Zaterdag 18/09/2021

'Kon ik maar eens in Sesamstraat meespelen'

Sven Speybrouck heeft iets met boeken. Hij presenteerde Alles uit de kast, werkt in De laatste show aan zijn 'Encyclopedie van de Interessante Kennis' en vervangt Friedl' Lesage in haar boekenprogramma op Radio 1. 'Ik voel niet dat ik werk.'

Door Sofie Vanden Bossche

Hoe bent u in de media terechtgekomen?

"Toen ik in het middelbaar zat, heb ik op een bepaald moment beslist dat ik radio wilde maken. Ik gaf me tien jaar de tijd om mijn droom te verwezenlijken. Het heeft uiteindelijk zeven jaar geduurd. Ondertussen verkocht ik potloden of gaf ik Nederlands, maar ik bleef proberen. Keer op keer kreeg ik de deur tegen mijn smoel. Daar moest ik dan telkens van bekomen, tot ik weer besefte dat ik het écht wel graag wilde doen, en opnieuw al mijn moed bijeenraapte.

"En toen heb ik Geert Vermaercke ontmoet - aan wie ik heb beloofd om hem in elk interview te vernoemen (lacht). Hij heeft me de kans gegeven om halftijds aan de slag te gaan bij Radio 1."

Welke kranten en tijdschriften werden er bij u thuis gelezen?

"Kerk en Leven en het Rijk der Vrouw. Maar dat laatste abonnement heeft mijn moeder opgezegd, toen er op een bepaald moment een kerstmenu voor de hond in stond. Dat vond ik chic van haar. Ze las ook Bon Soirée, een vrouwenblad waarin alle foto's bij de recepten een bruine schijn hadden, ongeacht het gerecht. Mijn broers brachten Humo binnen, maar toch een beetje in het geniep."

Welke kranten en tijdschriften leest u nu?

"In het weekend ga ik naar de bakker en de krantenwinkel voor De Standaard en De Morgen. In Knack lees ik Meulenaere, daarna kun je hem eigenlijk weggooien. Ik heb ook altijd Humo gekocht, maar dat wordt minder. Maar de Dwarskijker blijft fantastisch.

"Op het werk lees ik de rest. Dag allemaal en Story, bijvoorbeeld. Het is als zure beren. Je hebt er telkens weer zin in, maar achteraf ben je er telkens misselijk van."

Wat is uw mooiste herinnering in de media?

"Het eerste jaar dat ik producer was van Groot gelijk op Radio 1 was heel leuk. Een programma waarin luisteraars mochten bellen met hun mening. We brachten volslagen onzin én interessante onderwerpen. Het was de eerste keer dat ik me voluit kon laten gaan op de radio, dat ik het medium helemaal kon gebruiken waarvoor het dient. De eerste week van Jongens en wetenschap was ook fantastisch. Je voelde meteen dat het werkte. Al vond een van de grote bazen het rotslecht. Na de eerste uitzending was er al spoedberaad: 'Dit moet nu ophouden!'"

Wat is uw slechtste herinnering in de media?

"Die eerste week Jongens en wetenschap, nog eens. Mede door het interne verzet vrat die opstart zoveel energie dat ik nog écht zou zijn gaan huilen als de mensen er toen niet van hadden gehouden. Verder herinner ik mij ooit één werkelijk rotslechte uitzending van Groot gelijk te hebben gemaakt. Het was schrikkeldag en we hadden besloten om de presentatoren te vervangen door een computer met L&H- spraaktechnologie, gespeeld door Wim Helsen verborgen achter een stemvervormer. Na vijf minuten hadden we al door dat dat eigenlijk een heel slecht idee was, maar we moesten nog een uur verder. We kregen mailtjes en telefoontjes van luisteraars om te vragen of we er alstublieft mee wilden stoppen. Nogmaals mijn excuses."

Hoe zou u uw job omschrijven?

"Niet als werken, in elk geval. Het is meer een hobby die ik tot mijn niet geringe verbazing mijn beroep mag noemen. Zeg nu zelf, mijn rubriek in De laatste show (De Encyclopedie van de Interessante Kennis, SVB), dat is iets wat je thuis of op café hoort te doen, maar daar maak je toch je beroep niet van?! Ik kan lezen op mijn werk! Maar als mensen je met een boek achter je bureau zien zitten, krijg je opmerkingen. Vreemd fenomeen."

