Dinsdag 22/06/2021

Koers en kolder in de Slag om Gent

Koers is het, de Zesdaagse van Gent, maar ook kolder. Koers op de piste, met twee stroppendragers als blikvangers: Keisse versus De Ketele. Maar dus ook kolder, met pronte dames, blote piemels en Gunther Neefs. Verslag van een avond/nacht in 't Kuipke. 'Hij goat omhúúúúge, 't is 't ziene wird.'

Donderdagavond 21u20. Het Kuipke loopt gezapig vol voor de belangrijkste koers van de avond. De Grote Prijs AVS, een ploegkoers van 45 minuten plus tien extra rondes. Een gezette dame met ravenzwart haar neemt plaats aan de rand van de tribune. Ze leunt op de balustrade, likt de mosterd van haar druipende braadworst en slikt daarbij ook achteloos een deel van haar servet in. "Laat mij gerust. Het gaat gebeuren." Ze komt uit Ieper, maar wil haar naam niet in de krant. "Vintje, Laat. Mij. Gerust." De dame is nerveus. Haar hart klopt voor Keisse. Bij iedere passage veert ze op, veegt de mosterd van de lippen en kirt het uit: "Iljo!"

Rondjes malen op de racebaan, op de tonen van bekend Vlaanderen. Ook dat is de ploegkoers. 'Een eigen huis, een plek onder de zon.' De Denen Marc Hester en Lasse Hansen rijden de rest aanvankelijk aan gort en pakken een winstronde. 'Jij bent de zon, jij bent de zee.' Bier wordt getapt, burgers gebakken. Er is reactie, van Team Omega Pharma (O'Shea/Keisse). 'Valenciáááááá.' Langs het houten ovaal staan soigneurs klaar met powerdrank. Ook Team Topsport Vlaanderen-Mercator (Van Hoecke/De Ketele) sleuren aan de guidon. 'Dus drinken we samen, sla het vat maar aan.' De spanning wordt opgebouwd, de sprint als bekroning.

Aan de zijde van ploegmaat Glenn O'Shea springt Iljo Keisse naar de zege. Zijn naam wordt eendrachtig gescandeerd. Hij rolt van de tribune, haast in koor. De braadworst is vakkundig verwerkt, de dame aan de metalen balustrade heeft goesting om die eigenhandig te plooien, de piste op te rennen om hem, Keisse, als een wildebeest om de lenden te vliegen. De Grote Prijs AVS, een kolfje naar de hand van Keisse. De ereronde is geen erezaak, maar gewoon bandwerk. De ruiker van de overwinning vliegt de tribune in. Wat verderop krabt Kenny De Ketele zich in het zwarte gewas onder zijn neus. 'Movember', Ketelke doet mee. Toch enige ontgoocheling op het gelaat. Derde geworden, samen met Gijs Van Hoecke. Zij, de wereldkampioenen ploegkoers zijn meer dan meelopers. De regenboogtrui strak omgord.

De Zesdaagse van Gent is op papier dan wel internationaal, in theorie is de strijd vooral nationaal, en in de praktijk in Gent zelfs regionaal. Keisse versus De Ketele. Gent versus Gent. Nooit eerder moest het publiek kiezen. Keisse was altijd koning, Ketelke de coming man. Nu is die laatste groot geworden, en komt de eerste terug uit schorsing. "Je voelt dat aan het publiek", zegt Keisse, die even bekomt van de ploegkoers. Vreemd beeld, ook na al die jaren: de kleine cabines aan de rand van de piste. Maximaal één renner kan erin liggen. Dus zit ieder duo samen op de brits. "Ze moeten kiezen tussen Kenny en ik. Het is duidelijk: dit is de Slag om Gent."

Mag het verbazing wekken dat net in Gent twee Gentse teams strijden om de zegekraal? Dat in Nederland telkens Nederlanders winnen, in Duitsland Duitsers. De verhalen van fixing zijn legio. Journalisten die vroeger belden naar renners om de uitslag op voorhand al te kennen. De koers was nog bezig, maar de krant al gedrukt. "Hier is niks geregeld", zegt Keisse. "Ik wil willen. En Kenny wil willen. Het draait om motivatie. Dáárom winnen renners meestal in eigen land. Het is voor eigen volk, voor de eigen vrienden, dan mag je geen fouten maken. Er is meer concentratie, meer motivatie. En dat loont."

