Woensdag 22/01/2020

Koning Albert II uit 4 wensen in zijn laatste 21 juli-speech

Koning Albert II. Beeld PHOTO_NEWS

Koning Albert II heeft zich vandaag voor de laatste keer tot het volk gericht. Hij begon zijn 21 juli-toespraak met het eren van wijlen koning Boudewijn en bedankte vervolgens het volk: "Gedurende twintig jaar, en nog in deze dagen, heeft u mij door uw blijken van aanhankelijkheid, aangemoedigd in het volbrengen van mijn taak. Ik dank u daarvoor zeer hartelijk."

De koning, die morgen troonsafstand doet, bedankte ook iedereen die verantwoordelijkheid draagt in ons land. "Ook al is ons land niet altijd gemakkelijk te besturen, toch is zijn pluralisme een waardevolle democratische rijkdom", zei hij. Hij verwees ook naar de recente begrotingsakkoorden, het compromis over het eenheidsstatuut en "de oplossingen voor het bevoorraden van ons land met elektriciteit".

Vier wensen heeft Albert voor de toekomst. "Mijn eerste wens is dat België zijn cohesie moge bewaren", zei de koning. "Mijn tweede wens is : verder blijven geloven in Europa. In onze wereld is die Europese opbouw meer dan ooit noodzakelijk." Zijn derde wens is dat we altijd blijven openstaan voor de ontwikkelingslanden. En hij eindigde met een persoonlijke wens, "als vader": "Omring de toekomstige koning Filip en de toekomstige koningin Mathilde, met uw actieve medewerking en met uw steun. Zij vormen een uitstekend koppel ten dienste van ons land en genieten mijn volle vertrouwen."

De koning sloot af met de boodschap dat hij het leven in België, "waar wij zoveel van houden", altijd met enige discretie zal blijven volgen.

 
Omring de toekomstige koning Filip en de toekomstige koningin Mathilde met uw actieve medewerking en met uw steun. Zij vormen een uitstekend koppel ten dienste van ons land en genieten mijn volle vertrouwen
Koning Albert II
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234