Dinsdag 10/12/2019

troonswissel

Koning Albert II heeft officieel troonsafstand gedaan

Beeld BELGA

Koning Albert II heeft officieel troonsafstand gedaan. Hij ondertekende zonet de akte van troonsafstand in de Troonzaal van het koninklijk paleis. Dat gebeurde in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo (PS), minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en de voorzitters van de Kamer en Senaat, André Flahaut (PS) en Sabine de Bethune (CD&V). Hij is nu niet langer het staatshoofd van België.

In een korte, maar emotionele toespraak in de drie landstalen vroeg de koning aan de aanwezige politici om onvermoeibaar te blijven werken aan de eenheid in het land. "Ik wil u danken voor al het positieve dat u tijdens mijn regeerperiode heeft gerealiseerd ten bate van ons dierbaar land", zei Albert tegen de overheid en de bevolking tijdens zijn toespraak voor de ondertekening. Hij bedankte uitdrukkelijk premier Di Rupo, maar ook de oppositie, die "noodzakelijk is voor de democratie".

Een bijzonder moment was wanneer Albert zijn vrouw Paola in het Frans dankte dat zij hem twintig jaar heeft bijgestaan. Net als eerder op de dag reageerde de koningin geëmotioneerd. De aanwezigen in het paleis klapten secondenlang na dit woord. Vervolgens richtte hij zich tot zijn zoon. "Je bezit het warme hart en intellect om ons land zeer goed te dienen. Jijzelf en je lieve echtgenote Mathilde hebben ons volle vertrouwen." Na het dankwoord van Albert II werd er weer geapplaudisseerd.

"Verankerd in harten"
Daarna nam premier Elio Di Rupo het woord. "U ligt verankerd in het hart van de Belgen", zei hij aan koning Albert. "U slaat vandaag een bladzijde om in de geschiedenis van dit land. Bedankt voor uw inzet." Aan prins Filip zei hij: "Met toewijding zult u ten dienste staan van dit land en z'n burgers." Hij waarschuwde de toekomstige koning ook dat hij een zekere "afstandelijkheid" aan de dag zal moeten leggen. Hij sloot af met te zeggen: "We kunnen vandaag meer dan ooit België vieren, een land dat barst van het talent en dat over veel troeven beschikt."

Vervolgens las minister Turtelboom de akte voor. Die werd naast koning Albert II ondertekend door verschillende getuigen, onder wie premier Elio Di Rupo en Turtelboom zelf. Bij de plechtigheid was de voltallige koninklijke familie aanwezig. De plechtigheid werd besloten met de Brabançonne.

Tijdelijk geen staatshoofd
Het koninkrijk België heeft nu tijdelijk geen staatshoofd, tot kroonprins Filip om 12 uur de eed aflegt. In deze korte tussentijd neemt de federale regering het koninklijk gezag waar, zo is dit opgenomen in de Belgische grondwet. Als is koning Albert geen staatshoofd meer, hij behoudt na zijn aftreden wel de titel koning. Het is de tweede keer in de geschiedenis van ons land dat een koning afstand doet van de troon.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234