Dinsdag 26/10/2021

Zaak-Boël

Koning Albert weigert voorlopig DNA-staal in zaak rond Delphine Boël

Koning Albert trekt naar Cassatie tegen de beslissing van het Brusselse hof van beroep dat hij een DNA-staal moet afleveren. Beeld EPA
Koning Albert trekt naar Cassatie tegen de beslissing van het Brusselse hof van beroep dat hij een DNA-staal moet afleveren.Beeld EPA

Koning Albert II trekt naar Cassatie tegen de beslissing van het Brusselse hof van beroep. Hij zou volgens dat hof voor eind volgende week een DNA-staal moeten afstaan, zodat Delphine Boël kan bewijzen dat hij haar vader is. Maar zolang Cassatie geen uitspraak heeft gedaan, weigert Albert dat.

Dat laat de advocaat van de koning, Alain Berenboom, De Morgen weten. De koning heeft advies ingewonnen bij het Hof van Cassatie, zegt hij. Het hof bevestigde volgens hem dat er serieuze elementen zijn die een beroep bij het Hof van Cassatie tegen de eerdere uitspraken van het Brusselse hof van beroep rechtvaardigen.

Eind oktober had dat hof van beroep vastgesteld dat Jacques Boël niet de wettelijke vader van Delphine Boël is. Binnen drie maanden zou zij daardoor vaderloos worden. In tussentijd moest koning Albert, van wie Boël al jaren beweert dat ze de buitenechtelijke dochter is, een DNA-staal afleveren. Delphine zelf deed dat eerder al.

Maar zolang Cassatie geen uitspraak heeft gedaan, zal Albert ook geen DNA-staal afstaan, zegt zijn advocaat. De beroepsprocedure die de koning nu heeft opgestart, werkt volgens de raadsman opschortend. Iets wat de advocaat van Delphine Boël, Marc Uyttendaele, overigens betwist.

Privézaak

De advocaat van koning Albert voegt er ook aan toe dat de koning de gewone rechtsgang wil volgen zoals iedere andere burger en dat ook sereen wil doen. Hij zal zich daarom ook tot het gerecht richten en niet tot de media, luidt het. Dat de hele zaak sterk gemediatiseerd is, betreurt de vorst eveneens. Nochtans gaat het om een privézaak, zegt Berenboom. “Deze zaak is publiek geworden ondanks alle discretie en terughoudendheid die Zijne Majesteit koning Albert II aan de dag heeft gelegd sinds het begin van de procedure die mevrouw Boël tegen hem geeft aangespannen.”

De intussen 50-jarige Delphine Boël strijdt al jaren om de erkenning door Albert. Die was doorheen haar hele jeugd aanwezig, getuigde Delphine Boël later. Ze noemde hem ‘Papillon’. De toenmalige prins zou van halverwege jaren 60 tot begin jaren 80 een relatie met Delphines moeder, barones Sybille de Selys Longchamps, hebben gehad. Delphine werd binnen het huwelijk van de barones met de industrieel Jacques Boël geboren. Een DNA-test wees echter al in 2013 uit dat er geen verwantschap was tussen Jacques en Delphine Boël. In oktober bekrachtigde het Brusselse hof van beroep dat dat ook wettelijk niet het geval is.

“Maar die zaak zit dus voorlopig geblokkeerd, doordat de koning zich blijft mengen in een zaak die eigenlijk de zijne niet is”, zegt Uyttendaele. “Het vaderschap van Jacques Boël is een zaak tussen Jacques en Delphine Boël. Nu moeten we wachten op de uitspraak van Cassatie vooraleer Delphine Boël vaderloos is. Hopelijk valt die beslissing nu snel. Sowieso zullen wij alle procedurele middelen blijven aangrijpen om Delphine te laten erkennen als dochter van de koning.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234