Woensdag 29/03/2023

Gent

Kompass Klub moet vier maanden dicht wegens drugs: club overweegt uit Gent te vertrekken

De Kompass Klub. Beeld Nina 458 FEESTADRES
De Kompass Klub.Beeld Nina 458 FEESTADRES

De populaire Kompass Klub moet 4 maanden dicht, en dat met onmiddellijke ingang. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) beslist. Er waren te veel vaststellingen van drugsfeiten om niet in te grijpen. Eerder dit jaar stierf zelfs een medewerker na de inname van drugs. Er is een waterkans dat de club na twee maanden mag heropenen.

Sabine Van Damme

“Na beoordeling van het gehele dossier heb ik beslist om ten aanzien van Kompass Klub een verplichte en volledige sluiting van 4 maanden als bestuurlijke maatregel op te leggen”, laat burgemeester Mathias De Clercq weten in een mededeling.

“Deze maatregel komt op basis van ernstige aanwijzingen dat er zich in Kompass Klub herhaaldelijke illegale drugsgerelateerde activiteiten voordoen, waardoor de openbare rust en veiligheid in het gedrang komt. Deze tijdelijke sluiting moet Kompass Klub toelaten haar organisatie te versterken en te professionaliseren, zodat het haar plaats in het Gentse nachtleven verder kan bestendigen. Na 2 maanden is er de mogelijkheid voor Kompass Klub om door middel van een nota aan te tonen welke initiatieven werden ondernomen om op een verantwoorde en aanvaardbare manier verder uit te baten, waarna de situatie kan worden geëvalueerd en de maatregel eventueel kan worden heroverwogen.”

De verplichte sluiting werd zopas aan de Kompass Klub, vlak bij de Ghelamco Arena, betekend. Ook al werd de club vorig jaar verkozen tot beste nachtclub van het land, er schortte wel degelijk iets, zo bleek uit onderzoek. Dat onderzoek werd in januari gestart, nadat een medewerker er overleed. Die bleek wel een medische voorgeschiedenis te hebben, maar daarnaast had hij ook een bijzonder hoge dosis van de drug mdma in zijn bloed.

Daniël Termont

Het is de eerste keer dat De Clercq een club sluit, maar zijn voorganger, burgemeester Daniël Termont (sp.a), deed het hem wel al voor. Termont kwam in 2017 tot een overeenkomst met de politie en het parket, dat de burgemeester drugsgerelateerde dossiers van horecazaken kan inkijken. Zo hoeft niet de hele gerechtelijke procedure afgewacht te worden tot er een vonnis komt. De burgemeester kan, na inzage van het dossier en op advies van politie en parket, een bestuurlijke maatregel nemen en een club of café sluiten. En dat is nu dus gebeurd. Kompass Klub heeft wel de mogelijkheid gekregen zich schriftelijk te verweren, maar dat bleek dus niet te volstaan.

Termont paste die procedure ook toe om Decadance te sluiten in het najaar van 2017. Maar Decadance trok toen naar de Raad van State en kreeg er gelijk. De club mocht terug open, tegen de zin van de toenmalige burgemeester.

Bij Kompass Klub reageren ze verbolgen. “Uiteraard stappen we naar de Raad van State”, zegt Jens Grieten. “Wij vragen ons af vanwaar deze maatregel komt. We hebben altijd zeer nauw samengewerkt met de politie en de stad Gent, en kregen in december nog een positieve evaluatie. We hebben uitdrukkelijk gevraagd of we mochten fouilleren op drugs, of speekseltests mochten afnemen. Maar wettelijk gezien mag dat niet. Wij botsen dus op de limieten van de wet, en worden daar dan voor gestraft. Deze maatregel is volledig buiten proportie, en onbegrijpelijk voor een jonge, liberale burgemeester. Hij moet beseffen dat er in Gent gewoon een algemeen drugsprobleem is, niet alleen bij ons. De Klub sluiten zal daar niks aan veranderen. 18 van de 23 dealers die vorig jaar in en rond de club zijn gepakt, zijn door ons opgepakt, niet door de politie. Dan kan je toch niet zeggen dat wij drugs tolereren?”

Kompass Klub bekijkt nu om met de volledige programmatie van Kompass Klub uit te wijken naar een andere locatie. Technokoningin Amelie Lens staat geboekt op 15 maart, 16 maart was er 5 Years Trillers w TroyBoi & Jarreau Vandal, en op 22 maart zou er een vier uur durende set zijn van Stephan Bodzin & Dense & Pika.

“Wij willen voorlopig niks annuleren, en hopen terecht te kunnen in andere clubs, in andere steden. En misschien is dat wel wat we ook in de toekomst moeten doen, Gent links laten liggen. We hebben twee jaar gevochten om alle grote artiesten die nooit in Gent wilden staan naar hier te krijgen. En dit is onze dank. Wat wil Gent eigenlijk, cultureel? Als je geen nachtleven wil, moet je dat gewoon zeggen, en niet lopen verkondigen dat je ondernemen in Gent promoot en dan plots een zaak sluiten.”

De Kompass Klub won vorig jaar nog een  Red Bull Elektropedia Award, voor beste nachtclub.
 Beeld Photo News
De Kompass Klub won vorig jaar nog een Red Bull Elektropedia Award, voor beste nachtclub.Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234