Donderdag 20/02/2020

Koken op kindermaat@AL Inleiding:'Wij zijn bourgondiërs en we beginnen aan de basis, bij de kinderen', zegt 'kookmoeder' Diane Daems, een van de bezielsters van de kinderkookmatinees die het Vlaams centrum voor eet- en tafelcultuur Xaverius elke maand or

Chef in de dop past thuis graag toe wat er in de kookclub is geleerd

Nica Broucke

In een zaaltje boven het Cultureel Centrum in het Begijnhof van Diest kijken zeventien kinderen tussen de zes en twaalf aandachtig hoe meester-kok Guido Devillé een Calvados-meloen in stukken snijdt. "Je kunt de pitten laten drogen om er een ketting mee te maken", legt de wereldkampioen artistiek bakken uit. "Maar dat gaan we nu niet doen. Je snijdt de meloen in kleine stukjes, daarna doe je er een sneetje Gandaham rond en dan gaat er een prikkertje door."

Vandaag leren de kokjes, evenveel jongens als meisjes, hartige aperitiefhapjes maken. Bij communie- en andere feesten is het meegenomen dat de kinderen een handje toesteken.

In groepjes van vier gaan de in roze met rood afgebiesde Xaverius-schortjes gestoken kinderen zelf aan de slag. Rechtstaand aan witte tafels met in het midden een plastic afvalbakje snijden ze schijfjes meloen in - al dan niet - gelijke blokjes. Sarah (11) snijdt een (te) klein plakje af "Wanneer een stuk niet goed is, mogen we het opeten." "De fotograaf heeft al twee stukken van mij gepikt", zegt Laura (9) gespeeld verontwaardigd. Met een lege maag en de bakgeur van bladerdeegflapjes met ham, kaas en champignons (het vorige hartige aperitiefje) is het lekkers moeilijk te weerstaan.

Tijd voor een ander hapje: broodrolletjes met ham. Voor meester-kok Devillé een eenvoudige klus, maar Emilie (6) heeft moeite om de korst van het brood te snijden. De gekartelde plak wordt dik met boter ingesmeerd, de rol wordt een dikke worst. Iedereen werkt enthousiast mee: Steve (12): "Ik vind koken leuk, ik zou later graag kok worden." "Hij haalt recepten van het internet", voegt vriendinnetje Sarah (11) trots toe.

Devillé demonstreert met gehakt gevulde stokbroodjes. Met een stok wordt het broodkruim verwijderd. De grote kinderen mogen de stukken stokbrood met een spuitzak vullen, de anderen krijgen een glas limonade. Een kleine rondvraag leert dat heel wat kinderen de kookmicrobe te pakken hebben en ook thuis, niet altijd tot grote vreugde van hun ouders, hun kookcursussen in de praktijk brengen. Suzanne bakt al eens een eitje of pannenkoeken, maar "er bleef er eens een aan de dampkap hangen". Macaroni en friet blijven de favoriete kindergerechten.

Er volgt alweer een nieuw prikhapje: pruimen met kaas en spek. Diane Daems stop het geschaafde vingertje van Anna (7) onder de kraan. De aardappelmesjes zijn scherp. Anna: "Ik lust geen pruimen, die zijn keivies. Maar ik ga straks toch eens proeven."

Dat is nu net wat Felix Alen, chef-kok van Hof Te Rhode in Schaffen en drijvende kracht achter Xaverius, het actieve Vlaams Centrum voor eet- en tafelcultuur, wil bereiken.

Alen: "Kinderen zijn te verleiden met bepaalde smaken die je kunt projecteren, bijvoorbeeld in pruimpjes. De kinderkookmatinees leren hen nieuwe dingen proeven en omgaan met voedsel. Eetcultuur kan aangekweekt worden, ik vind het jammer dat koken niet aan bod komt op school.

"Ik stel vast dat de eetcultuur er elke dag op achteruitgaat. We hebben de verantwoordelijkheid om daar met z'n allen iets aan te doen. De consument moet ervan overtuigd worden dat het beter is een frank meer te betalen voor een goed product. Minderwaardige producten zullen zo automatisch uit de handel gehaald worden. Kijk, iedereen is tegen de batterijkip, maar toch weigert men iets meer te betalen voor een hoevekip.

We groeien te veel naar een hamburgersamenleving, er zijn kinderen die niets anders meer lusten dan hamburgers, appelmoes of frieten. Eetcultuur heeft ook met gezondheid te maken, kinderen moeten gevarieerd leren eten en lekker en gezond voedsel leren waarderen.

