Maandag 26/08/2019

Koffie uit de toekomst in Gent

De dagen zijn zo kort en koud dat niks zo aanlokkelijk klinkt als een diepe winterslaap, right? Gelukkig redden wij je van die winterdip! Duikt je humeur onder het vriespunt? Dan hoef je niet te investeren in dure lichttherapie of in een groepsaankoop vitamine D en omega 3. Want dankzij deze gezellige plekjes en hun bijzondere brouwsels gaat jouw innerlijke barometer gelijk terug de hoogte in.

Tijdens de boeiende expo Hello, Robot kaapt Coeur Catering de futuristische winterserre in de groene binnentuin van het Design Museum. Zaakvoerder Sebastiaan legt uit: "In ons pop-upconcept Café Tobor leggen we het accent op foodpairing en kwalitatieve koffie. We selecteren koffiebonen van de hoogste kwaliteit, branden ze zelf en malen die ter plekke in de serre."

Sfeer & gezelligheid: Perfect voor wie tijdens de donkere dagen dringend nood heeft aan een shot vitamine D, want de serre baadt in het zonlicht.

Winters aanbod: Naast twee unieke koffieblends, geniet je hier ook van zoete versnaperingen, dagverse soep en hartige lekkernijen met lokale ingrediënten (denk: kaas van Het Hinkelspel en mosterd van Tierenteyn).

Warm aanbevolen: De sambuca mét koffiebonen. Ideaal om zachtjes van te gloeien, vanbinnen en vanbuiten.

Wow-factor: Een unieke plek! Het futuristische interieur van de serre past perfect bij de expo over robots en machines. Al blijft de perfecte bediening hier gelukkig heerlijk menselijk.

Café Tobor, Jan Beydelstraat 5, Gent. Tot april.

www.designmuseumgent.be.

7× wonderlijke winterdrankjes

kasteelallures in evergem

Dit absolute pareltje ontdek je op het wondermooie kasteldomein van Wippelgem. De zussen Margot en Ella transformeerden de voormalige hovenierswoning naar hun Salon Sauvage: "Een kleurrijke, bezielde wereld van gezellig tafelen, plezier, ontspanning, natuur en avontuur."

Sfeer & gezelligheid: De inrichting is sowieso huiselijk en sfeervol. Er branden altijd kaarsjes en er ligt steevast een mooi deuntje op. In de winter verwarm je je aan een van de houtkachels of nestel je jezelf met een zacht dekentje in het nostalgische salon.

Winters aanbod: Er is een mooi aanbod aan losse theeën en infusies. Vooral de gember- en citroengrasthee zijn een aanrader. Wie het echt warm wil krijgen, gaat voor de Wilde Chileen, een cocktail met huisgemaakte chiliwodka. Zin in een knabbeltje? Ontdek de menukaarten in oude boeken over fauna en flora. Zo kom je steeds iets nieuws te weten!

Warm aanbevolen: Droom weg bij een Kanarisch Eiland, warme gin met vliersiroop, citroen en kumquats, of bij een Sweet Pecker: kruidige rum met appel, kaneel, gember en een troostende toef slagroom.

Wow-factor: Het originele en idyllische decor. Je raakt onmogelijk uitgekeken op alle beestige spulletjes.

Salon Sauvage, Kramershoek 6,

Evergem.

www.facebook.com/

welkombijsalonsauvage.

In de jaren stillekes In zelzate

Wie bij Maurice 1902 binnenstapt, komt in een andere wereld terecht. Perfect volgens het plan van Nikki en Ilka die samen dit originele koffiehuis runnen in de oude pastorie van Zelzate: "We zien dat jong en oud hier samenkomen en de tijd nemen om te genieten. We vinden het zalig dat onze zaak voor veel mensen is uitgegroeid tot een vlucht uit de dagelijkse beslommeringen."

Sfeer & gezelligheid: De jongedames zijn er zonder twijfel in geslaagd om hier het gezellige gevoel te creëren dat je krijgt als je bij oma en opa op de koffie gaat.

Winters aanbod: De chili mellow prikkelt de smaakpapillen dankzij een snuifje kaneel en chili. Een hongertje en geen zin om naar huis te gaan? Nikki en Ilka bakken elke dag quiches en taarten op grootmoeders wijze.

Warm aanbevolen: De goddelijke koffie, hemelse thee en paradijselijke chocomelk worden vergezeld van lekker veel lekkers. Geen zoetekauw? Ga voor een 'Koffie Willy'. Die is vernoemd naar de grootvader van Ilka en wordt geserveerd zoals hij hem graag dronk: met een jonge jenever bij.

Wow-factor: Het opvallende interieur neemt je mee op een reis door de tijd. Mooi om te zien hoe retro tweedehandsspullen van vroeger worden gecombineerd met hippe hebbedingen van nu.

Maurice 1902, Grote Markt 43, Zelzate. www.maurice1902.be.

dampende soep in geraardsbergen

Soepbar Sierk Kôm Fleks hoort bij de eigenwijze shop met leuke hebbedingetjes van Mieke: "Ik ben zelf een ontzettend grote fan van soep. Een snelle hap zit meestal vol suiker, vetten en koolhydraten. Soep is niet alleen lekker, het is gewoon ook een snelle manier om gezond te eten."

Sfeer & gezelligheid: Een dampende kom soep heeft sowieso iets gezelligs. Die gezelligheid en lekkere smaken deelt Mieke nu met iedereen in Sierk Kôm Fleks.

