Zondag 25/09/2022

Koffiebrander: een attractie

Hoe lichter het bruin van de gebrande koffie is, hoe zuurder, fruitiger en plantaardiger het aroma zal zijn. Hoe donkerder de koffie, hoe 'verkoolder' hij zal smaken.

In Normo en Aksum verwerken de branders kleine hoeveelheden: per uur wordt er ongeveer 1 kilogram verwerkt. In Normo is de temperatuur zelfs digitaal gelogd. Terwijl de temperatuur langzaam stijgt tot ongeveer 200 graden, ruikt de koffiebrander aan de vrijgekomen aroma's. Tijd is belangrijk: enkele seconden extra kunnen je sample de gewenste smaak doen verliezen.Bij Corica wordt per dagtot 60 kilogram gebrand. De Corica-bonen worden twaalf minuten lang gebrand, tot ze 180 graden bereiken. Na de branding moet de koffie ongeveer zes uur rusten voor hij gemalen of bereid kan worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234