Vrijdag 19/08/2022

Syrië

Koerdische Haviken strijden in Syrië tégen de YPG

Nabih Musa Taha met zijn brigade. ‘Wij zijn burgers van Syrië. Het land behoort ons toe, de Koerden, de Arabieren, de Turkmenen en alle andere groepen.’ Beeld RV
Nabih Musa Taha met zijn brigade. ‘Wij zijn burgers van Syrië. Het land behoort ons toe, de Koerden, de Arabieren, de Turkmenen en alle andere groepen.’Beeld RV

Een Koerdische militie die meevecht met het Turkse leger en Syrische rebellen tegen andere, vaak ook Koerdische, verzetsbewegingen. In het al ingewikkelde Syrische conflict maakt de Koerdische Haviken Brigade de zaken nog een tikje ingewikkelder. Wie zijn die haviken?

Montasser AlDe’emeh

De Koerdische Haviken Brigade ofte Liwa’ Suqur al-Kurd is een brigade die deel uitmaakt van Firqat ul-Hamza of Hamza Divisie binnen het Vrije Syrische Leger. De brigade is actief in het noorden van Syrië en werd opgericht door de Koerd Nabih Musa Taha, tevens ook de leider van deze groep. Als stamleider staat hij ook aan het hoofd van verschillende Koerdische stammen in Syrië.

“Ik werd als leider verkozen door de belangrijkste van de 50.000 stamleden”, zegt hij in een uitzonderlijk interview met De Morgen. “We hebben de brigade opgericht bij de start van ‘Operatie Olijftak’ begin 2018. Samen met het Turkse leger en andere Syrische verzetsgroepen leverden we een bijdrage aan de inname van het district Afrin in Noordwest-Syrië en het verjagen van de terroristische organisatie YPG (Koerdische militie die in Noord-Syrië strijdt tegen IS en tegen het Syrische leger, red). Op dit moment nemen we deel aan ‘Operatie Ontluikende Vrede’ tegen de YPG (Turks offensief in Noord-Syrië, red).

U noemt de Koerdische YPG-strijders terroristen. Waarom richt u als Koerd een eigen brigade op om onder andere een andere Koerdische organisatie te bekampen?

Nabih Musa Taha: “De Syrische Democratische Strijdkrachten en de PKK zijn afscheidingsbewegingen. Het is onze plicht om hen te bestrijden. Het zijn terroristische organisaties die Syrië willen opdelen.”

Dat zullen zij ontkennen. Op dit moment onderhandelen ze zelfs intensief met het regime van president Assad.

“Dat ze dat ontkennen is hun probleem. Het regime van Assad heeft de Syrische bevolking geterroriseerd en bestookt met raketten en containers gevuld met TNT. Ook werden chemische wapens ingezet. Hoe kunnen ze onderhandelen met dit misdadig regime?”

null Beeld RV
Beeld RV

Jullie hebben nauwe betrekkingen met Turkije. Iets dat jullie kwalijk wordt genomen door vele Koerden.

“Wij hebben een zeer goede band met de Turken, klopt. Daar schamen we ons niet voor. Wij als Koerden behoren tot Syrië. Wij zijn Syriërs en burgers van dit land. Syrië behoort ons toe, de Koerden, de Arabieren, de Turkmenen en alle andere etnische groepen. De YPG-strijders willen afscheiden, en we zijn tegen elke groep of organisatie die Syrië wil opdelen. We krijgen trouwens veel steun vanuit de Koerdische gemeenschap in Syrië. Niet elke Koerd steunt de YPG, laat dat duidelijk zijn.”

Wie vertegenwoordigt de Koerden in Syrië?

“Er zijn heel wat eerlijke politieke en militaire leiders die de Koerden vertegenwoordigen die niets te maken hebben met afscheidingsbewegingen. Niet alle Koerden beschouwen de YPG als vertegenwoordigers van de Koerden in Syrië. Heel wat Koerden staan achter ons op dit moment. Met ons bedoel ik de Koerdische Haviken Brigade en verschillende Koerdische stammen die niets moeten hebben van de YPG.

Het Turkse offensief is niet gericht tegen alle Koerden?

“Het Turkse offensief is enkel gericht tegen de separatistische bewegingen PKK en YPG. Turkije helpt ons om deze organisaties te overwinnen.”

Feit is wel dat u niet over hetzelfde aantal militanten beschikt. Hoe verklaart u dat?

“Onze brigade telt 850 strijders. Dat is veel minder dan de YPG. Dat is juist. De YPG heeft vele Koerden kunnen verleiden met hun aanlokkelijk project voor Koerdische onafhankelijkheid. Ook speelt geld een rol. Het is niet toevallig dat veel arme mensen zich bij hen aansluiten.”

Wat willen jullie bereiken?

“In het begin was ons doel om het regime van Assad af te zetten, maar daar zijn we niet in geslaagd omdat de YPG en IS op het terrein verschenen. Het kwam het regime van Assad goed uit. We konden ons niet meer focussen op de strijd tegen zijn regime, maar we zullen het regime blijven bestrijden. Onze strijd focust zich op het overwinnen van de islamistische extremisten, de terroristen en separatisten van YPG en PKK, het regime van Assad en iedereen die hen steunt.”

Hebben jullie ook banden met Europese landen?

“Ja, onze politieke tak heeft contact met bepaalde Europese landen.”

Met welke landen?

“Dat kan ik u niet zeggen. Schrijf zeker op dat we de Europeanen respecteren. Ik heb respect voor België en zijn bevolking.”

Is het niet cynisch dat Firqat ul-Hamza, waar uw brigade onderdeel van uitmaakt, gesteund werd door de Amerikanen die ook de Syrische Democratische Strijdkrachten jarenlang steunden?

“Sinds ik de brigade heb opgericht kregen we geen steun meer. Dus mijn brigade opereert onafhankelijk van de Verenigde Staten. Amerikaanse steun hoeven we niet. Nu niet, en in de toekomst niet.”

Zullen de huidige politieke ontwikkelingen het project Rojava (autonome Koerdische regio in Noord-Syrië) doen mislukken?

“Ja, en dat zullen we de komende dagen ook bewijzen.”

null Beeld RV
Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234