Winters aanbod: Ze maakt elke dag twee verse soepen. Klassiekers, maar ook minder alledaagse maaltijdsoepen. Laat je je niet graag verrassen? De soepplanning ontdek je op de Facebookpagina. Je krijgt hier trouwens ook belegde bagels of ontbijt.

Warm aanbevolen: De bolognese- en tex-mex-soep zijn superpopulair, maar de absolute topper is gebonden ajuinsoep met Luikse balletjes.

Wow-factor: Er is - zonder overdrijven - voor élk wat wils. Of je nu vegetarisch, veganistisch, gluten- of lactose-intolerant bent, iedereen kan hier met een gerust hart (en zonder bijwerkingen) ontbijten en lunchen. Bovendien staat netjes aangegeven wat geschikt is voor wie.

Sierk Kôm Fleks, Oudenaardsestraat 11, Geraardsbergen. www.facebook.com/SierkKomFleks.

Een bakje koffie op de markt

Laura bouwde, als koffieminnende flandrienne, een oude bakfiets om tot stijlvolle koffiebakfiets. Inclusief Rocket-espressomachine, melkopschuimer en koffiemolens. Met die LauraLatté-fiets rijdt ze nu rond. Van markt naar station en van event naar trouwfeest. Ze vindt het heerlijk om te doen: "Mijn mooiste herinnering tot nu toe: het Dioniss festival. Op dit gratis muziekfestival in Sint-Denijs-Westrem hing echt een zalige sfeer. Maar ook mijn enthousiaste vaste klanten op de markten in Gent zijn natuurlijk super. Aan wie ik graag eens koffie wil schenken? Aan iedereen die ik leerde kennen op de koffieplantages in Colombia. Zij hebben mij zoveel geleerd dat ik hen graag wil bedanken."

Sfeer & gezelligheid: Dankzij de bakfiets kun je heerlijk genieten van een koffiemomentje. Hoe druk het ook is, met een goede koffie van Laura maak je even tijd voor jezelf.

Winters aanbod: Op de molens zitten twee verschillende koffies: een zachte en een pittige voor de bereidingen met melk. Laura schenkt ook heerlijke thee en warme chocomelk.

Warm aanbevolen: De 'LauraLatté Special' met karamel, nootjes en slagroom.

Wow-factor: De koffiebonen waarmee Laura rondrijdt, heeft ze zelf meegebracht uit Colombia.

LauraLatté heeft een semi-vaste stek op de Groentenmarkt (vrijdag), Meulestede Markt (zaterdag) en Biomarkt (zondag) in Gent. In december vind je haar ook op Taiga, het winterfoodfestival op het Sint-Veerleplein.

www.lauralatte.be.

Winterbier, hier in eeklo

Bij koude-neuzen-weer denk je waarschijnlijk eerder aan een jenever dan een biertje. Tot je van Den Drupneuze nipt. Stefan van brouwerij Den Tseut bevestigt: "Dit is een echt winterbier. Amberkleurig, volmoutig, op smaak gebracht met winterkruiden en een toets van kandijsuiker."

Sfeer & gezelligheid: Den Tseut is de kleinste brouwerij van het Meetjesland. Alles gebeurt hier nog ambachtelijk, ook het bottelen en etiketten plakken. Een bezoekje waard, zeker in combinatie met een uitgebreide bierdegustatie.

Winters aanbod: Stefan brouwt nog tien andere biertjes, elk met een varken op het etiket. 'Tseut' is namelijk het lokale woord voor varken, de bijnaam van de Oosteeklonaren.

Warm aanbevolen: Het winterbier smaakt vooral lekker aan de haard, bij een stukje paté. We konden het helaas niet uittesten, maar het zou ook subliem zijn met een scheutje amaretto bij.

Wow-factor: Vorig jaar eindigde dit brouwsel op de tweede plaats tijdens het winterbierfestival.

'Den Drupneuze' is vanaf 21 december beschikbaar bij de betere bierhandelaars. Na afspraak af te halen bij brouwerij 'Den Tseut', Oosteeklo-Dorp 40, Oosteeklo. www.huisbrouwerijdentseut.be.

Met je hoofd in de bomen

in kluisbergen

Hun zomerbar werd zo'n groot succes dat uitbaters Sylvie en Stijn hun terras nu ook tijdens de winter openhouden: "Ons probeersel viel enorm in de smaak. Ook omdat we natuurbeleving hoog in het vaandel dragen, denken we. Voor de inrichting van onze BOSBÁÁR gebruikten we heel wat pallethout en ander recupmateriaal. Perfect om een mooie eenheid te creëren met het Kluisbos."

Sfeer & gezelligheid: Speciaal voor de winter wordt het prachtige terras ingericht met vuurkorven, sfeerlichtjes, stemmige muziek en fleecedekentjes. Ook de kaart met warme dranken werd uitgebreid. En als je 't daar niet warm van krijgt, is er nog altijd de bijzonder vriendelijke bediening.

Winters aanbod: Op de kaart staan biertjes uit de Vlaamse Ardennen, gin uit Moen en Roomer uit Gent. Wie het wat warmer wil, geniet van een geurige glühwein, de warme chocomelk met minimarshmallows of een café latte met een vleugje karamel, hazelnoot of speculaas.

Warm aanbevolen: De opgestoomde melk met cuberdonsmaak en daarbij een heerlijke brownie om de smaakbeleving helemaal af te maken.

Wow-factor: Het feeërieke kader. Een prachtige, open bar midden in het bos, waar je gewoon geweldig warm van krijgt. Echt een unieke belevenis!

BOSBÁÁR, Vierschaar 1, Kluisbergen.

Open op zondag bij mooi weer. Check Facebook voor nieuws en updates: www.facebook.com/bosbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden