Woensdag 18/05/2022

Koerier ontkent verduistering deel Gantman-miljoenen

Zaak-Gantman levert onverwachts nieuwe gegevens op in Nederlands FIOD-onderzoek naar zwarte diamant

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

De Antwerpse diamanthandelaar Simon Worms, die optrad als koerier voor Gantman, ontkent dat hij een deel van het geld dat reder Rosenfeld van ABC Containerline betaalde aan Gantman, zou hebben verduisterd. Dat verklaarde Worms gisteren via zijn advocaat Joris Vercraeye aan de redactie. De verdediging van Gantman beweert dat de tot voor kort niet-geïdentificeerde koerier een deel van de miljoenen mogelijk heeft achterovergedrukt.

Voor zijn lobbywerk ten gunste van ABC Containerline in de periode 1993 tot 1996 ontving Gantman in totaal 1,4 miljoen dollar (57 miljoen frank) van Rosenfeld. Het bedrag werd overgemaakt in de vorm van een twintigtal cheques aan toonder. Worms bracht de cheques naar Zwitserland en parkeerde het geld ginds op zijn rekening bij de Affida Bank. Volgens zijn raadsman was Worms "een vluchtige kennis" van de VLD-politicus, "die hij via via rond 1993 heeft leren kennen".

Gantman blijft volhouden dat het ging om honoraria als advocaat, terwijl Rosenfeld zegt dat het geld bedoeld was om Belgische politici te 'bewerken'. Op vraag van het gerecht haalde Gantman inmiddels grootste deel van het bedrag, zo'n 34 miljoen frank, van één van zijn eigen Zwitserse bankrekeningen terug naar België, waar het in afwachting van een beslissing van de rechtbank geblokkeerd staat op een rekening bij de Deposito- en Consignatiekas. Van weer een andere Zwitserse rekening probeert Gantman momenteel nog eens 5,7 miljoen frank op dezelfde manier over te hevelen. De Antwerpse onderzoeksrechter Isa Van Hoeylandt wil weten waar het resterende bedrag, een kleine 20 miljoen frank, gebleven is. Worms werd hierover herhaaldelijk ondervraagd door het gerecht als getuige, niet als verdachte. Volgens zijn advocaat verleent hij zijn volledige medewerking aan het gerechtelijk onderzoek. Eén en ander ondergraaft de stelling van de advocaten van Gantman, die suggereren dat hun cliënt werd opgelicht door de koerier.

Een neveneffect van het openbreken van de Zwitserse bankrekening van Worms is dat de nieuwe gegevens een nieuwe impuls kunnen geven aan het onderzoek naar de eind 1998 aan het licht gekomen diamantfraude bij het ABN Amro-kantoor in de Amsterdamse Sarphatistraat. Gegevens over deze affaire werden overgedragen aan een andere Antwerpse onderzoeksrechter, Kathleen Byttebier, die een apart onderzoeksdossier heeft geopend naar de Belgische tak van het dossier. De Nederlandse FIOD, vergelijkbaar met onze Bijzondere Belastinginspectie, begon reeds in 1993 een onderzoek naar een internationaal circuit voor het witwassen van zwarte diamant dat werd georganiseerd via de afdeling Diamant/Niet Ingezetenen in de Sarphatistraat, een kantoor waar bankcliënten gebruik mochten maken van gecodeerde rekeningen.

In het kader van dit onderzoek stuurde de Nederlandse justitie destijds een rechtshulpverzoek naar de Belgische collega's. In het kader daarvan werden de Antwerpse diamantairs Jacky en David Monderer verhoord, omdat ze door andere verdachten waren aangeduid als opdrachtgevers van de smokkel- en witwasoperaties. "Daar is niets uitgekomen", verklaarde FIOD-speurder Edwin Van Dijk achteraf aan het gerecht."Er is toen afgezien van verder onderzoek naar de bank." De Nederlandse justitie had besloten dat eventueel verder onderzoek in Nederland enkel zou plaatsvinden indien het onderzoek in België resultaat opleverde. De FIOD-speurders "vonden het verantwoord verder onderzoek te doen als de Belgen dit punt verder niet oppikten".

De Zwitserse gegevens over de Sundiamonds-rekening, naar verluidt een stapel papier van bijna een meter hoog, verkreeg het Antwerpse gerecht enkel dankzij het gegeven dat de verdachten in het onderzoek naar het frauduleus faillissement van ABC Containerline ook beticht worden van corruptie. Voor fiscale fraude blijft het Zwitserse bankgeheim immers intact. In het licht van de nieuwe informatie zullen de Antwerpse speurders allicht in de archieven duiken om het rechtsbijstandsverzoek uit 1993 terug op te diepen. Als bijlage stuurde de Nederlandse justitie destijds een nota van de FIOD waarin het zwarte-diamantcircuit haarfijn uit de doeken werd gedaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234