Vrijdag 03/12/2021

Kom op met die centen, Angela!

Die vervloekte dagen van de kredietcrisis lijken helemaal terug. Het is weer sidderen en beven op de beurs. Dagelijks duikelen de portefeuilles en de moeizaam bij elkaar gespaarde winsten smelten als sneeuw voor de zon. Aandelen worden massaal gedumpt en wie nog zonder kleerscheuren kan uitstappen, aarzelt niet. De gevreesde volatiliteit is terug, het moeizaam herstelde vertrouwen verdwenen. Een verontrustend déjà vu. Door scha en schande wijzer geworden hebben we eieren voor ons geld gekozen. De markt blijft immers baas en elke poging die autoriteit uit te dagen is ons zuur opgebroken. Braaf in het gelid lopen is nu de boodschap. Alles wat met een kleine winst of zonder al te veel verlies kon worden verkocht, is inmiddels de deur uit. Angst voor een nieuwe kater heeft voor gelatenheid gezorgd. Machteloze stuurlui aan de wal, wachtend tot de storm gaat liggen.

De landencrisis heeft de hoop op klimmende indexen immers in de knop gebroken. Het lijkt de processie van Echternach wel. De Bel-20 zit weer aan de deprimerende grens van 2.500 punten en in enkele dagen werd alle winst genadeloos weggeveegd. Een fameuze opdoffer die brutaal de economische goednieuwsshow van de laatste weken kwam verstoren. Er zou gejubel moeten zijn voor bedrijfsresultaten die de verwachtingen kloppen of voor experts die unisono melden dat de groei van de wereldeconomie zich sterk doorzet. Maar er is enkel angst en onzekerheid. En dat heeft alles te maken met het onvermogen - of is het onwil? - een einde te maken aan de onverkwikkelijke Griekse soap waardoor het speculatievirus zich razendsnel over Europa verspreidt. Portugal is besmet en woensdag werd de kredietwaardigheid van Spanje door het almachtige Standard & Poor’s naar beneden bijgesteld. Straks gaat wellicht ook Ierland voor de bijl en wie weet komt ook ons land, toch niet bepaald een voorbeeld van stabiliteit, in het vizier van de speculanten. Een nieuwe bankencrisis dreigt. Zo heeft Fortis voor ruim 4 miljard Griekse rommel in huis, KBC voor 1,2 miljard. Klein bier slechts als straks blijkt dat ook het waardepapier van een economische grootmacht als Spanje in waarde vermindert en alle banken wereldwijd weer vele miljarden als ‘junkbonds’ zullen moeten boeken. De geschiedenis lijkt zich, onwaarschijnlijk snel, te herhalen.

Het is dan ook amper te vatten dat de politiek warm en koud blijft blazen en nog steeds niet met een vaccin is gekomen om de opmars van het Griekse virus te stoppen. Er wordt veel gepraat maar niets beslist. En dat terwijl iedereen de oplossing kent en weet dat de rust op de beursvloer slechts zal weerkeren als de centen op tafel liggen. Het IMF en de ECB verhogen de druk op Angela Merkel om de Duitse portemonnee open te trekken, maar daar heeft de ‘iron lady’ voorlopig niet veel zin in. Ze blijft herhalen wat ze twee weken geleden al zei: “Duitsland zal de Grieken helpen, maar enkel als aan strenge voorwaarden wordt voldaan.” De Grieken lieten al weten bereid te zijn tot bijkomende bezuinigingen, maar de centen zijn er nog steeds niet. Angela talmt en houdt de vinger op de knip. Omdat haar persoonlijke agenda primeert op het Europees belang. Op 9 mei staan er deelstaatverkiezingen op het programma en Merkels achterban heeft al duidelijk laten weten dat zeer omzichtig met Duits geld moet worden omgesprongen. Dat de bondskanselier de Grieken het mes op de keel wil zetten is niet meer dan normaal, maar dat hebben die ondertussen al lang begrepen. Ze hebben er een potje van gemaakt. De krekel die ongestoord mocht potverteren en nu bij de mier om hulp komt bedelen. Het is logisch dat Merkel en co. niet happig zijn om de schuinsmarcheerder met een blanco cheque te belonen. Wie geld leent, wil dat ook, liefst met een interestje, terug en veel vertrouwen stralen de Grieken momenteel niet uit. Toch dringt een snelle oplossing zich op. Kom op met dat geld, Angela! Het heeft lang genoeg geduurd. Natuurlijk had Europa vroeger moeten ingrijpen en acht moeten slaan op de ontelbare knipperlichten die op een ontsporende Griekse begroting wezen. Een onbegrijpelijke flater en een harde les om voortaan de Europese controle op te voeren. Maar daar koop je nu niets voor. Het kwaad is geschied. Nu is snelle en rigoureuze damage control aan de orde om te beletten dat de eurozone als los zand uit elkaar valt en de groei van een eindelijk hernemende economie wordt afgebroken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234