NieuwsJournalistiek
Komen er sancties voor overtreding journalistiek bronnengeheim?
De beroepsvereniging voor journalisten vraagt in een ontwerpnota aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om werk te maken van een sanctiemechanisme ter bescherming van het journalistiek bronnengeheim. De minister heeft de beroepsvereniging uitgenodigd om daarover samen te zitten, zo blijkt uit zijn antwoord in de Kamer op vragen van Vooruit-Kamerlid Ben Segers.
De aanleiding voor de Kamervragen, maar ook voor de nota van de beroepsvereniging is ten eerste de huiszoeking bij de Truiense nieuwssite Trudocs vanwege het lek over de vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren. Die huiszoeking was “flagrant in strijd met de journalistieke bronnenwet uit 2005", aldus de journalistenbond in de nota die De Morgen kon inkijken. Ten tweede is er ook de veroordeling deze week van VRT-journalist Bart Aerts voor het lekken van informatie uit het dossier van de kasteelmoord. Ook die veroordeling komt er na een huiszoeking.
De beroepsvereniging van journalisten stelt daarop vast dat de journalistieke bronnenwet onvoldoende gekend is binnen justitie en vraagt dus om meer sensibilisering, maar ijvert ook voor een sanctiemechanisme. De sanctie zou er dan uit kunnen bestaan dat “alle informatie die met miskenning van het journalistieke bronnengeheim wordt verkregen, nietig is” en dus ook niet gebruikt kan worden in een rechtszaak zoals die van journalist Bart Aerts.
De bond vraagt ook tuchtsancties voor wie dergelijke wetsovertredingen pleegt en een vlotte en efficiënte schadeloosstelling voor journalisten van wie het bronnengeheim door justitie of politie wordt geschonden.
In de Kamer vroeg ook parlementslid Ben Segers alvast voor extra beschermingsmechanismen, omdat hij zich “zorgen maakt over wat een tendens lijkt te worden”.