Achter de cabines heerst de polonaise. Verschraalde pils klettert op de grond. Gunther Neefs zorgt voor ontspanning, in levenden lijve: "Ain't No Mountain High Enough." Twee heren in de tribune trekken hun kleren uit, wippen over de balustrade en lopen hun eigen ploegkoers. Ook dat: streakers op het ovaal. Het middenplein juicht de helden toe. Neefs slikt: "Aint no, euh..., High Enough." Het typeert de sfeer, daar diep in het Gentse Citadelpark. Het is koers en kolder. Dat de koers soms 'geregeld' is draagt er alleen maar toe bij. Brood en Spelen. Het maakt van de Zesdaagse veel meer dan wat spurten en demarreren, het is ook gewoon drinken en brallen. De Gentse Feesten, met velgen en soupapen. "Ik hoor zelfs alle liedjes tijdens de wedstrijd", zegt Gijs Van Hoecke. "Dit is gewoon ontzettend plezant. De sfeer is uniek." Dat beaamt ook Keisse: "Dat zie je niet op andere Zesdaagsen. Buitenlanders willen hier écht aan de start staan. Gewoon, voor het unieke karakter van Gent."

Eén van die buitenlanders is Lasse Hansen, 20 jaar pas, maar nu al olympisch kampioen omnium. "Gent is crazy, ja. Heel apart. En een razend steile en snelle piste. Zes dagen volle gas, cool. Soms voel ik me een clown in een circus, dat wel. But it's fun."

Gijs? Nog een pintje?

Toch is het voor Gijs Van Hoecke soms op de tanden bijten. Soms. Als iemand roept: "En Gijs? Nog een pintje?" Hij reageert er niet op, maar het appelleert wel aan het recente verleden, dat van de Olympische Spelen. '...and the gold medal for getting hammered goes to...' Gijs Van Hoecke sierde de frontpagina van The Daily Mirror, in een dronken toestand die sommigen op het binnenplein van 't Kuipke nu ook kenmerkt. Hij haalde de wereldpers, wegens ladderzat buiten gedragen uit een bar. Van Hoecke werd niet met alle zonden van Israël overladen, maar kreeg steun, vooral van zijn moeder. Zij, in de Belgische pers: "Toen ik die foto zag, was ik blij voor hem. Zo zorgeloos had ik hem al lang niet meer gezien."

Hier, in 't Kuipke, presenteert Van Hoecke zich aan het grote publiek als renner, niet als dronkaard. Gijs Van Hoecke was in Londen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Point final. Dat hij net hier, tussen de zwier en zwaai van het binnenplein ook zijn krediet als renner terugwint, is misschien wel symbolisch. Zij die roepen, verdienen ook goud for getting hammered.

Van Hoecke: "Ik wil mij hier gewoon tonen als een goed renner. Er zijn weinig reacties. Ik word omarmd door het publiek. Ik ben enorm gemotiveerd en trek er mij weinig van aan als er iets geroepen wordt. Ik heb nooit in de put gezeten na de publicatie van die foto's. Het was niet anders. Wat kon ik doen? Ik ben meteen op stage vertrokken en heb keihard getraind."

De nacht valt in Gent. De vrouw uit Ieper is al naar huis. Grote Prijzen volgen elkaar op. De GP Cécémel en die van Smetje & Zn. Afvallingskoersen, puntenkoersen, supersprints, ploegkoersen. Maar ook kandidates voor Miss België die op stiletto's de piste betreden. Gejoel stijgt op. Dan wat later: Ludo Dierckxsens in de achtervolging op een ex-Miss, ex-renster ook. Wat verderop zit het geheugen van de Zesdaagse. Oudere mannen, met een pet en een brommer. De gele trui met Cécémel als opschrift spant stevig om het bolle lijf van Joop Zijlaard. De man met de baard die met zijn derny het publiek opjut. Altijd spektakel. Altijd prijs. De sirtaki weerklinkt bij de laatste dernykoers. Op het middenplein vliegen kartonnen bierhouders de lucht in. De organisatie schrikt: "Gelieve daar niet mee te gooien. Denk aan de veiligheid." Je hoort het niet, maar je ziet het wel: enige ongerustheid bij de organisatoren. Het is een verre echo, diep in hun kop: de val van Isaac Galvez. Het drama van 't Kuipke, 26 november 2006.

01u45. De tribunes zijn leeg. Het middenplein nog niet. Team AVS met Steve Schets en Jonathan Breyne wint de laatste koers van de nacht, de supersprint. De renners nemen hun boeltje, trekken naar het rennersdorp. Het klinkt luxueus, maar dat is het niet. Veel meer dan een boel aaneengelaste containers hebben de renners niet voor handen. Eten en slapen, meer rest hen niet. Wanneer de laatste bezoekers buiten sijpelen kan ook Jan Demeurisse uit Meulebeke eindelijk naar huis. Jan zat de hele avond aan de nooduitgang, onder de piste. Veel meer dan echo's kon hij niet horen. Hij miste de koers. "Ik heb een boek gelezen. Jack Reacher, van Lee Child. Een thriller. Maar ja, ik heb een paar consumaties gekregen, en ook een pistolet. En wie heeft er de koers gewonnen vandaag? Ik hoor dat het spannend is. Dat het Keisse versus De Ketele wordt? En wie gaat er winnen denkt ge?" Gent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234