet. Bij deze gelegenheid wil ik al onze politieke verantwoordelijken, die opeenvolgend en voorbeeldig aan die vooruitgang hebben meegewerkt, oprecht gelukwensen.

Die vooruitgang kan ook ons land ten voorbeeld worden gesteld. Ook bij ons kunnen verscheidenheid en uiteenlopende standpunten tussen bevolkingsgroepen de cohesie soms zwaar op de proef stellen. Maar we dienen, tot welzijn van onze medeburgers, creatief, vertrouwend en vastberaden de hinderpalen te overstijgen.
Dit is de voorwaarde om verder onze constructieve rol in Europa waar te maken. Immers, het zou ons aan geloofwaardigheid ontbreken mochten we de lidstaten aansporen hun tegengestelde standpunten te overstijgen als we daar in ons eigen land niet in slagen. Ik vertrouw erop dat de regering onder leiding van de Heer Yves Leterme, en alle politieke verantwoordelijken, daarin succesvol zullen zijn.

Met die betrachting naar samenhang en verstandhouding, die een overgrote meerderheid van onze bevolking deelt, zeggen de Koningin en ikzelf en onze ganse familie u : Vrolijk Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar!" (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234