Vrijdag 19/07/2019

openbaar vervoer

Komende maand tot 10 dagen spoorstakingen: ASTB trekt aanzegging in

Beeld BELGA

De aangekondigde spoorstakingen blijven zich opstapelen. Na de drie kleine spoorbonden ASTB, OVS en Metisp-Protect dient nu ook de socialistische spoorbond CGSP een stakingsaanzegging in op 28 en 30 juni. Inmiddels liet ASTB na een gesprek met de directie weten af te zien van haar stakingsplannen.

In tegenstelling tot de andere vakbonden is de oorzaak voor de stakingsaanzegging bij CGSP niet de opgelegde productiviteitsstijging voor de treinbestuurders. Wel het feit dat het spoorpersoneel niet is opgenomen in de lijst met zware beroepen. Daardoor dreigt het personeel langer te moeten werken dan gepland.

In het slechtste geval mogen treinreizigers zich opmaken voor twaalf dagen van staking. Die verschillende eerdere aanzeggingen zijn gericht tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. De opwaardering moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders in de privé en bij de NMBS verdienen, kleiner maken.

Aangekondigde acties: een overzicht

Indien het tot een staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden. Een overzicht van de aangekondigde acties: 

• De Franstalige socialistische vakbond CGSP heeft vandaag dus een stakingsaanzegging aangekondigd voor 48 uur vanaf donderdag 28 juni om 22.00 uur.

• De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van CGSP, kondigde woensdag nog een stakingsaanzegging aan voor maar liefst acht dagen. Die aanzegging kan leiden tot 24 urenstakingen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli. Metisp-Protect is een nieuwe vakbond bij het spoor. Hij kondigde eerder al eens meerdere dagen van staking aan, maar die plannen werden uiteindelijk afgeblazen.

• Eerder deze week kondigde ook de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS, 24-urenstaking vanaf 27 juni om 22.00 uur) stakingen aan.

• Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) kondigde eerder een 48-urenstaking aan vanaf vrijdag 22 juni om 03.00 uur), maar ziet daar nu van af. Dat heeft de vakbond beslist na een ontmoeting met de directie van HR-Rail, de personeelsbeheerder van de spoorwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden