Woensdag 14/04/2021

President Trump

Komt Trumps ondoordachte Twitter-gebruik hem dan eindelijk toch duur te staan?

President Donald J. Trump.  Beeld EPA
President Donald J. Trump.Beeld EPA

Ver hoefde de Hawaïaanse rechter Derrick Watson de bewijsvoering om ook de tweede versie van Trumps zogenaamde moslimban af te doen als discriminerend, niet te zoeken. De bezwarende materialen lagen gewoon voor het oprapen: op internet én vooral - op Twitter.

Een federale rechter in Hawaï heeft het nieuwe inreisverbod van Donald Trump geblokkeerd. In zijn vonnis laat diezelfde rechter weten dat hij die opschorting van het decreet liefst ook op nationaal vlak doorgetrokken zou zien. Om dat advies te onderbouwen, hoeft hij maar een snelle blik in het virtuele discours van de president en zijn entourage zelf te werpen. 'Er is niets dubbelzinnigs aan dit persbericht. Donald J. Trump roept op om alle moslims voorlopig de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen', zo staat het bijvoorbeeld letterlijk op de campagnewebsite van de Amerikaanse president te lezen. Ook verschillende tweets die Trump over die belofte de wereld instuurde, laten er geen misverstanden over bestaan: de ban van migranten uit verschillende islamitische landen heeft wel degelijk als doel één welbepaalde bevolkingsgroep te treffen: moslims.

De bewijsvoering om het inreisverbod gerechtelijk onderuit te halen, werd dus gewoon geleverd door Trump en zijn gevolg zelf, die overheen het hele internet een spoor van bezwarend materiaal hebben achtergelaten. Volgelingen van Trump mogen het kritische publiek dan wel regelmatig oproepen de woorden van de president op Twitter en in de pers "niet al te letterlijk te nemen", volgens de rechter is een letterlijke lezing van wat iemand zegt, nu eenmaal de enige mogelijke interpretatie waarop men een oordeel kan bouwen - zelfs als die woorden op Twitter staan.

"Woorden hebben macht en zeker de woorden van de president van de Verenigde Staten", zegt Neil Richards, professor Grondwettelijk Recht aan Washington University daarover aan Wired. "Het medium via hetwelke die woorden worden uitgedrukt, is daarbij irrelevant."

Stream of consciousness

Het is niet de eerste keer dat Trumps tweets tegen hem gebruikt worden, en het zal hoogstwaarschijnlijk ook de laatste keer niet zijn. Ook de gerechtelijke machten in Washington en Maryland bekijken nog hoe ze zich zullen verhouden tegenover de nieuwe versie van Trumps moslimban. Zoals geen president dat voor hem deed, heeft Trump het publiek - en dus ook de pers en de gerechtelijke macht - een rechtstreekse inkijk in zijn hoofd gegeven, door zijn recht voor de raap gebruik van Twitter én door zijn directe manier van speechen, die meestal op niet meer dan pure improvisatie lijkt te berusten.

De tijdlijn van Trumps Twitter-account gaat jaren terug. Mensen die bezwarend materiaal willen vinden over het gedachtegoed dat de president erop nahoudt, hoeven die tijdlijn maar even luchtig uit te pluizen en de bewijzen stapelen zich vanzelf op. Jarenlang heeft Trump zich via het sociale medium immers publiek uitgelaten over precies die maatregelen die hij nu door middel van zijn politiek mandaat probeert af te dwingen. Dat geldt overigens niet alleen voor de president zelf, maar ook voor veel leden uit zijn politieke entourage.

Verkeerd medium

Volgens Richards zou het ongenuanceerde Twitter-gedrag van Trump hem dan ook nog wel eens duur kunnen komen te staan. "Er is een reden voor het feit dat Amerikaanse presidenten in het verleden altijd voorzichtig zijn geweest om al te controversiële statements te maken in het openbaar: de uitspraken kunnen immers altijd tegen hen gebruikt worden."

Volgende de professor Grondwettelijk Recht zou toont een zaak als deze nog eens duidelijk aan dat Twitter waarschijnlijk toch niet het beste medium is om uitspraken te doen over ingewikkelde politieke zaken. Of Donald Trump daar binnenkort misschien ook zelf van overtuigd raakt, valt natuurlijk nog af te wachten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234