Woensdag 17/08/2022

'Kom naar Syrië! Hier is het leuk!'

Deze boodschap is bedoeld voor mijn broeders in de islam in Frankrijk, België en elders. Zij die nog niet in Sham (Syrië) zitten maar er wel aan denken om te komen. Trouwens, degenen die er niet aan denken, hebben een ziekte die enkel Allah kan genezen. Jullie moeten eerst en vooral weten dat alles wat men zegt over de Sham fout is. Ik ben er al twee maanden en net zoals jullie verwachtte ik droog brood te eten, water te drinken en buiten te slapen. Fout, fout en fout! Je eet hier echt heel goed en je kunt zelfs in een villa wonen zonder dat je er huur voor moet betalen. In het slechtste geval kun je een appartement huren voor 25 dollar per maand. De zegen van Allah is hier overal en die voel je ook. Zelfs op een verloren berg eet je hier nog shoarma en macaroni lol. Wallah, broeders, de islamitische trots is hier. Maak een einde aan jullie vernederende leven in Europa en kom hier leven en sterven met trots voor uw heer. En: probeer dit bericht zoveel mogelijk te delen zodat dit hopelijk nog andere broers wakker kan schudden."

Dit bericht zette Aba Souleyman in oktober vorig jaar op zijn Facebookpagina. Het is niet duidelijk of de jongeman uit Frankrijk dan wel uit België komt, er staat alleen dat hij nu in Aleppo woont. Maar al zijn berichten zijn in het Frans en bij zijn 562 vrienden zit ook een pak Belgische jongeren, al dan niet in Syrië. Aba Souleyman is op de sociale media een van de actiefste en populairste jihadisten uit onze regionen. Zijn berichten krijgen telkens tientallen likes, shares en commentaren. Wie zijn tijdlijn afgaat, leert meer over hem: "Ik ben vanaf het begin met mijn vrouw naar hier gekomen en godzijdank gaat alles heel goed. Als je getrouwd bent, vindt de dawla (ISIS) onmiddellijk een woning voor je en anders kun je een appartement huren voor 25 dollar per maand. Probeer je daar te vestigen waar er andere Franstalige broeders met hun vrouw wonen. Als ik ten strijde trek, is mijn vrouw nooit alleen, ze gaat dan bij een andere zuster logeren. En ik zeg je eerlijk: ik verkies dat mijn vrouw hier sterft in grootsheid onder de bombardementen in Sham dan dat ze in vernedering leeft in een dorp van ongelovigen."

Zoals Aba Souleyman zijn er wel meerdere jihadisten in Syrië actief op het internet. Ze werken in de eerste plaats in op het geweten van jongeren, beschuldigen hen van niets te doen terwijl de koeffar (de ongelovige, in casu de troepen van Bashar al Assad) met hopen vrouwen verkracht, kinderen vermoordt en gelovigen doodschiet of foltert. "Zie je niet de onrechtvaardigheid die men begaat op onze zusters door hen hun kuisheid af te nemen?", schrijft Abou Jihad al Mouhajir op 16 februari. "En jij, mijn broeder, voor wanneer is jouw offer?... Kom proeven, genieten van de vreugde en de trots van de jihad." Getekend: uw broeder in Allah. Abou Jihad al Mouhajir, met 647 vrienden op Facebook, zit, als we zijn status mogen geloven, ook in Aleppo. Dit bericht van hem wordt 21 keer gedeeld en krijgt 56 likes. "Magnifique, frère, bedankt om ons te herinneren!", luidt een van de reacties.

Nog steeds vertrekken vanuit ons land jonge moslims zonder enige oorlogservaring richting Syrië om er te strijden tegen de soldaten van Assad. In de meeste gevallen komen ze terecht bij extremistische groeperingen als ISIS en Jabhat al Nusrah. Een deel vertrekt op eigen houtje, een ander deel wordt overtuigd door haatpredikers en ronselaars in Brussel of Antwerpen. Afgelopen week voerde het Brusselse gerecht een reeks huiszoekingen uit in een onderzoek naar het ronselen van Syriëstrijders. Tientallen werden opgepakt en enkelen blijven ook aangehouden. Het zou gaan om personen die jongeren, ook minderjarigen, rekruteerden om in Syrië te gaan vechten. Bekende ronselaars die al maanden in de cel zitten, zijn de Brusselse bekeerling Jean-Louis Denis en Fouad Belkacem van Sharia4Belgium.

Treedt het gerecht streng op tegen ronselaars in België, dan staat het vrij machteloos tegen de Belgen, Nederlanders en Fransen die al in Syrië zitten en van daaruit hun vrienden, kennissen en geloofsgenoten proberen over te halen zich bij hen aan te sluiten.

