Zondag 05/02/2023

Kohl wil publicatie geheime telefoontjes beletten

De voormalige Duitse bondskanselier is alweer in een affaire gemengd. Hij heeft de officiële onderzoekscommissie naar de Stasi-activiteiten onder druk gezet om gevonden materiaal over hem in geen geval publiek te maken. Het gaat om geheime telefoontjes van Kohl die de beruchte geheime dienst Stasi van de ex-DDR heeft afgeluisterd en waarvan nu de bandjes zijn gevonden. Men weet nog niet wat daar op staat en het is ook niet bekend of de onderzoekers een en ander bekend willen maken, maar media en publiek in Duitsland vragen zich meteen weer af of Kohl nog iets te verbergen heeft.

Brussel / Berlijn

Eigen berichtgeving

De Duitse ex-bondskanselier Kohl wil de publicatie van telefoongesprekken verhinderen die in verband staan met de affaire van illegale partijfinanciering. De telefoontjes waren ooit onderschept door de Stasi, de geheime dienst van de DDR. De oud-kanselier gaf zijn advocaten opdracht met alle juridische middelen de openbaarmaking van de gespreksprotocollen tegen te houden, meldt het weekblad Der Spiegel in zijn uitgave van vandaag. Deskundigen op het gebied van het staatsrecht bekijken of het federale constitutioneel hof ingeschakeld kan worden. Deze rechtbank toetst de naleving van de grondwet in Duitsland.

Tegen Helmut Kohl loopt een gerechtelijk vooronderzoek, omdat hij schenkingen van anonieme gevers buiten de partijkas van zijn christen-democratische CDU om uitdeelde en bovendien weigert de namen van de donors openbaar te maken.

Om publicatie van de telefoontjes te voorkomen protesteerde Kohl de afgelopen week twee keer rechtstreeks bij de leider van de instantie die de dossiers van de voormalige DDR-veiligheidsdienst beheert. Het zogenaamde Gauck-instituut beschikt over reusachtige hoeveelheden protocollen van afgeluisterde gesprekken van West-Duitse politici en prominenten die nog onderzocht moeten worden. De chef van deze overheidsinstelling, de voormalige dominee Joachim Gauck, gaf inmiddels toe dat er bij het openbaar maken van protocollen in verband met de illegale partijfinanciering fouten zijn gemaakt. Over een in het schandaal verwikkelde voormalige penningmeester van de CDU werd informatie met een strikt persoonlijk karakter naar buiten gebracht.

Deze protocollen dienden onmiddellijk te worden teruggegeven, maar dat is niet gebeurd.

De nieuwe heibel rond Helmut Kohl krijgt een des te interessantere dimensie omdat Markus Wolf een lang stilzwijgen heeft verbroken. De 'meesterspion' Wolf was vroeger de baas van de Stasi en heeft een hele hoop van zijn agenten naar het toenmalige West-Duitsland gesluisd. Zijn sterkste stunt was het ten val brengen van bondskanselier Willy Brandt nadat deze had ontdekt dat zijn privé secretaris Günter Guillaume een Stasi-agent was. Markus Wolf zei zaterdag in de Berlijnse krant Tagesspiegel dat er "nog veel meer" over Helmut Kohl in Stasi-dossiers beschikbaar is. "Het is niet aan mij om het nu te onthullen, maar geloof mij, er kwam heel veel materiaal over Kohl op mijn bureau terecht; ja wij waren bijzonder goed geïnformeerd." Wolf ontkende niet dat de ex-kanselier gedurende decennia door de Stasi werd bespioneerd.

Volgens de zondagskrant Welt am Sonntag zou dat ook het geval geweest zijn met Angela Merkel, die binnen twee weken zo goed als zeker de nieuwe voorzitter wordt van de CDU. Sinds de jaren tachtig had de Stasi grote belangstelling voor Merkel, die van "politiek-ideologische sabotage van de staat" (de ex-DDR) werd verdacht. De toen dertigjarige Merkel was medewerker aan de Academie der Wetenschappen in Oost-Berlijn en had goede contacten met oppositiebewegingen binnen de kerk. Uit Stasi-papieren blijkt ook dat zij sympathiseerde met Solidarnosc, de Poolse vrije vakbond onder het communistische regime. (FS)

Duitse pers vraagt zich af wat hij nu 'weer te verbergen heeft'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234