Zondag 25/09/2022

Koken met/zonder afval

Zonde om nog langer aardappelschillen, wortelloof en bloemkoolbladeren in de gft-bak te dumpen. Want met het juiste recept is groenteafval best lekker. Althans toch volgens het nieuwe kookboek van de Boerinnenbond.

Een voorgerechtje met chips van aardappelschillen en guacamole van broccolistelen, gevolgd door soep van wortelloof, als hoofdgerecht gegrild vlees in combinatie met zoetzure bloemkoolbladeren en als afsluiter een dessertje op basis van appelschillen. Een vooruitstrevend viergangenmenu dat - aangezien de helft van de ingrediënten doorgaans op de composthoop belandt - amper iets kost en naar verluidt ook nog eens best lekker kan zijn.

Want met 'afval' zoals preigroen, koolrabibladeren en erwtenpeulen valt volgens de vrouwen van Ons Kookboek perfect te koken. Het bewijs wordt met No Waste Cooking geleverd, een boek met 42 recepten dat voedselverspilling moet tegengaan. Hoognodig, aangezien elk Vlaams gezin jaarlijks 55 kilo etensresten in de vuilbak kiepert, voornamelijk brood, fruit en groenten. Met een Vlaamse afvalberg van 127.000 ton per jaar tot gevolg.

"Absoluut zonde en dat willen we met dit experimentele kookboek tegengaan", zegt Sofie Van Reusel van de katholieke vrouwenbeweging KVLV. "Bewust omgaan met voedsel leidt tot een duurzamere samenleving. Uit gewoonte gooien we veel weg, terwijl dat niet altijd nodig is. Zelfs radijsjes- en bietloof, bloemkoolnerven en -bladeren, venkelstelen en preigroen zitten vol smaak."

Eigenlijk serveert het kookboek een beetje 'opgewarmde kost'. In tijden van voedselschaarste wisten onze voorouders maar al te goed wat er allemaal mee in de kookpotten kon. "De kennis over groenten van onze grootmoeders en hun oude recepten hebben we in een modern jasje gestopt", zegt kokkin Christel Delen. "In plaats van ze te telen in hun eigen tuin en zo veel plantenkennis op te doen, gaan de meeste Vlamingen hun groenten in de winkel halen. Ze weten niet meer hoe een plant in elkaar steekt."

Toch was het bij de Boerinnenbond ook experimenteren. "Sommige groenten zijn echt flauw van smaak en hebben we flink bijgekruid. Van het wortelloof zijn de blaadjes ideaal voor een pesto, maar smaken de takjes dan weer ongelooflijk bitter."

Hoe goedbedoeld ook: de kans is klein dat er met dit boek een bestseller zoals Ons Kookboek - 3 miljoen exemplaren - inzit. "We beseffen wel dat we de mensen hier echt warm voor moeten maken, dus de opbrengst is bijkomstig", klinkt het. "Het doel is dat mensen gaan nadenken over wat ze wegsmijten." Alvast nog één argument dat pleit voor pizza met radijsjesblad of chocoladevenkelcake: een gezin dat zijn voedselafvalberg tot een minimum herleidt, bespaart volgens KVLV jaarlijks 180 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234