Zaterdag 21/09/2019

Stakende cipiers

Koen Geens: "Jammer dat ons land nog altijd gechanteerd kan worden"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Beeld BELGA

Er is dan wel een akkoord met de Vlaamse bonden, de Waalse cipiers blijven staken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) probeert zolang de situatie voor de getroffen gevangenen draaglijker te maken. "Maar structureel had ons land al lang een oplossing moeten hebben voor stakende cipiers."

De staking in de Waalse gevangenissen loopt al sinds eind april. Eind mei tekenden de drie Vlaamse vakbonden (ACV, ACOD en VSOA) en door de Franstalige liberale vakbond SLFP een protocolakkoord met minister Geens. Maar de Franstalige christelijke (CSC) en socialistische (CGSP) vakbond wilden voortstaken.

"Ik heb laten weten aan de Waalse bonden dat ik bereid ben om verder te praten", zegt Geens in 'De Ochtend' op Radio 1. "Zij willen echter verzekerd zijn van de toekomst tot 2019. Ik heb mijn hervormingen voorlopig stopgezet tot midden 2017. Tegen dan kunnen we kijken of de regering de beloofde infrastucturele werken heeft aangepakt. Maar de bonden blijven 2019 eisen. Ik vind dat dat niet eerlijk is."

Geens erkent dat er op infrastructureel vlak problemen zijn. "Ik ben bereid om dat te gaan bekijken per gevangenis, om te tonen dat onze bedoelingen te goeder trouw zijn." Maar hij zegt ook dat er sinds zijn aantreden al veel gebeurd is. "Je kan in 20 maanden geen mirakels doen, maar ik heb al veel gedaan. Intussen gaan de bouwwerken voor de gevangenis van Haren beginnen, is de overbevolking al ingeperkt via tientallen maatregelen."

Los daarvan vindt Geens dat er "structureel al lang een oplossing had moeten zijn voor de stakingen van cipiers". "Ik vind niet dat men de gevangenen als chantage-instrument mag gebruiken. Het blijft jammer dat dat nog altijd kan."

Geens: "De kroon op het werk zal de creatie zijn van een moderne penitentiaire en gerechtelijke omgeving waarin, naast rechtvaardigheid, ook reclassering en efficiëntie prioritair zijn. Dit kan enkel door overleg en samenwerking"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234