Wat is het eerste medium dat u 's ochtends raadpleegt?

"De radio in de auto. Ik ben een echte zapper, zowel op tv als op de radio. Ik vind het gewoon allemaal tof, wat de verschillende zenders doen. De MNM's en Q-Musics van deze wereld beluister ik alleen als de muziek me aanstaat. Ik vind Wim Oosterlinck en Dave Peeters fijne en competente mensen, maar ik vind dat ze daar toch een beetje aan zelfverloochening doen. Plus est en vous, jongens!"

Zonder welk medium zou u absoluut niet kunnen?

"De radio, en voor mijn werk: internet. Als je met een vraag zit, krijg je binnen de drie seconden een antwoord. Fantastisch."

Herinnert u zich nog uw eerste keer op internet?

"Ja hoor. Dat was een dertiental jaar geleden, toen de IT-man van de KU Leuven er internet kwam installeren. We stonden er met een aantal collega's omheen, wreven ons in de handen en dachten, hoeveel hits zou het woord 'seks' opleveren? Dat hebben we dus meteen uitgeprobeerd."

Wie bewondert u in de media?

"Ik denk aan een paar mannen waar ik voor zou vallen als ik een vrouw was. Om te beginnen Ray Cokes. Hij heeft bij MTV de moderne televisie uitgevonden, en toch is hij zo'n sympathieke, rustige, charmante man. Net als Kees van Kooten en Bart Chabot. Mensen die bulken van het talent maar toch geen streken hebben. En de radiodocumentairemaker Edwin Brys, die onder anderen Hugo Matthysen heeft ontdekt. Hij is een van die velen die in de luwte heel fijne dingen doen. En Geert Vermaercke, natuurlijk. Had ik die al vermeld?"

Wat zou u doen als u niet in de media zou werken?

"Ik zou heel graag opnieuw Nederlands aan anderstaligen geven. Nu werk ik bij wijze van spreken voor tien keer de wei van Werchter, maar dat is zo abstract. Lesgeven is veel intiemer. Je leert die mensen en hun verhalen kennen. Maar dierenverzorger in de zoo zegt me ook wel wat. Of de groendienst, maar dan zonder die teringherrie van bladblazers en bosmaaiers."

Is er een ambitie die u wilt realiseren voor uw pensioen?

"Een radio- of tv-documentaire maken. Het hoeft er maar eentje te zijn, maar wel een hele mooie. En verder wil ik wel eens meespelen in Sesamstraat. Daar wil ik Sien vervangen en gesprekken met Pino voeren. Maar zoiets mag je niet ambiëren, net zoals het niet kan om paus te willen zijn."

Wat doet u in uw vrije tijd?

"Met mijn dochter van drie spelen. Verder de klassiekers: mijn huis verbouwen, mijn gras maaien, met vrienden op café gaan, naar theater gaan, ... En ik kan héél goed niks doen."

Als mensen me een boek zien lezen achter mijn bureau, krijg ik opmerkingen. Vreemd fenomeen

n Sven Speybrouck: 'De opstart van Jongens & wetenschap destijds, dat vrat energie, ook door het interne verzet. Een van de bazen vond het rotslecht. Na de eerste aflevering was er al spoedberaad: 'Dit moet nú ophouden'.'

19 april 1968 Geboren in Antwerpen

1986-1991 Studeert Germaanse aan de Universiteit Antwerpen

1993-1995 Geeft Nederlands aan anderstaligen aan de UA

1996-1997 Projectleider Nederlands op de Werkvloer aan de KU Leuven

1997-2005 Gaat aan de slag bij Radio 1; is daar vervolgens redacteur voor De nieuwe wereld ('97-'98) , doet Camping Casablanca ('98-'00), Groot gelijk ('99-'01) en Jongens & wetenschap ('01-'03), en is coördinator Stijl en Vormgeving ('03-'05)

2005-nu: redacteur bij Woestijnvis, werkt voor De slimste mens (2005), is eindredacteur van De laatste show ('05-'06) en presentator van Alles uit de kast (2006)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234