Een groot deel van de Syriëgangers reisde immers naar het oorlogsgebied af na contacten via het internet. Sociale media als Facebook en Twitter spelen daar een grote rol in. Facebookpagina's van jongens die al in Syrië zitten zijn doorgaans vrij toegankelijk, zodat je niet bevriend hoeft te zijn om hun boodschappen te zien. Er wordt vaak geschermd met het paradijs dat hen wacht na het martelaarschap, en de 72 maagden die erbij horen. "Trek naar het eerstelijnsfront. Als je dat verlaat, zul je zien dat je hart een gemis zal voelen en dat is normaal want het front verlaten betekent de rechtstreekse weg naar het paradijs verlaten", proclameert Abou Souleyman Belgiki, een jongen uit Brussel, die momenteel ginder zit.

Maar het zijn vooral de foto's en filmpjes van jongens ginder die moeten overtuigen. Niet de beelden die de gemiddelde televisiekijker te zien krijgt, met vluchtelingen en platgebombardeerde gebouwen. Wel zien we lachende gezichten, kalasjnikov trots op de schouder, arm in arm met broeders. Jongens die gezellig bij een kampvuur zitten, zoals de foto van 20 februari die Abu Gastbijshaam uit Borgerhout op zijn Facebook zette. Kameraden onder elkaar. We zien strijders die in chic uitziende fauteuils voor een vuurtje zitten en lezen de nonchalante uitleg 'Kampvuurtje met de Broeders'. Een andere foto van dezelfde jongen laat hem op 23 januari zien in camouflagekledij in een huiskamer, pratend in een walkietalkie. 'Home Sweet Home', heeft hij erbij geschreven. Hij krijgt vooral complimenten voor de bos krullen die onder zijn pet uitkomt.

Een foto laat ene Muhajirien as Sham (reiziger van Sham) samen zien met Brian de Mulder, lachend met geweren in de hand, poserend voor wat eruitziet als een schietgat in een muur. 123 likes kreeg de foto en de reacties variëren van 'prachtig' tot 'Ik hoop dat je de hoogste rang in het paradijs bereikt'. Muhajirien as Sham, alias Abu Hanief, is net als Brian de Mulder een notoir kopstuk van Sharia4Belgium en zit al zeker een jaar in Syrië. Een andere foto toont hem op een quad en lijkt eveneens meer op een vakantiekiekje dan een foto aan het front.

Syrië, zo is de boodschap die de foto's geven, valt eigenlijk reuze mee. Je moet er soms vechten, dat wel, maar voor de rest kun je er een leuk leventje leiden. "Frère, je bent dikker geworden", zegt iemand tegen Abou Souleyman Belgiki, van wie alleen de ogen zichtbaar zijn in zijn camouflage-uniform. Zijn antwoord: "We eten hier dan ook goed, veel te goed."

Als er al iets over de dood zichtbaar is, dan gaat het over gedode jihadisten. Martelaren, zoals de Belg Abou Faris, een van de stichters van Sharia4Belgium, die vorige maand om het leven kwam. Zelden wordt daarbij verdriet geuit, wel trots en de hoop dat hij nu in het paradijs naast Allah mag zitten. Of zoals Abou Souleyman reageert op de foto van de gedode Bilel Benyamine uit Frankrijk. "Een verzacht gezicht, Allah is groot... Ik kan zelfs een glimlach onderscheiden."

Ook foto's van gedode Syrische soldaten of strijders van het meer gematigde Vrije Syrische Leger zijn te zien. En daarbij wordt gruwel niet uit de weg gegaan, tot zelfs beelden van onthoofdingen toe. Of er worden grapjes uitgehaald, zoals de video die Abu Gastbijshaam tien dagen geleden op zijn Facebook zette. Het zijn opnames van gedode soldaten van de concurrerende Jabhat Islamiyah en in de mond van een van de lijken heeft iemand een sigaret gestopt. Lachen!

In Europa worden de filmpjes, foto's en boodschappen uit Syrië gretig geconsumeerd door jongeren die dwepen met de jihadisten. Op hun Facebookprofiel zetten ze bij beroep 'Soldaat van Allah' of zelfs 'Slaaf van Allah', ook al zitten ze gewoon thuis, in Brussel of Antwerpen, voor hun pc. Hun profielfoto is doorgaans de Al Qaida-vlag, ISIS-strijders of iets dergelijks. Osama bin Laden en Fouad Belkacem zijn ook vaak terugkerende beelden. En, voor de Brusselaars, Jean-Louis Denis. Steevast roepen ze 'Allahu Akbar' en 'Maachallah' als een van de jihadisten iets ophefmakends post of gewoon verklaart dat het goed gaat met hem.

