Komt de productie van elektrische wagens in het gedrang?
In 2030 zal het aandeel elektrische wagens 40% van de wereldwijde totale autoverkoop bedragen. Dat komt (afhankelijk van de bron) neer op zo’n 25 tot 40 miljoen wagens per jaar.
Om al deze wagens aan te drijven, zullen er veel batterijen nodig zijn. Onderzoeksbureau Bernstein schat dat de vraag tegen 2030 zal verzesvoudigen tot 2,7 terawattuur (tWh) totale batterijcapaciteit. De prijzen van de metalen die nodig zijn om batterijen te produceren schieten ook de hoogte in, waardoor de productiekosten voor die batterijen voor het eerst in tien jaar zullen stijgen.
In het middelpunt van de productieketen, de verwerking van de metalen, ligt een bijna-monopolie van China. Chinese bedrijven verwerken wereldwijd bijna 70% van het lithium, 84% van het nikkel en 85% van het kobalt. Deze verwerking gebeurt vaak met behulp van vervuilende energiebronnen op basis van steenkool.
Dat laatste is slecht nieuws voor Europese autoproducenten. De EU kan immers extra importheffingen opleggen voor producten die op een milieu-onvriendelijke manier zijn gefabriceerd.