Woensdag 01/12/2021

Komrij-verzamelaar Filip Marsboom: 'Hij houdt ons zelf op de hoogte'

'Kostbaar zijn de boeken enkel voor de gekken die er geld aan willen uitgeven'

Voor Filip Marsboom stonden de voorbije weken bol van bibliofiele hoogspanning. De zestigste verjaardag van Gerrit Komrij op 30 maart en alle bijbehorende festiviteiten en gelegenheidsuitgaven brachten de precieuze Komrij-verzamelaar in overdrive. "Uiterst plezierige weken maar ook nogal hectisch om alles te pakken te krijgen", getuigt Marsboom. "Maar het is gelukt." Met onverholen trots spreidt Marsboom de tientallen aanwinsten over de tafel. "Kijk, hier heb je bijvoorbeeld de invitatie van de Komrij-tentoonstelling in het Letterkundig Museum te Den Haag." Het is het gedicht 'Piepshow' dat zich achter rode gordijntjes schuilhoudt. "Er zijn er misschien 200 van gedrukt, maar voor mij heeft het een meerwaarde als je er zelf bij bent geweest." Als klap op de vuurpijl bood Komrij een heleboel privé-papieren en snuisterijen aan het Leidense antiquariaat Aioloz voor verkoop aan. Ook daar sloeg Marsboom zijn slag.

Marsboom is intussen goed bevriend geraakt met de auteur. "Komrij laat direct weten als er nieuwigheden op komst zijn en nodigt zijn bibliofiele aanhang bij alle gelegenheden en vieringen uit. Zo krijg je zaken uit de eerste hand." Marsboom heeft uiteraard alle eerste drukken, is tuk op gesigneerde exemplaren, maar heeft vooral een jaloers makende reeks bibliofiele edities hors commerce. Marsboom raakte destijds in de ban van Komrij toen een leraar hem Exercities en ketelmuziek voorschotelde, een van de befaamde bundels scheldproza van de Nederlandse schrijver. Zijn eerste bibliofiel werk van Komrij kocht Marsboom op afbetaling. "Lichaam en Geest, uitgegeven bij Exponent in 1984. Omdat ik toen nog een arme student was, mocht ik het werk van de toenmalige uitbater in termijnen afbetalen. Was die toen niet zo goedertieren geweest, dan was ik misschien nooit Komrij-verzamelaar geworden." Gaandeweg werd Marsboom ingevoerd in de wereld van de Nederlandse antiquariaten. Het hek raakte helemaal van de dam. "Toch probeer ik een zekere eenheid in mijn collectie te houden. Ik koop niet elke snipper, maar het liefst dingen waar een verhaal achter zit. En natuurlijk zijn bijzondere opdrachten van Komrij van sentimenteel grote waarde."

In 2000 toonde Marsboom op Druksel honderd boeken uit zijn uitdijende Komrij-collectie. "Dat leverde weer veel nieuwe contacten op, onder andere met de Nederlandse verzamelaars Paul van Capelleveen en Willem van Twist. Zij staan heel wat verder dan ik, maar zelden zitten we echt in elkaars vaarwater." Verzamelaars zijn geen bloeddorstige concurrenten, maar eerder vriendschappelijke mededingers naar de schrijvers gratie en gunsten. De liefde reikt zelfs zo ver dat ze Komrij bij diens verjaardag een gezamenlijk bibliofiel boekwerk aanboden: Drie Lofflijcke Poeterijen, in een oplage van elf exemplaren. De schrijver was ontroerd.

Durft Marsboom schatten hoeveel geld hij de voorbije twintig jaar tegen zijn manie heeft aangegooid? "Ach, kostbaar zijn de boeken enkel voor de gekken die er geld aan willen uitgeven", lacht hij. "Bibliofiele boeken zijn voor mij geen dode objecten. De Komrijs dienen om te lezen, te ruiken en te bevoelen." (DL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234