Dinsdag 02/03/2021

nationaal stadion

Komt het nog goed tussen Anderlecht en Ghelamco?

Alain Courtois zegt dat er opnieuw met Anderlecht moet onderhandeld worden. Beeld BELGA
Alain Courtois zegt dat er opnieuw met Anderlecht moet onderhandeld worden.Beeld BELGA

Anderlecht dropte deze voormiddag een fameus bommetje in het dossier van het Eurostadion. De Raad van Bestuur van paars-wit besliste om af te zien van het nationaal stadion omdat het huidige project niet meer verzoenbaar zou zijn met de langetermijnvisie van de club. Hoe moet het nu verder met het nationaal stadion op Parking C van de Heizel? En wat met onze kandidatuur voor het EK 2020? Brusselse schepen Alain Courtois (MR) en bondsvoorzitter François De Keersmaecker hebben elk hun eigen kijk op de zaak, en die stemt niet bepaald overeen.

Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) maakt zich sterk dat het allemaal nog goed komt. "Dit is niet het einde van het nationaal stadion en het EK komt niet in het gedrang", aldus Courtois aan onze redactie. "We gaan opnieuw met Anderlecht rond de onderhandelingstafel zitten en moeten gewoon de puntjes op de i zetten." De kans dat het toch nog goed komt met Anderlecht is immers niet onbestaande. Getuige het persbericht van paars-wit eerder op de dag. "Het gaat hier om de toekomst van de club, maar onze deur blijft altijd openstaan voor een constructief gesprek", liet perswoordvoerder David Steegen weten. Is het een drukkingsmiddel van Anderlecht om het stadion aan voor hen betere voorwaarden (lees: minder betalen) te laten bouwen? De kans lijkt echter klein: Anderlecht heeft zijn zinnen gezet op een ander stadionproject.

Slecht nieuws
De Belgische voetbalbond KBVB reageerde bij monde van voorzitter François De Keersmaecker op de beslissing van Anderlecht: "We hebben kennis genomen van het nieuwe standpunt van RSC Anderlecht inzake het huidige stadiondossier op Parking C. In het licht van onze kandidatuur als gaststad voor Euro 2020 is dit slecht nieuws. We gaan er van uit dat alle partijen in deze hun verantwoordelijkheid nemen om alsnog tot een oplossing te komen."

N-VA: 'Moéten renovatie Koning Boudewijnstadion op agenda zetten'

"Nu Anderlecht zich terugtrekt uit het Eurostadionproject, reken ik er absoluut op dat de stad Brussel terugkomt op haar beslissing om het Koning Boudewijnstadion af te breken', laat Brussels N-VA parlementslid en Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche weten.

In een communiqué zegt de N-VA-politicus dat hij hoopt dat de stad zich opnieuw bezint over de besteding van haar sportbudget. In het Koning Boudewijnstadion worden voetbal, atletiek en andere sporten op grote schaal beoefend en vindt de Memorial Van Damme plaats. De beslissing van het stadsbestuur om dit budget voortaan te besteden aan het Eurostadion komt er op neer dat dit sportbudget eigenlijk een budget werd van public relations en marketing van het eigen stadsbestuur. "Ik reken er nu op dat de stad inziet dat de bevolking en meer bepaald sporters en sportliefhebbers, meer gebaat zijn dat dit budget terug gaat naar waar het thuishoort: het Koning Boudewijn Stadion.'' '

"Bevolking telkens misleid"
"De Stad en het gewest mogen geen verdere tijd verliezen en moeten dringend de renovatie van het Koning Boudewijnstadion op de agenda zetten zodat de wedstrijden van het EK niet in gevaar komen", aldus Van den Driessche. "De beslissing van Anderlecht om zich terug te trekken uit het Eurostadionproject doet ook ernstige vragen rijzen rond de verklaringen van Schepen van sport Alain Courtois (MR). Tijdens de persconferentie in het stadhuis op 20 juni werd gedaan of alsof de deal met Anderlecht principieel rond was, en zeker dat rond de belangrijkste elementen er een akkoord was. Op 24 juli moesten we dan vernemen via de pers dat dit niet het geval was. Bovendien stelde de schepen op de gemeenteraad van 7 september nog letterlijk: 'Het contract Anderlecht/BG is nu rond'. De bevolking werd hier telkens misleid. Dit bewijst nog maar eens dat dit hele stadiondossier gesteund is op misleiding en leugens'', aldus de 62-jarige Van den Driessche.

Johan Van den Driessche. Beeld photo_news
Johan Van den Driessche.Beeld photo_news
null Beeld Ghelamco.be
Beeld Ghelamco.be

Stad en Gewest zetten door

Het stadbestuur van Brussel-stad en de Brusselse gewestregering willen "sereen" verderwerken aan de plannen om een nieuw groot Nationaal Stadion te bouwen dat zowel het EK voetbal van 2020 kan ontvangen als onderdak kan bieden aan voetbalclub Anderlecht. Dat zeggen stad en gewest in een gezamenlijke reactie.

Burgemeester Yvan Mayeur, minister-president Rudi Vervoort en minister van Financiën Vanhengel spreken van "een zoveelste ontwikkeling" in de saga van het stadion, "dit maal tussen de belangrijkste partners, zijnde Ghelamco en Royal Sporting Club d'Anderlecht". "En zoals steeds steken ideëen die enkel op het eerste zicht goed zijn de kop op".

Stad en Gewest zeggen samen dat er over "de toekomst van het Koning Boudewijnstadion niet onderhandeld wordt". Dat stadion "heeft geen plaats" in de ontwikkeling van de wijk. "Wij gaan, zoals dat altijd geweest is, verder met de discussies om tot de bouw van een groot nieuw stadion te komen dat zowel de openingsmatch van Euro 2020 als Royal Sporting Club Anderlecht kan ontvangen", luidt het.

Minister-president Vervoort benadrukt dat de plannen op Parking C de enige zijn. "Er is geen plan B", luidt het. Vervoort merkt op dat het probleem er een is tussen de twee privépartners van het project. De Brusselse regering wil helpen om de standpunten dichterbij elkaar te brengen. Van een financiële bijdrage is er echter geen sprake.

"Anderlecht zegt vandaag dat wat op tafel ligt niet volstaat. Dat is een element dat we moeten onthouden. Nu moet er rond de tafel gezeten worden om te zien hoe de problemen opgelost geraken. Maar het dient tot niets om zich op te winden. Bij elke onderhandeling zijn er moeilijke momenten", zegt Brussels schepen Alain Courtois. "Het nieuwe stadion moet in juli 2019 klaar zijn. We zijn nu september 2015".

null Beeld Ghelamco.be
Beeld Ghelamco.be
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234