Zaterdag 27/11/2021

Komedie van het gemis

Als er in The Addams Family iets angstaanjagends te noemen viel, dan was het wel de borende blik van de kleine Wednesday. Elk oog bevatte een even welsprekende als stilzwijgende samenvatting van de dreigende 'Are you talking to me?'-scène uit Taxi Driver. Christina Ricci lijkt trouwens niet van plan om de annalen in te gaan als de zoveelste in de vergetelheid geraakte kindactrice.

Ludo Wijnen

In The Ice Storm van Ang Lee bewees Ricci onlangs dat de bekende norse blik een sterke combinatie vormt met haar ontluikende vrouwelijkheid. In The Opposite of Sex ontplooit ze zich pas goed tot een atypische filmster. Een vroegrijp dikkerdje met de allure van een grote dame, niet toevallig ook een omschrijving die op haar personage van toepassing is.

Dedee Truitt is een rebelse puber die van huis wegloopt en vervolgens aanklopt bij haar halfbroer Bill, rol van Martin Donovan. Deze bezadigde, welgestelde, homoseksuele leraar Engels heeft het verlies van zijn grote liefde aan aids nooit helemaal verwerkt. Een nieuwe minnaar, Matt, gespeeld door Ivan Sergei, heeft wel zijn intrek bij hem genomen, maar eigenlijk staat Bills hoofd niet naar een nieuwe relatie. Zijn hoofd staat al helemaal niet naar de problemen die Dedee met zich meebrengt, maar hij is nu eenmaal een hopeloze filantroop en gedwee spreidt hij haar bedje.

Als dank probeert de onuitstaanbare Dedee de aantrekkelijke Matt op alle mogelijke manieren in haar sponde te lokken. Zo weet ze Matt, als stereotype zowat de mannelijke tegenhanger van het domme blondje, met enkele scherpzinnige sofismen te doen twijfelen aan zijn geaardheid. De enige die onmiddellijk doorheeft dat haar komst weinig goeds kan brengen is Lucia, de zus van Bills overleden minnaar. Deze voormalige schoonzus werpt zich op als een bemoeizuchtige schoonmoeder en bestiert het leven van de vrij apathische Bill. Door zich zijn (liefdes)leven toe te eigenen, wordt ze immers minder met de puinhoop van haar eigen verleden geconfronteerd. Lisa Kudrow is in deze rol van oud chagrijn zowat het eerste lid van Friends, misschien met uitzondering van Courteney Cox in Scream I en II, dat niet in het verlengde van haar soappersonage een gebrek aan acteertalent op het grote scherm tentoonspreidt. Op enkele herkenbare klanken in lichaamstaal na valt er in Lucia niets van Phoebe te ontdekken.

Op een soortgelijke manier lijkt de film op het eerste gezicht een relatiekomedie, die bij nader inzien echter niets te maken heeft met het genre. Zo verving scenarist Don Roos, die hier ook debuteert als regisseur, het aimabele hoofdpersonage met wie de kijker zich kan identificeren door de politiek zeer incorrecte Dedee. De gezinsverbanden die onder spanning komen te staan hebben weinig tot niets uit te staan met wat men traditioneel met 'de hoeksteen van de samenleving' associeert. Hier en daar wordt er wel een gelukkig einde aan een relatie geknoopt, maar meestentijds blijven de belangrijkste personages verstoken van al het goede dat een relatie te bieden heeft. Tenzij misschien de seks, die echter sterk in waarde devalueert door het gemis van de rest.

Deze komedie van het gemis neemt vooroordelen op de korrel en steekt de draak met human interest-programma's op televisie. Die zijlijnen bemoeilijken echter jammer genoeg meer dan eens een vlotte afhandeling van de basisplot. Wat dat betreft vertoont deze film dezelfde manco's als de meeste relatiekomedies. Het uitgangspunt blijft vaak op de achtergrond, om pas weer scherp in beeld te komen als de personages hun filosofische volzinnen hebben opgebruikt. Het verschil is vooral dat de moraliserende les alleen bestaat uit de al genoemde afzwering van vooroordelen. Daarnaast zijn de dialogen pittig en de acteerprestaties vaardig nonchalant.

Tot slot willen we ook de voice-overs van Dedee vermelden. Het blijft een gevaarlijk procédé om daarmee wat disparate verhaallijnen aan elkaar te praten. Maar ditmaal lukt het wel: ze zijn op het scherp van de snee geschreven en Christina Ricci, die ze inspreekt, is gewoon een grote dame.

TITEL: The Opposite of Sex. REGIE en SCENARIO: Don Roos. FOTOGRAFIE: Hubert Taczanowski. MUZIEK: Mason Daring. PRODUCTIE: David Kirkpatrick en Michael Besman. VERTOLKING: Christina Ricci, Martin Donovan, Lisa Kudrow, Lyle Lovett, Ivan Sergei e.a. VS, 1998, kleur, 105 min. Gedistribueerd door Les Films de l'Elysée.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234