Woensdag 03/03/2021

Update

Koen Geens nieuwe minister van Financiën

De technocraat Koen Geens legt de eed af bij de koning. Beeld PHOTO_NEWS
De technocraat Koen Geens legt de eed af bij de koning.Beeld PHOTO_NEWS

Koen Geens is de nieuwe minister van Financiën. Hij heeft op het koninklijk paleis in het bijzijn van koning Albert II en premier Elio Di Rupo de eed afgelegd als opvolger van de vandaag opgestapte Steven Vanackere (CD&V). Geens is gewezen kabinetschef van Vlaams minister-president Kris Peeters, topman van Vlaanderen in Actie, professor Vennootschapsrecht aan de KU Leuven en voorlopig nog bestuurder bij BNP Paribas Fortis. Minister van Defensie Pieter De Crem wordt zoals verwacht vicepremier.

Na het ontslag van vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere moest CD&V vanmorgen in allerijl op zoek naar een opvolger. De voorbije uren doken daarbij verschillende namen op, zoals staatssecretaris Hendrik Bogaert of Caroline Ven, topvrouw van het ondernemersplatform VKW.

Maar uiteindelijk kwam Koen Geens dus als wit konijn uit de hoed. Het vicepremierschap gaat dan weer naar defensieminister De Crem, bevestigt het paleis voorts.

Vriend van Peeters
Geens is doctor in de rechten en studeerde aan de KU Leuven en aan Harvard. Hij is hoogleraar vennootschapsrecht aan de universiteit van Leuven, waar hij voorzitter is van de afdeling Economisch recht. Daarnaast is hij vennoot bij het advocatenkantoor Eubelius, het grootste kantoor in ons land. Van midden 2007 tot februari 2009 werkte Geens als kabinetschef voor Vlaams minister-president Kris Peeters. De Vlaamse regering moest in die periode meermaals noodlijdende banken bijspringen. Sinds juni 2011 is hij bestuurder bij BNP Paribas Fortis.

Sedert 2010 zit Geens ook de raad van wijzen voor van Vlaanderen in Actie (ViA), het "toekomstplan" van de Vlaamse regering. Geens was overigens ook tegenkandidaat van Mark Waer bij de rectorverkiezingen aan de KU Leuven.

Daarnaast is Geens ook een persoonlijke vriend van Peeters. Ze leerden elkaar kennen via de voormalige Hoge Raad van de Economische Beroepen waarvan hij jarenlang de voorzitter was. Geens, een overtuigd katholiek, is getrouwd met een dochter van de voormalige staatssecretaris Jos Dupré. Aan Stefaan De Clerck leverde hij nog ideeën voor de vernieuwing van CD&V.

Verherstraeten
De bevoegdheid over Duurzame Ontwikkeling, die eveneens bij Vanackere zat, komt bij staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen Servais Verherstraeten terecht. De koning heeft uiteraard ook het ontslag van Vanackere aanvaard.

Om 19.00 uur wordt zijn opvolger op het kasteel Belvédère verwacht, waar hij in aanwezigheid van premier Di Rupo bij de koning de eed zal afleggen.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Begrotingscontrole
CD&V-voorzitter Wouter Beke verwacht niet dat het ontslag van Steven Vanackere en de benoeming van zijn opvolger Koen Geens, roet in het eten van de begrotingscontrole zal gooien. De werkzaamheden zouden immers niet voor het weekend van start gaan, zei Beke na afloop van het partijbestuur. Het ziet er overigens niet naar uit dat het verslag van het monitoringcomité, waarop de federale regering haar begrotingscontrole zal baseren, snel op tafel zal liggen. Zo werd vernomen dat het rapport pas ten vroegste donderdagavond wordt verwacht.

Het monitoringcomité moet inschatten hoe groot de inspanning is die de overheid moet leveren om haar begrotingsdoelstelling te realiseren. Volgens het stabiliteitspact moet ons land dit jaar een begroting met een maximaal tekort van 2,15 procent van het bbp afleveren.

Eubelius
Advocatenkantoor Eubelius, waarvan kersvers minister van Financiën Koen Geens vennoot is, zal geen dossiers behandelen die tot de bevoegdheid behoren van de minister van Financiën en trekt zich terug als raadsman van ACW en Arco. Dat laat het kantoor weten. Geens zelf legt zijn actieve functies bij Eubelius neer. Marieke Wyckaert zet de leiding van het kantoor voort.

Ook het ACW bevestigt dat het geen advies meer zal krijgen van Eubelius. Eén van de juristen van Eubelius adviseert het ACW in het dossier van de winstbewijzen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234