"De volgende kinderkookmatinee werken we met aardbeien. We trekken naar een boer waar de kinderen aardbeien kunnen plukken en proeven. Ik breng zelf geïmporteerde, Spaanse aardbeien mee, zodat de kinderen zelf het verschil in smaak met de inlandse zullen kunnen vaststellen."

Alen en zijn vrouw Conny, de voorzitter van Xaverius, hebben duidelijk een culinaire missie. "De kinderkookcursussen kosten 300 frank voor leden (400 frank voor niet-leden) en dat voor drie uur keukenplezier. We rekenen alleen de kosten aan, het is niet de bedoeling om geld te verdienen met de kinderkookclub of de andere cursussen van Xaverius. We proberen zelfbedruipend te zijn door grote evenementen te organiseren of eens een klinkende naam uit de nodigen. Op 13 juni komt Pieter Porters, de absolute top van bloemschikken, een demonstratie geven in Hof te Rhode."

Xaverius organiseert zo'n tien activiteiten per maand. Daarvan vormen de kookcursussen de hoofdbrok, naast de kindermatinees zijn er ook cursussen voor volwassenen die - wegens het grote succes - treffend onderverdeeld zijn in een Saignant-kookgroep (beginners), de A Points (de iets bedrevener kokers) en de Bien Cuits (gevorderden). Er zijn ook wijn- en kruidencursussen, de sigarenclub Xavanos en talrijke culinaire evenementen.

Kroon op de werking van de vzw moet het Xaveriushuis in het Begijnhof van Diest worden. Felix Alen laat me de bouwwerf zien waar het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur in 2002 een vaste stek zal krijgen met een eigen ontmoetingsruimte, een culinaire bibliotheek en leslokalen. De aan het centrum grenzende kruidentuin is een juweeltje waar kruidenkenner Hugo Vandenhoudt soms drie keer per dag rondleidingen geeft aan een publiek dat met bussen uit het hele land komt. "Er staan zo'n honderdtwintig verschillende soorten eetbare kruiden", legt Alen uit.

"Hof te Rhode ligt in een Engelse tuin van 2 hectare, maar hier in dit kleine kruidentuintje kom ik echt tot rust. Hof te Rhode primeert, Xaverius is en blijft een hobby. We voelen dat er een echte behoefte is aan een volwaardig centrum voor eetcultuur. We zien dat de cursussen zeer goed lopen; de vzw Xaverius telt bijna 700 leden. De restauratie doen we voornamelijk met eigen middelen, er is een twintigtal partners die ons ondersteunen."

Alen is zichtbaar opgetogen over de werken - ik zie alleen een ruïne: "De ruwbouw moet klaar zijn voor het bouwverlof, de mensen geven echt gas. Kijk, hier hebben ze een kelder gevonden (raapt een potscherf op). Alle activiteiten van Xaverius zullen in dit complex ondergebracht worden. Onder de nok komen kastjes met oude keukenattributen die volgens de baktermen (mengen, bakken, zeven) worden tentoongesteld, centraal moet een grote, abdij-achtige keuken met veel koper en zo komen. En natuurlijk de gespecialiseerde bibliotheek."

We wandelen terug naar het cultureel centrum, waar de kleine koks met hun klaargemaakte borrelhapjes (en de bijbehorende recepten) naar buiten komen. Bij een koffie bespreekt men de volgende kookmatinee. Afspraak op woensdag 20 juni.

H. Geeststraat 11, Begijnhof in Diest, tel. 013/32 57 51, www.xaverius.be.

Suzanne (9) 'Pruimen zijn keivies. Maar ik ga ze straks toch eens proeven'

Borrelhapjes van Guido Deville

Prikhapje

Gemarineerde scampi's Neem enkele grote scampi's, pel ze tot de staart en geef een insnijding. Voeg er wat look en zout bij en laat ze marineren. Bak ze in kruidenboter, en prik ze samen met geroosterd brood op een stokje.

Broodhapje

Broodrolletjes met ham of gerookte zalm Neem een snede toastbrood (in de lengte gesneden), snijd er de korstjes af. Besmeer met een mengsel van boter en tomatenpuree. Beleg met fijngesneden ham of zalm. Rol de sneetjes op en wikkel ze in plasticfolie. Laat even opstijven in de diepvries en snijd ze nadien in plakjes van ongeveer 1,5 centimeter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234