Zondag 11/04/2021

Koen Peeters: 'Ik speel plots in een andere divisie'

undefined

Dat Koen Peeters vorige week de ECI Literatuurprijs mee naar huis nam, viel in de boekenwereld in overwegend goede aarde. Temeer daar met de inventieve Congo-roman De mensengenezer een uitgesproken literair boek de bovenhand kreeg. Maar ook de lezersjury van Humo en NRC gaf Peeters een trofee, goed voor nog eens 10.000 euro bovenop de 50.000 euro van de reguliere prijs.

"Ik was wel een beetje beschaamd, ik ben toch de grote slokop", reageert Koen Peeters in Gazet van Antwerpen. Maar hij verstopt niet dat de prijs hem veel plezier doet. "Eindelijk is er die erkenning, ja. Ik werd al wel vaker genomineerd voor een grote prijs. Nu is die er. Dat gaat voor mij toch wel wat veranderen. Ik schreef al dertien boeken. Ik had me voorgenomen om te stoppen na mijn vijftiende. Nu heb ik besloten om door te gaan. Ik speel plots ook in een andere divisie. Al zal ik geen andere schrijver worden. Lang met mensen praten, vertrekkend vanuit de realiteit, zo mijn werk opbouwen, ik zal het blijven doen."

Peeters' volgende roman, waarvoor hij samen met kunstenaar Koen Broucke research aan het doen is, speelt zich af in Oostende.

Intussen heerst er ook opgetogenheid bij uitgever De Bezige Bij. Peeters' redacteur Katrijn van Hauwermeiren prijst in Boekblad de bekroonde roman en kondigt snel een herdruk aan. "Het is een bijzonder boek waarvoor hij alleen maar laaiende recensies heeft gekregen."

Tot op heden zijn er nog maar 4.000 tot 5.000 exemplaren van De mensengenezer verkocht. Dat zal nu snel veranderen. Van Hauwermeiren: "Natuurlijk zal het nu een enorme boost krijgen, de duizend exemplaren die bij Centraal Boekhuis lagen, zijn bijna allemaal weg. Maandag lag er een nieuwe herdruk van 5.000 exemplaren met sticker."

Van de winnaar van vorig jaar, Rivieren van Martin Michael Driessen, werden 17.000 exemplaren verkocht. "We hopen op meer. Maar we leven in tijden waarin niets zeker is en de boekhandels liggen vol met prachtboeken."

De Bezige Bij kondigt ook een herdruk aan van Peeters' roman De postbode uit 1988, waarvoor hij ooit de AT&T Prijs kreeg.

Stefan Hertmans schrijft boekhandelgeschenk

Stefan Hertmans wordt de auteur van het komende boekhandelsgeschenk van Confituur, de vereniging van onafhankelijke boekhandels. Winkelklanten krijgen de novelle De blinde stoker van de hamam van Fez cadeau op 12 december, de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel, bij aankoop van minstens 17,50 euro aan literatuur.

Tijdens de presentatie op de Antwerpse Boekenbeurs liet ondervoorzitter Gert De Bie hoopvolle geluiden horen over de toekomst van de onafhankelijke boekhandel: "'Het e-book stagneert en steeds meer uitgevers geloven in de renaissance van het papieren boek. Een renaissance die er voor de onafhankelijke boekhandel geen is, daar werd het papieren boek immers nooit doodverklaard.

"Het marktaandeel van de onafhankelijke boekhandel blijft met net geen 5 procent ongeveer gelijk, maar de waardering voor de lokale, onafhankelijke boekhandel wordt steeds groter. Uitgeverijen tonen een grotere bereidheid de onafhankelijke boekhandel te steunen en er is een frisse onderstroom van steeds meer jonge mensen die zelf dromen van een boekhandel."

Telex

►Broodje KAAP, zo heet het nieuwe literatuurprogramma van Vrijstaat O in Oostende. Op zondag 19 november opent het evenement met topauteur Tommy Wieringa, Els Snick, Koen Peeters & Koen Broucke. Hoofdgast Tommy Wieringa praat over zijn nieuwste roman De Heiige Rita. Els Snick komt vertellen over de stapel pas vertaalde romans die ze gelezen heeft en pikt er twee uit: Honger van Roxane Gay en Het achtste leven van Nino Haratischwili. Schrijver en kersvers ECI Literatuurprijs-winnaar Koen Peeters en kunstenaar Koen Broucke komen vertellen over hun project K.I.O. (Kamer in Oostende). De livemuziek is afkomstig van Mira. (kaap.be)

► De roman Siegfried van Harry Mulisch, verschenen in 2001 bij De Bezige Bij, krijgt een verfilming door regisseur Frans Weisz, die eerder al Hoogste tijd van Mulisch in de bioscoop bracht. Schrijver en Parool-columnist Theodor Holman zal het scenario voor zijn rekening nemen. De opnames staan voor 2018 gepland.

In Siegfried brengt gevierd schrijver Rudolf Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Tijdens een televisie-interview ontstaat bij hem het idee voor een nieuwe roman. Wat hij wil, is Hitler postuum een gefingeerde spiegel voorhouden, 'waarin we zijn gezicht alsnog te zien krijgen'. Maar de werkelijkheid gaat met hem op de loop.

► In Nederland stapt Eppo van Nispen tot Sevenaer op 1 februari 2018 op als directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Van Nispen wordt algemeen directeur bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

► De eerste versie van de biografie van Onno Blom over Jan Wolkers - die hij ook als proefschrift voordroeg aan de Universiteit Leiden - werd verworpen door de promotiecommissie, zo liet NRC Handelsblad vrijdag weten. Het litteken van de dood werd niet wetenschappelijk genoeg geacht, tot verbazing van promotor Willem Otterspeer. "Onno Blom zou zijn biografie, waar hij toen al tien jaar aan had gewerkt, helemaal moeten omwerken." Dat zou zeker een jaar kosten, schatte de promotor. "Een tweede commissie keurde het manuscript in september alsnog goed. Dat was flink veranderd, maar niet fundamenteel."

Blom reageerde in de TROS-nieuwsshow op de ontstane commotie: "Wat er is gebeurd, is dat er tijdens het promotietraject een eerdere promotiecommissie niet vond dat mijn proefschrift van voldoende academisch gehalte was. Daarop heb ik het boek herschreven en heeft een andere commissie het wel academisch geacht. Dat zijn de feiten. De achtergrond daarvan is dat die eerste commissie een heel andere opvatting had over wat een wetenschappelijke biografie eigenlijk zou moeten bevatten. Wat ik heb gedaan, is een boek schrijven waarbij ik onder de huid van Wolkers ben gekropen."

Blom benadrukt dat hij "geen moreel oordeel" wilde vellen. "En zonder al te expliciet en jargonmatig te willen zijn. Dat is iets wat andere letterkundigen niet beschouwen als academisch."

► Op donderdag 23 november 2017 om 20u30 komt Thomas Eyskens praten over zijn Herman De Coninck-biografie in de Ruiterhal te Brasschaat. Toen met een lijst van nu errond (De Arbeiderspers) is gebaseerd op basis van vele gesprekken met familie, vrienden en collega's, nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal en nagelaten correspondentie. Michaël Vandebril leidt het gesprek, er is ook muzikale omlijsting (20u30), de organisatie is in handen van 'De tweede lezer'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234