Zaterdag 24/07/2021

Openbaar vervoer

Komende maand mogelijk nog meer spoorstakingen: na OVS dient nu ook ASTB stakingaanzegging in

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bij de spoorstaking, die donderdagavond om 22 uur inging, is voor het eerst de minimale dienstverlening ingesteld. Op dit moment rijdt een op de drie treinen. Volgende maand komen er mogelijk nog meer stakingen aan. Na de treinbestuurdersbond OVS heeft nu immers ook ASTB een aanzegging voor een 48 urenstaking ingediend.

De twee aanzeggingen sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor er mogelijk vier dagen aan een stuk - van 10 juli om 3 uur tot 14 juli om 3 uur) een minimale dienstverlening zal zijn. Beide bonden protesteren tegen voorstellen voor een herwaardering van de treinbestuurders.

Drie kleinere spoorbonden, naast OVS en ASTB ook Metisp-Protect, hadden al met stakingen in juni gedreigd. Die aanzeggingen werden om procedurele redenen geweigerd door HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

Alvast twee van hen hebben nu opnieuw aanzeggingen ingediend. OVS liet donderdag weten dat ze kan staken van 10 juli om 3 uur tot 12 juli om 3 uur. Dinsdag is nog een verzoeningsvergadering gepland. ASTB meldt nu ook een nieuwe aanzegging te hebben ingediend. De eventuele staking volgt onmiddellijk op die van OVS: van 12 juli om 3 uur tot 14 juli om 3 uur.

1 op de 3 treinen

Donderdagavond ging ook al een 48-urenstaking van de grotere vakbond ACOD Spoor in. Die heeft niets te maken met de herwaardering van de treinbestuurders, maar wel met het feit dat niet al het spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Door de staking zal het treinverkeer nog de hele dag ernstig verstoord blijven. Voor het eerst is wel het systeem van de minimale dienstverlening van kracht, waarbij het werkwillige personeel wordt verdeeld over de belangrijkste lijnen. Daardoor rijdt vandaag een op de drie treinen.

Vooral IC-lijnen worden bediend. "In het hele land zal een aantal IC-treinen rijden", zegt de spoormaatschappij. "Sommige rijden enkel tijdens de piekuren, andere ook tijdens de dag."

Daarnaast rijden verschillende L- en S-treinen, maar alleen tijdens de ochtend- en avondspits. Reizigers wordt aangeraden om vlak voor hun vertrek de routeplanner te raadplegen.

"Bezorgd over veiligheid"

De bonden vechten de minimale dienstverlening aan voor het Grondwettelijk Hof. Ze druist volgens hen in tegen het recht op staken.

Ook vandaag uit ACOD Spoor protest tegen de minimale dienstverlening. De vakbond zegt bezorgd te zijn over de veiligheid op het spoor tijdens de staking. Zo zou personeel dat niet de gepaste opleiding kreeg, moeten instaan voor de verkeerscontrole tijdens de staking.

Infrastructuurbeheerder ontkent de beweringen van de socialistische bond. "De verkeerscontrole is een essentiële functie, waarvoor de medewerkers gekwalificeerd moeten zijn", zegt woordvoerder Arnaud Reymann. "Het tegendeel zou onwettig zijn. Kan je je voorstellen dat een bedrijf als Infrabel de veiligheid in het gedrang zou brengen?"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Alle seinhuizen, van waaruit de treinen op het Belgische spoornet aangestuurd worden, zijn vrijdagochtend operationeel. "Er is dus veilig treinverkeer mogelijk", zo meldt Infrabel.

ACOD klaagt ook over druk op de medewerkers, omdat ze langer dan de reglementaire acht uur zouden werken. "Niet waar", zegt Infrabel.

Ook zaterdag nog hinder

Ook zaterdag zal het treinverkeer nog fors verstoord zijn. Een reeks IC-, L- en S-treinen zou wel rijden, maar minder frequent dan normaal.

De NMBS-woordvoerder benadrukt ook dat dit weekend het treinverkeer naar de kust ernstig verstoord zal zijn. "Normaal proberen we, zeker bij goed weer, extra treinen in te leggen naar de kust", zegt Temmerman. "Maar veel treinen naar de kust zullen nu niet rijden." Wie dit weekend naar zee gaat, zoekt dus beter een alternatief.

Ook bij de Thalys is er hinder. Vrijdag zijn drie treinen tussen Brussel en Parijs geschrapt, zaterdag één. Vrijdag gaat het om de treinen met vertrek in Parijs om 15.55 en 20.25 uur en een trein die uit Brussel vertrekt om 18.13 uur. Zaterdag is een trein afgeschaft die om 10.25 uur vertrekt in Paris-Nord.

Geen effect op snelwegen

De spoorstaking heeft volgens het Vlaams Verkeerscentrum geen effect op de snelwegen. Om 8.30 uur stond er 90 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. "Dat is minder dan de 160 kilometer file die we op andere werkdagen hebben, maar de vrijdag is traditioneel minder druk", zegt woordvoerder Peter Bruyninckx.

Er was wel file door twee ongevallen ter hoogte van Jette, een op de binnenring en een op de buitenring. Voorts stond er ook opnieuw een file op het einde van de E40 vanuit Gent door de werken aan de Leopold-II-tunnel. "De file staat vandaag tot in Ternat, gisteren nog tot in Aalst", zegt Bruyninckx. "Ze is dus wat korter, maar wat de wachttijd betreft maakt het weinig verschil: je staat er sowieso een uur aan te schuiven."

Later vandaag wordt wel drukker verkeer verwacht door de uittocht voor de grote vakantie. Het Verkeerscentrum geeft automobilisten de raad mee voldoende fris water mee te nemen in de auto, voor het geval ze in files terechtkomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234