Maandag 27/09/2021

Kom tot leven in een HOLOGRAM

Jan Genoe, een onderzoeker van het Vlaamse innovatiecentrum Imec, krijgt 2,5 miljoen euro van de Europese Commissie om de technologie achter holografische video's op punt te zetten. 'We willen het beter doen dan de hologrammen die je kent uit Star Wars.'

Fans van de overleden Michael Jackson zullen meteen opmerken: hologrammen, die bestaan toch al lang? Hoe kon de King of Pop vijf jaar na zijn dood anders zo levendig 'Slave to the Rhythm' brengen tijdens de Billboard Music Awards in 2014?

"Dat waren geen echte hologrammen", moet Genoe iedereen teleurstellen. "In de 19de eeuw trokken er al circussen rond die door het spelen met lichtinval, projecties en spiegels een driedimensionale weergave konden produceren." Michael Jackson is trouwens niet de enige die - letterlijk - met truken van de foor en digitale slimmigheid leek te herrijzen. Onder anderen Elvis Presley en Tupac Shakur deden het hem voor. "Echte hologrammen laten je toe om vanuit een heel brede hoek naar een scène te kijken, dat was hier niet het geval."

Rood, blauw en groen

Genoe en zijn collega's ontwikkelen al enkele jaren een technologie die glazen schermen van smartphones zou kunnen vervangen door plooibare folie. "Alles moet altijd sneller, lichter en in een hogere kwaliteit. Hologrammen zijn dan ook een logische volgende stap."

Ondanks wereldwijde inspanningen bestaan er vandaag nog geen projectoren die toelaten om complexe, elektronisch gegenereerde hologrammen te projecteren met videosnelheid. Dat heeft te maken met het licht. "De interferentie, die je opvangt op een fotografische plaat wanneer je een object met een laser belicht, moet in een analoog proces steeds ontwikkeld worden. Daar kruipt heel wat tijd in", weet Genoe. Dat is niet handig als je weet dat je ongeveer honderd beelden per seconden nodig hebt om je brein te doen geloven dat het naar bewegend beeld kijkt.

Je kunt het proces vergelijken met wat er in de bioscoop gebeurt. De beamers hebben een rode, een blauwe en een groene lichtbron die verschillende kleurencombinaties met een hoge snelheid projecteren. Hierdoor krijg je als bezoeker alle kleuren van de regenboog te zien, die samen hopelijk een goede film vormen.

Diezelfde snelheid is nodig om hologrammen in hoge resolutie te kunnen projecteren. Daar heb je digitale, elektronische verbindingen voor nodig. Die geleiders bestaan uit metaal, wat de vervelende eigenschap heeft om licht te weerkaatsten in plaats van het door te laten of te filteren - essentieel in het vastleggen en projecteren van hologrammen. Bij Imec beschikken ze over de basistechnologie en de expertise om die hordes weg te nemen.

"Dankzij geavanceerde chiptechnologie waar laserlicht doorheen kan en halfgeleidende materialen hopen we beter te doen dan de hologrammen die iedereen kent uit de Star Wars-films", zegt Genoe. De chip waarmee je projecteert, zou op termijn ingebouwd kunnen worden in een smartphone. Al zul je in het begin nog een soort scherm nodig hebben waarop je het hologram projecteert.

Baanbrekende gevolgen

Of dat lukt, valt nog af te wachten. Bij de European Research Counsil (ERC) hebben ze er alleszins goede hoop op. Genoeg en co. krijgen 2,5 miljoen euro. Het orgaan van de Europese Unie deelt alleen maar geld uit aan wetenschappers die regelmatig geciteerd worden in opvolgwerken van collega's. Bovendien moet een onderzoek dat in aanmerking komt voor de beurs potentieel baanbrekende gevolgen in zich dragen.

De toepassingen van de technologie zijn alleszins legio. In de eerste plaats denk je aan een nieuwe cinema-ervaring: een 3D-film zonder de vervelende brilletjes behoort tot de opties. "Maar holografie-video's kunnen ook helpen bij maatschappelijke uitdagingen zoals eenzaamheid bij weduwen en verkeersveiligheid bij slecht weer."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234