Maandag 23/05/2022

Koffie kan goedkoper en lekkerder

Koffiebonen op de Coffee Industry Expo half april in Boston. Beeld AFP
Koffiebonen op de Coffee Industry Expo half april in Boston.Beeld AFP

De prijzen van koffiebonen dalen hard, maar in de winkels blijven pakken en cups even duur. Vooral de productie van de lekkerste soort, Arabica, groeit snel.

Gerard Reijn

Consumenten merken er nog niets van bij de aanschaf van hun Nespresso-cupjes of pakken Douwe Egberts, maar koffie zou een stuk goedkoper moeten worden. De wereldmarktprijs van de belangrijkste koffiesoort Arabica is de afgelopen twee jaar ingestort.

De daling gaat nog wel even door, verwachten economen. Voor de derde keer op rij is er een recordoogst aan Arabica binnengehaald. Ook andere agrarische producten als graan, cacao en katoen dalen in prijs, zodat de prijshype van 2011 nu definitief achter de rug lijkt, schrijft de Nederlandse bank ABN Amro in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd.

Ondanks de prijsval met 50 procent ziet de consument daar in de winkel niets van terug. Volgens gegevens van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schommelde de prijs van een pond koffie in de supermarkt jarenlang rond 3 euro. Twee jaar geleden schoot die omhoog tot iets boven de 4 euro. De prijzen schommelen nu tussen 5 en 6 euro.

Ook de prijzen van koffiecups dalen niet. Nespresso laat weten dat de laatste prijswijziging, een verhoging van 7 procent, twee jaar geleden was. De alternatieve cups van Douwe Egberts, L'Or Espresso, zijn de laatste tijd juist in prijs gestegen bij sommige supermarkten.

Starbucks
In Amerika is de prijsdaling al wel ingezet. Starbucks, dat ook gemalen koffie en koffiebonen via supermarkten verkoopt, kondigde een prijsverlaging van 10 procent aan.

Mathijs Deguelle, econoom bij ABN Amro, denkt dat de koffie niet alleen goedkoper zal worden, maar mogelijk ook lekkerder. Dat komt doordat de prijsdaling zich helemaal voordoet bij de lekkerste koffiesoort, de Arabica, die in Nederland ongeveer tweederde van de koffiemelanges uitmaakt.

Lees verder onder de grafiek.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De andere grote koffiesoort, de minder smakende Robusta, is in de prijshype van 2011 nauwelijks duurder geworden. Dat kwam, zegt Deguelle, door de opmars van Vietnam als koffieproducent. Dat land, inmiddels de grootste koffieproducent ter wereld, richtte zich geheel op Robusta, dus daarvan steeg de productie fors. Arabica was geruime tijd meer dan dubbel zo duur als Robusta. Daarom, zegt Deguelle, begonnen koffiemengers zoals Nestlé en DE steeds meer Robusta in plaats van Arabica in hun melanges te stoppen.

Het prijsverschil is nu geslonken tot 35 procent. Als het nog verder krimpt, gaan de koffiemaatschappijen weer meer Arabica gebruiken, denkt ABN Amro. Een aanwijzing daarvoor is dat de prijs voor Robusta iets is gestegen in de laatste maanden. Terwijl Arabica naar verwachting nog goedkoper wordt, want voor het derde jaar op rij is er een recordoogst.

In 2011 schoten de prijzen van bijna alle agrarische grondstoffen door het plafond. Dat kwam doordat de vraag vanuit China enorm toenam en doordat er steeds meer grond werd ingezet om biobrandstoffen te maken. Mislukte oogsten door droogten en overstromingen deden de rest.

Lees verder onder de grafiek.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Dat is afgelopen. De prijzen van cacao zijn ook alweer vrijwel op het oude niveau. Ivoorkust, de grootste producent ter wereld, heeft maatregelen getroffen om de productie te verhogen, zodat de aanvoer zal groeien. Toch verwacht Deguelle geen prijsdalingen, omdat de vraag uit China zo hard stijgt. Volgens onderzoeksbureau Mintel groeit de chocoladeconsumptie er met 18 procent. In Indonesië gaat het nog harder: 25 procent. In Europa daalt de vraag, vorig jaar met 3 procent.

De graanprijs kreeg vorig jaar nog een flinke push door de grote droogte in de Verenigde Staten, maar de prijs daalt alweer gestaag enhet ingezaaide areaal is gegroeid. De prijs van suiker is gedaald tot onder de kostprijs, hoewel vooral Brazilië steeds meer suiker vergist tot autobrandstof.

Ook de FAO-index voor prijzen van voedingsmiddelen geeft aan dat de prijzen aan het dalen zijn. Alleen zuivel is de laatste maanden veel duurder geworden.

Deguelle verwacht dat de dalingen op de wereldmarkt voor een belangrijk deel in de consumentenprijzen terechtkomen. Hij denkt dat daardoor de inflatie weer zal afnemen, 'zodra de oude voorraden die tegen hoge prijzen zijn gekocht, zijn verwerkt'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234