Woensdag 28/07/2021

Delphine BoëlUpdate

Koning Albert II geeft toe dat hij biologische vader van Delphine Boël is

Delphine Boël en koning Albert II, van wie nu vaststaat dat hij haar biologische vader is.
 Beeld Photo News
Delphine Boël en koning Albert II, van wie nu vaststaat dat hij haar biologische vader is.Beeld Photo News

DNA-onderzoek wijst uit dat koning Albert II de biologische vader is van Delphine Boël. Dat laat zijn advocaat, Alain Berenboom, weten. De koning zal ook niet langer juridisch betwisten dat hij de wettelijke vader is.

“Zijne Majesteit de Koning Albert II heeft kennis genomen van de resultaten van het DNA-monster dat hij afstond op vraag van het hof van beroep in Brussel. De wetenschappelijke conclusies geven aan dat hij de biologische vader is van mevrouw Delphine Boël”, klinkt het in de officiële mededeling.

De koning zal niet langer betwisten dat hij de wettelijke vader is, blijkt ook uit de mededeling. “Ook al zijn er juridische argumenten en bezwaren om het feit te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk de weergave is van een biologisch vaderschap, en dat de gevolgde procedure betwistbaar is, heeft koning Albert beslist om die niet op te werpen en met waardigheid en eer een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure.”

‘Belangrijke stap’

Volgens Marc Uyttendaele, de advocaat van Delphine Boël, is de conclusie van het dna-onderzoek “een belangrijke stap in de lange strijd die ze al verschillende jaren voert om haar werkelijke identiteit op onweerlegbare wijze te laten vaststellen”.

De advocaat wijst er in een mededeling ook op dat zijn cliënte “in het algemeen belang” jarenlang heeft aanvaard om haar afkomst geheim te houden. “Dat gebeurde niet zonder leed”, aldus Uyttendaele. “Jacques Boël beschouwde haar niet als zijn dochter. Hij heeft er enkel voor gezorgd dat de schijn werd opgehouden, om een schandaal te vermijden.” Omdat ze ook niet door Albert II erkend werd, bevond Delphine Boël zich “in een pijnlijke situatie van uitsluiting op emotioneel en sociaal vlak”, zo klinkt het nog.

“Die impasse heeft haar ertoe gebracht om te kiezen voor de gerechtelijke uitweg. Niet zozeer voor haarzelf, dan wel om te voorkomen dat haar kinderen met dezelfde moeilijkheden en met hetzelfde lijden geconfronteerd zouden worden.”

Delphine Boël Beeld Photo News
Delphine BoëlBeeld Photo News

Erfenis

“Ze wordt nu gelijkgesteld met de andere kinderen van koning Albert II, en ze zal dus normaal gezien ook delen in de erfenis, maar het was haar toch vooral te doen om de morele voldoening”, zegt professor Mark van den Wijngaert.

Of ze na het overlijden van Albert een even groot deel zal krijgen als koning Filip, prins Laurent en prinses Astrid, is een andere vraag. “Koning Albert II kan haar voor een deel onterven als hij dat wil.”

Van den Wijngaert merkt ook op dat Boël nooit aanspraak zal kunnen maken op de troon: “De grondwet is enkele jaren geleden aangepast, zodat enkel de afstammelingen van koning Albert II en koningin Paola in rechte lijn in aanmerking komen voor de troonopvolging. Delphine Boël is geen dochter van koningin Paola, dus ze valt af.”

Zelfs een titel van prinses zit er niet in: “In 2015 werd in een koninklijk besluit bepaald dat enkel de kinderen en de kleinkinderen van de koning en de kinderen en de kleinkinderen van de kroonprinses die titel mogen dragen. Anders wordt dat een uitdijend heelal”, zegt Van den Wijngaert. In het kb staat inderdaad letterlijk te lezen: “Overwegende dat het aangewezen is de toename van het aantal dragers van de titel van Prins of Prinses van België via de zijtakken van de Koninklijke Familie te beperken”.

Ten slotte zit een dotatie er ook niet in: “Daarvoor moet je als lid van de koninklijke familie bepaalde taken op zich nemen, zoals de economische missies van prinses Astrid bijvoorbeeld. De kans is klein dat aan Delphine Boël gevraagd zal worden om iets in die aard te doen”, aldus nog Van den Wijngaert.

Jacques Boël

De 51-jarige kunstenares Delphine Boël zegt al jaren dat Albert, de vader van de huidige koning Filip, haar biologische vader is. Ze is een dochter van barones Sybille de Selys Longchamps, die jarenlang een affaire met Albert had.

Delphine Boël was in 2013 naar de familierechtbank gestapt om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Jacques Boël had zich niet verzet tegen de betwisting van zijn wettelijk vaderschap en had een DNA-test ondergaan om aan te tonen dat hij niet de biologische vader was.

Eind maart 2017 oordeelde de Brusselse familierechtbank het vaderschapsgeding van Delphine Boël ontvankelijk, maar niet gegrond. Het gerecht oordeelde dat er een familiale band bestond tussen de wettelijke vader Jacques Boël, en de dochter, die zich gedurende vele jaren als dusdanig hebben gedragen en voorgehouden.

Delphine Boël ging daartegen in beroep en het hof van beroep oordeelde dat Jacques Boël niet de wettelijke vader was van Delphine Boël en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan. Het is tegen die twee arresten dat koning Albert II in cassatie was gegaan.

Uiteindelijk trok Albert eind mei in in alle discretie naar het Brusselse Erasmusziekenhuis om er DNA te laten afnemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234