Vrijdag 24/01/2020

Koken voor Hollywood-sterren

De lezer krijgt bij de recepten ook een dosis familiegeschiedenis en Amerikaanse trots

Amy Weldon, de voormalige kokkin van onder anderen Warren Beatty en Madonna, pakt uit met een smaakvol kookboek: Taste. In het Nederlands, omdat Nederland nu haar land is.

In de boekhandel valt het, dankzij de lichtpaarse cover met de zwartwitfoto, meteen op. Op de voorflap van de kookboeken die Taste omringen, prijken kleurrijke gerechten, gedekte tafels en soms ook stijve chefs die wat onwennig in de camera kijken. Maar behalve de cover verschilt ook de inhoud van Taste van de meeste andere kookboeken. De lezer krijgt er samen met de - interessante en vaak eenvoudige - recepten ook een dosis familiegeschiedenis en Amerikaanse trots bij.

Dat het boek al voor 11 september van de persen is gerold, blijkt overigens uit meerdere foto's. Voor de kenmerkende skyline van New York - met WTC-torens - wappert nog zorgeloos de Amerikaanse vlag. Privé-foto's illustreren het verhaal. Dat doen ook de knipsels die er, tussen de receptuur door, in opgenomen zijn, en waarop je bijvoorbeeld het gekribbel van Warren Beatty kunt lezen, plus de bestelling die hij bij Amy plaatste. Amy (nu 31 jaar) was jarenlang de privé-kokkin van Warren Beatty, zijn vrouw Annette Benning en hun kinderen. Ze kookte voor al zijn feesten, recepties, maar ook op filmsets en op doordeweekse dagen.

Op een dag kreeg ze een telefoontje van een assistente van Madonna. "Ik zat in San Francisco, en ben de volgende dag meteen overgevlogen", lacht ze. "Want dat is iets wat je doet als je de naam Madonna hoort. Eerst kun je je oren niet geloven, maar meteen daarna denk je, great, dit moet ik doen."

In het boek tref je aantekeningen van Oliver Platt, die enkele menusuggesties voor Madonna aan de hand doet, te beginnen met een koude wortel-gembersoep. Zowel in Los Angeles als in New York geniet Amy Weldon een uitstekende reputatie. Haar kookboek bevestigt dat alleen maar; er staan verrukkelijke, creatieve maar ook pretentieloze gerechten in. Volgens Diane Keaton is Amy Weldon een van die zeldzame koks die met liefde koken. En Dolly Parton werd naar verluidt helemaal lyrisch van haar risotto.

In Taste werden zo'n 75 recepten opgenomen. Opvallend - maar gezien de tot slankheid gedoemde jetset ook logisch - is dat het allemaal lichte gerechten zijn, met een duidelijke nadruk op versheid en kwaliteit van de ingrediënten. De meeste gerechten worden ingeleid met een uitspraak die nieuwsgierig maakt en die tot uitproberen aanzet. Of wat denk je anders van: "Dit (tonijn op wontons met gekarameliseerde ui) heb ik gemaakt op een feestje bij Madonna, waar ook Gwyneth Paltrow aanwezig was." En: "Bruce Willis en Sean Penn hebben van deze pittige zalm met gember-mangosaus genoten." Wie geen tijd heeft om de gerechten zelf te koken, kan altijd nog naar het Nederlandse 's Hertogenbosch. Want daar baat Amy, samen met haar grote liefde Matti, al een dik half jaar haar restaurant uit. Taste: smaak gegarandeerd.

(EM)

Restaurant Taste, Ridderstraat 17a, 's Hertogenbosch, tel. 0031-73.61.48.520.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234