Vrijdag 04/12/2020

Koning Abdullah ontslaat ook oerconservatief hoofd van religieuze politie en opperste rechter

Eerste vrouw in regering Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië, waar vrouwen nog steeds geen auto mogen rijden en volledig gesluierd moeten zijn, heeft koning Abdullah een vrouw aangesteld als onderminister van Onderwijs. Abdullah ontsloeg, na een grondige regeringshervorming, ook het oerconservatieve hoofd van de religieuze politie en de opperste rechter in het land.

Door Ayfer Erkul

Riyad l Nora al-Faiz (52), die de bevoegdheid krijgt over vrouwenzaken, wordt het eerste vrouwelijke lid ooit van de Saoedische regering.

Het gebeurt uiterst zelden dat een regering zo dooreengeschud wordt in Saoedi-Arabië zoals afgelopen weekend gebeurde. Maar koning Abdullah, die vier jaar geleden aan de macht kwam, staat bekend als een hervormer en al blijft het land een absolute monarchie en is er niet echt sprake van politieke verandering, dan nog is de kabinetshervorming een aanzienlijke stap in de richting van een liberaler bestuur.

Zeker in het geval van de aanstelling van Nora bint Abdullah al-Faiz, die onderminister wordt voor Onderwijs en de bevoegdheid krijgt over vrouwenzaken. Al-Faiz is meteen de eerste vrouw ooit in een Saoedische regering. "Dit is een succesvolle stap", zei ze aan de Engelstalige krant Arab News. "We hebben altijd geleden onder het feit dat een man die positie bekleedde. Een vrouw weet beter wat de problemen en de uitdagingen zijn van andere vrouwen."

De 52-jarige vrouw haalde haar diploma sociologie aan de King Sauduniversiteit en trok naar de VS om verder te studeren. Ze werkte daarna in het ministerie van Onderwijs, waar ze zich specialiseerde in het onderwijs van vrouwen en was directrice in een aantal privéscholen. Al-Faiz is getrouwd en heeft vijf kinderen.

In Saoedi-Arabië verplicht de wahabbitische, uiterst conservatieve versie van de islam dat vrouwen in het openbaar van top tot teen in een zwart gewaad gehuld moeten zijn. Ze mogen geen auto rijden en als ze willen reizen, kan dat enkel in het gezelschap van een mannelijke voogd. Dat beleid heeft ervoor gezorgd dat het erg moeilijk, zo niet onmogelijk is voor vrouwen om topposities te bereiken, zelfs in een land waar kantoren en bedrijven verplicht zijn om aparte faciliteiten te hebben voor vrouwelijke werknemers. De strikte regels zullen ook van kracht blijven voor Al-Faiz, maar de vrouw hoopt zelf achter de schermen toch grote veranderingen te kunnen doorvoeren.

Hervormingsdrift

Met de steun van koning Abdullah, hoopt ze. Na de dood van zijn halfbroer, koning Fahd, in augustus 2005, heeft koning Abdullah langzaam maar zeker gewerkt aan verandering. Die voltrekt zich echter heel langzaam, omdat hij als kersverse koning ook de aartsconservatieve ministers van zijn halfbroer erfde. Pas nu lijkt hij volgens waarnemers elders voldoende steun te hebben gevonden om zich van hen te ontdoen. Tegelijk met de benoeming van Al-Faiz ontsloeg koning Abdullah ook Sheik Salih Ibn al-Luhaydan, de opperste rechter in Saoedi-Arabië die in september vorig jaar nog tumult veroorzaakte door te verkondigen dat het toegestaan was eigenaars van satellietkanalen die immorele programma's uitzonden, te vermoorden. Volgens Al-Luhaydan promootten een aantal 'slechte' ontspanningsprogramma's die door deze kanalen werd uitgezonden, 'losbandigheid' in de maatschappij.

Ook de Commissie voor de Promotie van Deugd en de Voorkoming van Zonde bleef niet gespaard van koning Abdullahs hervormingsdrift. Sheikh Ibrahim al-Ghaith, het hoofd van deze religieuze politie die instaat voor de implementering van het wahabbisme, de Saoedische conservatieve versie van de islam, werd bedankt voor bewezen diensten. De Commissie heeft erg verregaande bevoegdheden wat betreft het speuren naar alcohol en drugs, het voorkomen van prostitutie en het verzekeren dat winkels gesloten blijven tijdens de gebedsuren. De reden voor het ontslag van de chef van de religieuze politie ligt wellicht in het feit dat zijn dienst de afgelopen jaren scherpe kritiek heeft gekregen voor de brutale manier waarop hij te werk gaat.

Hervorming kabinet betekent aanzienlijke stap in richting van liberaler bestuur

n Studentes in de hoofdstad Riyad. Saoedische vrouwen moeten op straat nog steeds volledig gesluierd zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234