Popjihadisten, zo werden deze jongens (en soms meisjes) enkele jaren geleden in Duitsland gedoopt. Het gaat om jongeren die niet zozeer in een moskee radicaliseerden, maar hun eigen islam samenstellen via websites en sociale media. Ze plukken audio- of videoboodschappen van jihadistische sites, of van Facebookprofielen van Syriëgangers, en zetten die op hun eigen site. Soms zonder zelfs het Arabisch machtig te zijn of zonder te weten wat erin verteld wordt.

Ze dwepen openlijk met de jihad en provoceren hun omgeving met T-shirts en hoodies waarop Al Qaida-symbolen staan. En ze manen aan om de juiste islamitische kleding te dragen en de salafistische levenswijze strikt te volgen. Hicham Jwz bijvoorbeeld zet vaak waarschuwingen van twijfelachtige islamitische geleerden op zijn Facebookpagina waaruit zou moeten blijken dat stemmen tijdens verkiezingen onislamitisch is. Of hij waarschuwt dat het dragen van een hidjab niet samengaat met skinny jeans. "Haha, skinnyjeans... Ook manne trekke die aan...mooi bitch boys! Trainingspak of jillabah altijd", reageert een vriend erop. Waarop Hicham Jwz antwoordt: "Niet normaal he".

En, uiteraard, vragen deze jongeren hoe ze het best in Syrië raken. Abou Souleyman Belgiki probeerde enkele maanden geleden nog ene Abou Ali te overtuigen dat hij zo snel mogelijk moest afkomen. "Kom naar hier, dan zullen we over de details spreken", zei hij nadat Abou Ali hem had gevraagd hoe het in Syrië was. Abou Ali antwoordde toen: "Inch'Allah, c'est en projet."

Maar hoe raak je dezer dagen als wannabe-jihadist nog in Syrië? De klassieke route, langs Turkije, die tot de zomer van vorig jaar in zwang was, is een pak lastiger geworden sinds alle grensovergangen strenger gecontroleerd worden. De Turkse politie houdt, op verzoek van België, specifiek een oogje in het zeil om Belgische jihadisten te betrappen. Via Libanon en Jordanië is de route een pak lastiger, aangezien je dan een heel stuk Syrië moet doorkruisen om in het noorden, waar het terrein van ISIS en Jabhat al Nusra ligt, te komen.

Maar ook voor de praktische uitvoering van de jihad kun je op Facebook terecht. Wie op de sociale media laat uitschijnen dat hij zo'n jihad wel ziet zitten, krijgt snel een privémail in de bus met daarin een verwijzing naar pagina's van instructies. Een mailtje van Abou Soufian Boussir bijvoorbeeld, dat gewoon zegt: "Ik kan helpen." Abou Soufian Boussir is een Brusselaar van wie niet duidelijk is of hij al dan niet in Syrië zit, maar die wel goed op de hoogte blijkt te zijn. "Om er te raken moeten jullie de meest extreme voorzichtigheid in acht nemen", schrijft hij. "Ten eerste moeten jullie weten vanwaar, hoe en waarmee (het land, transport en geld), daarna moeten jullie de regio leren kennen (historisch, culinair en de huidige actualiteit) en jullie moeten ginder ook contacten hebben."

Abou Soufian Boussir zegt dat hij onlangs nog drie Fransen heeft geholpen en publiceert hele conversaties met jongens die hij naar de andere zijde heeft begeleid. Maar, benadrukt hij, voorbereiding is alles. Je moet doen alsof je een toerist bent en naar Turkije trekt. Je kleden als een toerist. Je moet een traject van buiten kennen, zodat je steden kunt opsommen waarlangs je vermoedelijk zult reizen. Een rugzak is voldoende als bagage. Koop een simpele telefoon, zonder camera of internet, met een Turks nummer. Neem de bus naar een andere grote stad, ga die bezoeken als toerist, één of twee dagen en kijk of je wordt gevolgd. Zo niet, dan is het op naar de volgende stad. Tot je bij een grote stad aan de Syrische grens bent. Daar neem je contact op met het nummer dat je kreeg." Op zijn blog staan kaarten van Turkije met mogelijk te volgen routes.

Ook Aba Souleyman geeft advies, vooral financieel dan. Hoeveel alles zal kosten, vraagt ene Rachid Belkacem hem. "Je moet de kosten van een ticket of van een autoreis berekenen. Een hotel om te overnachten aan de grensstreek, binnenlandse reiskosten. En dan is er ook nog de kalasjnikov. Je kunt wachten tot je er een krijgt van ISIS of, en dat is beter, je kunt er zelf een gaan kopen. Daar kosten ze zowat 1.800 dollar, geladen. De huur is, zoals gezegd, 25 euro als je getrouwd bent en anders slaap je in het hoofdkwartier met de andere broeders. En een sandwich is zowat een euro.",

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234