Donderdag 21/10/2021

Komende vier jaar 280 extra windmolens in Vlaanderen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De komende vier jaar moeten er in Vlaanderen 280 windmolens bij komen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Argumenten als uitzicht van de buurtbewoners en hinder voor de natuur zullen minder wegen op de beslissing om een nieuwe molen te bouwen. Onze regio telt op dit moment een kleine vierhonderd turbines.

Twee weken geleden besloot de Vlaamse regering al dat windmolens voortaan bestemmingsneutraal zijn, wat betekent dat ze overal kunnen worden gebouwd, ook in groengebied. Begin volgend jaar worden bovendien de bouwvergunning en de milieuvergunning samengevoegd tot één 'omgevingsvergunning'. "Nu moet er twee keer een openbaar onderzoek gebeuren, wat twee keer voor onzekerheid zorgt", zegt milieuminister Joke Schauvliege. "Binnen drie maanden zal maar één onderzoek meer moeten worden uitgevoerd, met als bedoeling het aantal beroepsprocedures te reduceren en het draagvlak te vergroten."

Energieminister Bart Tommelein zal de komende maanden met alle lokale besturen bekijken waar er nog plaats is voor een windmolen. "We zoeken naar logische plaatsen, zo weinig mogelijk in woongebied en zo veel mogelijk in haven- en industriegebied", aldus Tommelein. De regering zal de komende jaren minder tegenkanting dulden dan nu het geval is. "Lelijk is geen argument meer", valt te horen. En ook argumenten die vertrekken uit natuurbehoud gaan een kleinere rol spelen.

In Antwerpen worstelen enkele bedrijven bijvoorbeeld met de bescherming van de bruine kiekendief, die de inplanting van nieuwe windmolens in de weg staat. "Creativiteit van Natuur & Bos, die in de toekomst niet meer zal kunnen", aldus Tommelein. "Rond de bruine kiekendief bestaat geen Europese regelgeving. In plaats van te zoeken naar belemmeringen, moeten we op zoek naar opportuniteiten."

Kortrijk

Kortrijk komt meteen tegemoet aan de doelstelling van de Vlaamse regering om tegen 2020 280 nieuwe windmolens te plaatsen. De West-Vlaamse stad gaf vandaag positief advies rond drie nieuwe windmolens langs de E403 waarmee de totale hernieuwbare op 68,3 GWh komt te liggen, goed voor het verbruik van 58 procent van de Kortrijkse gezinnen.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) woonde de bekendmaking bij en was verheugd dat Kortrijk meteen "windkracht" zet achter de oproep van Vlaanderen. Tegen 2020 moeten er 280 nieuwe windmolens geplaatst worden in Vlaanderen, goed voor 1.563 GWh wat het totaal op 2.913 GWh moet brengen. "Na vandaag nog 277", vult burgemeester Van Quickenborne (Open Vld) aan. Kortrijk wil drie nieuwe windmolens zetten van 185 meter hoog, goed voor 31,5 GWh. Dat zal de jaarlijkse groene stroomproductie op 68,3 GWh brengen.

Kortrijk engageert zich zo om een belangrijke stap te zetten naar de klimaatdoelstellingen 2020. Kortrijk wil een trekkersrol opnemen in het vergroenen van Zuid-West-Vlaanderen. Aanvankelijk was het de bedoeling vier windmolens te plaatsen, maar één windmolen werd negatief beoordeeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234