Zondag 14/08/2022

Update

Komt deze zomer dan toch einde aan tententekort voor jeugdbewegingen?

Foto ter illustratie Beeld Photo News
Foto ter illustratieBeeld Photo News

Er komt mogelijk een einde aan het jaarlijks weerkerende fenomeen van het tententekort voor jeugdbewegingen die op kamp gaan. De Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) kan de stock in juni aanvullen en er is voorlopig sprake van een kwart minder weigeringen bij de uitleendienst. Dat zegt Vlaams parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) op basis van gegevens die ze heeft opgevraagd bij minister van Jeugd Sven Gatz.

LDL

Het is een bijna jaarlijks weerkerend fenomeen. Jeugdverenigingen maken zich zorgen over het gebrek aan beschikbare tenten voor hun zomerkamp. Dat komt dan vooral omdat aanvragen bij de Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) geweigerd worden vanwege een uitgeputte stock van de dienst. Vaak kunnen die jeugdbewegingen dan wel 'gedepanneerd' worden door Defensie of door een bevriende jeugdbeweging.

Nu komt er dus mogelijk een einde aan het tententekort. De uitleendienst krijgt er in juni namelijk 149 nieuwe tenten bij. Bovendien zijn voorlopig minder weigeringen dan vorig jaar."Het is nog vroeg om al definitieve conclusies te trekken", zegt N-VA-parlementslid Miranda Van Eetvelde, "maar we kunnen wel al een daling van het aantal weigeringen tegenover vorig jaar vaststellen. Eind maart 2016 waren er 1.066 aanvragen en 177 volledige weigeringen. Eind maart 2017 waren er 1.030 aanvragen maar ook maar 136 volledige weigeringen. Dat is een daling met 25 procent."

Steeds meer leden
Van Eetvelde: "Ik maak mij sterk dat door de daling van het tententekort bij de ULDK, elke jeugdbeweging dit jaar wel ergens aan tenten zal geraken, is het niet bij de uitleendienst dan bij Defensie of een bevriende jeugdbeweging".

De N-VA-politica voegt er wel aan toe dat men niet op de lauweren mag gaan rusten. "In de toekomst zullen de inspanningen nog versterkt moeten worden want de ledenaantallen van de jeugdbewegingen blijven in stijgende lijn evolueren". Minister Gatz investeert al enkele jaren op rij in de aankoop van tenten. Een goede zaak, vindt Van Eetvelde. "We moeten er voor zorgen dat de stock van de huidige tenten minstens op peil gehouden wordt."

Scouts en Gidsen Vlaanderen zegt dat het de tegemoetkomende houding apprecieert, maar waarschuwt wel voor een "hoerastemming". "De problemen zijn niet van de baan. Ons ledenaantal blijft stijgen en het volstaat dus niet om de inspanningen op peil te houden. Die moeten ook stijgen. Beide moeten op elkaar afgestemd blijven", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. Die wijst er ook op dat er een daling is van het aanbod bij Defensie. "Die hulplijn begint dus weg te vallen." Tot slot vraagt hij de jeugdbewegingen nog om zoveel mogelijk tenten te delen en de aanvragen te beperken tot het hoogstnodige.

Groen: "Hoerastemming die N-VA creëert is onterecht"

Oppositiepartij Groen vindt dat N-VA onterecht een hoerastemming creëert over het krimpende tekort aan tenten voor jeugdkampen. Uit de recentste cijfers van de Vlaamse uitleendienst blijkt volgens de groenen dat de aanvragen van liefst 96 jeugdbewegingen geweigerd zijn zonder uitzicht op een alternatief. Groen vindt dat minister van Jeugd Sven Gatz dringend moet ingrijpen.

De extra tenten die zijn aangekondigd voor juni, komen volgens Imade Annouri slechts ter vervanging van oude tenten. "Dat is onvoldoende, zeker nu het aantal leden in de lift zit", besluit het groene parlementslid. "De voorbije jaren konden jeugdbewegingen die in de kou bleven terecht bij Defensie, maar ook daar is het beschikbare aanbod gedaald."

Het kabinet van Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz liet weten dat de minister eind dit jaar gaat bekijken of er nog extra investeringen nodig zijn. Over deze zomer durft Gatz nog geen voorspellingen doen.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234